Monday, November 30, 2009

Lilla Petroczki se intoarce in tara

Schioarea Lilla Petroczki se intoarce in aceasta seara in Romania deoarece maine trebuie sa mearga la Predeal pentru a intra in posesia echipamentului oferit de Vuarnet prin Federatia Romana de Schi si Biatlon. Alexandru Barbu a ramas in Italia, acolo unde se va antrena toata saptamana.

VREMEA LA MUNTE

Marti
Ziua, cerul va fi variabil, dar spre seara si mai ales in cursul noptii va ploua local in Carpatii Occidentali. Vantul va prezenta intensificari. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de ziua precedenta si se va mentine la valori mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada. Dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni, pe arii restranse va fi ceata.

Miercuri
Temperatura aerului se va mentine la valori mai ridicate decat cele normale pentru inceputul lunii decebrie. Cerul va fi temporar noros. Vor fi ploi slabe sau burnite local in Muntii Banatului si Carpatii Meridionali si izolat in restul zonelor montane. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari in zona inalta. Mai ales dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni, pe arii restranse va fi ceata.

Joi
Cerul va fi mai mult noros si local va ploua slab. Vantul va sufla slab si moderat. Temperatura aerului va scadea usor fata de ziua precedenta.

Iarna asta se poartă tricourile

Ni s-a promis o iarnă foarte grea. Lucrurile nu vor sta deloc aşa. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că zile frumoase precum cele din ultima perioadă vor mai fi destule şi în următoarele trei luni. În decembrie, ianuarie şi februarie vom avea parte de temperaturi de peste 15°C.

Regimul termin al iernii ce începe mâine din punct de vedere calendaristic se va situa peste valorile normale în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi local normele climatologice. În prognoza meteorologică valabilă pentru următoarele trei luni, ANM nu a pomenit nimic despre cum va fi vremea de Crăciun sau de Anul Nou!

NIMIC DESPRE NINSOARE
Temperaturile medii lunare din decembrie vor depăşi mediile climatologice în majoritatea regiunilor. În intervalele calde din cursul lunii temperaturile maxime vor depăşi 15°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub -15°C mai ales în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi local normele climatologice în majoritatea regiunilor.

ZĂPADĂ ÎN MARAMUREŞ ŞI ÎN ARDEAL
În luna ianuarie, regimul termic al lunii poate depăşi valorile normale în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari temperaturi maxime pot depăşi 15°C în zonele de câmpie. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub -20°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, exceptând regiunile din jumătatea nordică a ţării, unde pot fi depăşite valorile climatologice.

FEBRUARIE CU GHIOCEI

Regimul termic al lunii februarie poate depăşi valorile normale în regiunile extracarpatice, iar în rest se va încadra în limite normale. Cele mai mari temperaturi maxime pot depăşi 15°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub -15°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi valorile climatologice îndeosebi în jumătatea nordică a ţării.

Paul Pepene incepe cursele



Campionul national la schi fond, dinamovistul Paul Pepene, se afla intr-o saptamana foarte importanta pentru cariera sa. Sambata el va lua primul start din acest sezon intr-un concurs FIS.

Adrian Pica, cel mai bun antrenor din Romania

In urma sondajului incheiat in aceasta dimineata, Adrian Pica, de la CSS Petrosani, a fost desemnat cel mai bun antrenor de schi alpin din Romania. Rezultatul reprezinta o surpriza, mai ales ca victoria tehnicianului de pe Valea Jiului a fost obtinuta intr-un mod categoric. Adrian Pica a adunat 54% din voturi, mai mult decat dublul procentelor adunate de Florin Cristea (20%) si Mihai Olaru (6%), antrenorii care s-au situat pe urmatoarele doua pozitii.
Clasament:
1. Adrian Pica (CSS Petrosani) - 54 %
2. Florin Cristea (Dinamo Bucuresti) - 20 %
3. Mihai Olaru (CSS Predeal) - 6 %
4. Gheorghe Vulpe (CSS Sinaia) - 5 %
5. Andrei Silagyi (CSAM Bucegi Predeal) - 5 %
6. Tiberiu Biro (CSS Miercurea Ciuc) - 3 %
7. Bianca Munteanu (CSS Sibiu) - 2 %
8. Tiberiu Tantos (CSS Campeni) 1 %
Voi incerca sa fac un interviu cu Adrian Pica.
Mai departe, va propun un sondaj legat de schiurile pe care le folositi. Se apropie zapada si lumea va da buzna in magazine pentru a-si cumpara echipament nou.

