Friday, July 25, 2008

Inundatii la Borsa

Mai multe gospodãrii din orasele maramuresene Borsa si Viseu de Sus au fost inundate, asearã, dupã ce râul Viseu a iesit din matcã din cauza precipitatiilor abundente din ultimele ore.
Revãrsari de ape s-au mai semnalat în Ieud, Ruscova si Petrova, potrivit informatiilor furnizate de comitetele locale pentru situatii de urgentã din cele trei comune din Maramures.
Purtãtorul de cuvânt al Prefecturii Maramures, Dan Bucã, a declarat cã apele râului Viseu s-au revãrsat si au inundat mai multe locuinte si anexe gospodãresti situate pe strãzile Energiei, Arsiþei, Moldovei, Borcutului, Independentei din Borsa si de pe strãzile Valea Scrabei si Cimitirului din Viseu de Sus. El a precizat cã, deocamdatã, nu se stie numãrul caselor afectate, echipele de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) Maramures fiind pe teren pentru a ajuta populatia, dar si pentru a evalua situatia.
"La locurile afectate de iesirea din matcã a apelor râului Viseu s-au deplasat echipaje ale Sectiei de Pompieri Viseu de Sus si Gãrzii de Interventie Borsa, care, împreunã cu membrii comitetelor locale pentru situatii de urgentã, actioneazã pentru evacuarea apelor din curtile cetatenilor, crearea de diguri din saci de nisip, limitarea efectelor inundatiilor", a mai spus Dan Bucã.
Acesta a mai arãtat cã, aseara, subprefectul Stefan Gönczi, în calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, a dispus, în regim de urgentã, mãsuri pentru interventia pompierilor militari si comitetelor local pentru situatii de urgentã în sprijinul populatiei.
Precipitatiile abundente, de aproximativ 30 de l/mp în 12 ore, au dus la cresteri de debite pe râurile Viseu, Iza si Mara, respectiv pe afluentii acestora, ceea ce a determinat depãsirea cotelor de atentie în majoritatea statiilor hidrometrice din partea de nord a Maramuresului.
La Ruscova, cantitatea de precipitatii înregistratã la statia hidrograficã a fost de 22,5 l/mp. Cele mai mari cantitãti de precipitatii s-au înregistrat ân ultimele 24 de ore la Bicaz, unde au cãzut 32 l/mp.
Cota de atentie a fost atinsã pe râul Tisa, la Valea Viseului, unde nivelul apei era de 190 de centimetri în cursul diminetii si de 171 de centimetri dupã-amiaza, nivelul normal fiind de 150 de centimetri. Si la statia din Poiana Borsa, de pe râul Viseu, s-a constatat depãsirea cotei de inundatii cu 20 de centimetri.

1 comment:

Anonymous said...

Ne minunăm că natura batjocorită îşi arată colţii. Salvamarii politicieni nu ne salvează cu adevărat.
http://razboiulcutine.haipa.ro/2008/07/27/ne-minam-ca-natura-batjocorita-isi-arata-coltii-salvamarii-politicieni-nu-ne-salveaza-cu-adevarat/