Friday, July 4, 2008

Duelul generatiilor

Vor fi prezenţi Oscar Freire, Robbie McEwen, Andre Greipel sau Gerald Ciolek. Nu însă şi deţinătorul maieului distinctiv, Tom Boonen, rutierul belgian depistat pozitiv cu cocaină, în afara competiţiei, şi retras de la start de echipa sa. Robbie McEwen, veteranul de la Silence-Lotto:
"În cazul lui Boonen, Turul Franţei a luat decizia corectă. Dacă vezi sancţiunile pe care le-au luat în cazul Astana, era clar că va trebui să urmeze aceeaşi linie. Dacă l-ar fi lăsat să ia startul, atunci ar fi apărut în ochii tuturor drept ipocriţi. Este o situaţie foarte dificilă, aici, unde s-a ajuns, însă surpriza nu este chiar atât de mare."
Profilul cursei diferă faţă de anii anteriori. Astfel, în prima săptămână, relieful nu mai este atât de plat, un exemplu în acest sens constituindu-l finişul primei etape, pe Cote de Plumelec. Triplul campion mondial, spaniolul Oscar Freire, de la Rabobank:
"Anul acesta, finişurile etapelor din prima săptămână sunt puţin diferite faţă de ceea ce eram obişnuiţi. Sunt ceva mai dificile, nu sunt foarte clare în favoarea sprinterilor, aşa cum se întâmpla la ediţiile anterioare. Asta îi va face pe alţi rutieri să atace şi mai dificil pentru ca echipele noastre să pregătească şi să controleze sprintul. Voi încerca să câştig la sprint, însă nu va fi deloc simplu."
Robbie McEwen, sprinterul australian în vârstă de 36 de ani, este optimist, mai ales după dubla victorie realizată anul acesta, în etapele a treia şi a patra din Turul Elveţiei.
"Şanse mai mari vom avea abia după Pirinei, când vor fi mai multe etape de plat. Va fi ceva mai dificil pentru echipele de sprinteri, deoarece după Pirinei eşti mult mai obosit, iar diferenţele de timp sunt mai mari, ceea ce face ca evadările să devină şi mai atrăgătoare. Şansele vor exista, iar dacă echipele de sprinteri se vor organiza bine, atunci vom avea tot atâtea sprinturi finale."

Mark Cavendish, britanicul de la High Road, 23 de ani, a câştigat două etape la ediţia din primăvară a Turului Italiei şi pare a fi liderul noii generaţii de sprinteri, alături de coechipierii săi Andre Greipel şi Gerald Ciolek. Veteranul McEwen, învingător de curând în faţa lui Ciolek, în Turul Elveţiei, despre rivalii mai tineri.
"Cavendish are un stil similar mie. Greipel este un sprinter mai puternic, care ţine la un sprint mai lung, Ciolek aduce mai mult a Zabel. Se descurcă excelent pe căţărări şi este un sprinter puternic, care supravieţuieşte fără probleme la etapele mai grele."
Campion mondial la tineret sub 23 de ani, la ediţia din 2006 a competiţiei, la Salzburg, Gerald Ciolek recunoaşte că a fost inspirat de rutierii din vechea generaţie.
"De la un Oscar Freire sau Erik Zabel ai de învăţat atâtea, doar urmărindu-i în timpul curselor şi luându-le roata şi privindu-i cum se mişcă în pluton. Ai foarte multe de învăţat din asta."
Rivalitatea dintre generaţii este una corectă şi australianul McEwen spune că nu există nicio tentativă de intimidare între sprinteri.
"Dacă te uiţi la reprezentanţii celor două generaţii, dacă îţi închipui că ne intimidăm între noi, să ştiţi că nu e deloc aşa. Nici vorbă. Fiecare încearcă să facă tot posibilul pentru a scoate cel mai bun rezultat. Ne înţelegem excelent între noi, în cursă şi în afara acesteia. Doar pe ultimii 500 m nu mai suntem prieteni."
Erik Zabel deţine recordul de victorii în clasamentul pe puncte. Germanul a câştigat de şase ori tricoul verde, ultima dată în 2001.

No comments: