In cadrul actiunilor de patrulare efectuate de catre membrii Serviciului Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor (SJS-SBh) in ultima luna s-au constatat unele aspecte negative care au determinat chiar producerea unor situatii in care a fost periclitata viata si sanatatea unor turisti care vizitau zona montana bihoreana.
Concret este vorba de faptul ca numeroase persoane fizice si juridice organizeaza in zona montana actiuni cu caracter de masa – tabere, stagii, competitii etc. – fara sa notifice aceste actiuni atat in atentia SJ S-SBh cat si custozilor zonelor respective. Din pacate, in cadrul unora dintre aceste manifestari s-au produs chiar accidente destul de grave. Mai mult chiar, unii organizatori au evitat sa solicite interventia echipelor Salvamont, limitandu-se sa solicite doar interventia Ambulantei, transportul accidentatilor de la locul producerii accidentului pana la locul de predare catre Ambulanta fiind efectuat cu mijloace empirice, fara evaluarea si monitorizarea corecta victimei. In alte situatii, programele organizate s-au desfasurat in rezervatii si arii naturale protejate, cu acces restrictiv si limitat.
Atragem din nou atentia, in mod special persoanelor juridice dar si a celor fizice, ca organizarea unor manifestari de masa in zona montana, indiferent de caracterul acestora, presupune informarea custozilor zonelor respective, fie acestia structuri ale administratiei locale sau alte institutii oficiale abilitate, si obtinerea autorizatiilor si avizelor necesare, acolo unde este cazul, precum si notificarea catre SJS-SBh a manifestarilor respective.
De regula, datele solicitate se rezuma la :
- perioada manifestarii ;
- locul / locurile de desfasurare ;
- numarul si natura activitatilor ;
- numarul de participanti ;
- date de contact ale organizatorilor
Obligativitatea parcurgerii acestor proceduri de informare-avizare, in cadrul organizarii de manifestari de masa, este prevazuta in mai multe acte normative – legi, ordonante, hotarari de guvern si ale administratiilor locale, regulamente ale ariilor protejate etc. Nerespectarea acestor proceduri se sanctioneaza atat prin amenzi substantiale cat si prin masuri de ordin civil, administrativ sau chiar penal, in functie de gravitatea consecintelor.
Un exemplu recent in acest sens ar fi amenda de 3000 lei (treizeci milioane lei vechi) aplicata de catre Administratia Parcului Natural Apuseni unei persoane care a organizat un program de tip “aventura” in perimetrul unei arii protejate de grad “0” din cadrul parcului.
De asemenea, SJS-SBh a recomandat unei agentii de turism din Ungaria sanctionarea drastica a 2 ghizi care, prin nerespectarea crasa a obligatiilor profesionale, au pus in pericol viata si sanatatea celor 47 de clienti pe care i-au insotit pe un traseu turistic montan dificil in zona m-tilor Bihor, persoane a caror cautare si recuperarea a implicat o interventie a salvamontistilor, pe timp de noapte, de circa 9 ore, in conditii meteo extrem de nefavorabile. Din cate am aflat, agentia respectiva i-a concediat imediat pe cei doi ghizi si a solicitat si retragerea licentei de ghid.
In concluzie, organizarea unor manifestari de tipul celor mai sus mentionate, care implica o participare numeroasa, trebuie sa debuteze, in primul rand, cu o temeinica informare privind conditiile in care acestea pot fi desfasurate in locatiile avute in vedere.
Totodata recomandam participantilor la aceste manifestari sa solicite organizatorilor asigurari ferme ca aceste manifestari se desfasoara conform tuturor reglementarilor legale impuse de specificul acestora, pentru a nu se trezi in ipostaza de contravenienti sau ca, in cazul unei accidentari sau imbolnaviri vor avea asigurata sansa maxima de a beneficia de serviciile structurilor profisioniste abilitate sa intervina.
Prin introducerea acestor reglementari nu s-a urmarit o limitarea a accesului publicului in zonele de interes turistic sau de la practicarea unor activitati cu caracter sportiv, in dauna promovarii si dezvoltarii turismului montan, ci se doreste asigurarea unui cadru de siguranta deplina a turistului, concomitent cu pastrarea intacta a patrimoniului si potentialului turistic existent in folosul generatiilor urmatoare, sau pe scurt, a ceea ce se intelege prin “cultura si civilizatie turistica montana”.
No comments:
Post a Comment