Peste 30.000 dolari pentru monitorizarea pãdurilor din Muntii Rodnei

Peste 30.000 de dolari vor fi folositi, în urmãtorii doi ani, pentru monitorizarea biodiversitãtii forestiere de pe raza Parcului National Muntii Rodnei, în baza unui proiect al Asociatiei Eco Rodna finantat din Fondul Global de Mediu al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Proiectul se adreseazã în special tinerilor, partenerii Eco Rodna fiind, potrivit presedintelui acestei asociatii, Claudiu Iusan, Grupul Scolar silvic din Nãsãud, judetul Bistrita-Nãsãud, si Administratia Parcului National Muntii Rodnei.
Proiectul se va derula în perioada 2009-2011 si beneficiazã de o finantare de 30.600 lei. Aceste demers va urmãri crearea unei baze electronice de date privind biodiversitatea forestierã din parcelele de probã din Valea Aniesului, unde Grupul Scolar silvic Nãsãud îsi desfãsoarã practica de studii, dar si evaluarea stãrii de conservare a peste 20 de specii de florã si faunã forestiere protejate la nivel national si international.
În plus, mai bine de o sutã de elevi ai grupului scolar silvic vor fi instruiti în diverse tehnici de inventariere si monitorizare a biodiversitãtii forestiere, iar, la final, va fi elaborat un ghid de bune practici în acest domeniu, se vor edita brosuri si pliante si se va organiza o expozitie de fotografie cu instantanee de pe durata implementãrii acestui proiect.
"Programul accesat contribuie la obtinerea beneficiilor de mediu de cãtre organizatiile neguvernamentale si comunitare, în vederea conservãrii biodiversitãtii, contracararea schimbãrilor climatice, protejarea apelor internationale si managementul durabil al terenurilor. Prin intermediul proiectului aprobat se continuã procesul de implicare a tinerilor din localitãtile limitrofe Parcului National Muntii Rodnei în inventarierea si monitorizarea biodiversitãtii acestui laborator viu", a declarat, azi, presedintele Asociatiei Eco Rodna.
Astfel de proiecte au fost derulate de Administratia Parcului National Muntii Rodnei si Asociatia Eco Rodna încã din anul 2004, ele fiind finantate de Initiativa Darwin (Marea Britanie), Ambasada Olandei, Programul "Tineret în actiune", Academia "Alfred Toepfer for Nature Conservation" din Germania si Deutsche Bundestifftung Umwelt (Germania).

Sunday, November 29, 2009

Lilla Petroczki, locul 17 la Val Thorens

Dupa trei esecuri, Lilla Petroczki a reusit, in sfarsit, sa termine un concurs. Ieri, la Val Thorens, schioarea din Odorheiu Secuiesc s-a clasat pe locul 17 in cadrul probei de Slalom Urias, avand o intarziere de trei secunde si 14 sutimi fata de frantuzoaica Anna Grand, castigatorea cursei, care este specialista in probele de viteza.

Purdea si Plotogea, in primele 10 la Idre

Pentru ca zapada nu e tocmai buna, organizatorii Cupei IBU de la Idre - Suedia au fost nevoiti ca in locul Pursuitului sa tina inca un sprint astazi. Evident, la start au fost mai putine sportive decat ieri, astfel ca romancele au obtinut rezultate mult mai bune decat in ziua precedenta. Mihaela Purdea s-a clasat pe locul 9, ratand o singura data tinta, atunci cand a tras din picioare. Sportiva din Bistrita a avut o intarziere de 55 de secunde si 70 de sutimi fata de nemtoaica Sabrina Buchholz, castigatoarea cursei. Dana Plotogea s-a clasat pe locul 10, avand o intarziere de 8 secunde si 30 de sutimi fata de Purdea. Biatlonista de la Dinamo a ratat o singura tinta la tragerea culcat si, surprinzator, s-a comportat perfect atunci cand a tras din picioare. Reka Ferencz a prins o zi de exceptie si nu a ratat nici o tinta astfel. Chiar si asa, ea nu a reusit sa se claseze decat pe locul 33, avand o intarziere de un minut, 35 de secunde si 40 de sutimi fata de Dana Plotogea. Emoke Szocs a trebuit sa se multumeasca cu locul 37 dupa ce a efectuat doua ture de penalizare, cate una dupa fiecare prezenta in poligon. Sportiva de la Miercurea Ciuc a avut o intarziere de 9 secunde si 90 de sutimi fata de Reka Ferencz. Alexandra Stoian a prins o zi proasta in poligon si a efectuat cate trei ture de penalizare dupa fiecare prezenta in poligon. Acest lucru a costat-o enorm pe sportiva din Bran, care s-a clasat pe locul 57, la un minut, 31 de secunde si 80 de sutimi in spatele lui Emoke Szocs. Luminita Piscoran s-a clasat pe locul 60, a efectuat trei ture de penalizare, doua dupa tragerea culcat si una dupa tragerea din picioare, avand o intarziere de 15 secunde si 50 de sutimi fata de Stoian.

Roland Gerbacea, locul 65 la Idre

Astazi, in proba de Sprint - 10 km, desfasurata in cadrul Cupei IBU de la Idre - Suedia, romanul Roland Gerbacea s-a clasat pe locul 65. Sportivul de la Dinamo a ratat tinta de doua ori, efectuand cate o tura de penalizare dupa fiecare prezenta in poligon. Biatlonistul din Rasnov a avut o intarziere de 3 minute, 18 secunde si 10 sutimi fata de slovenul Klemen Bauer, castigatorul cursei.

VREMEA LA MUNTE

Luni
Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va prezenta unele intensificari pe creste. Izolat, dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni va fi ceata. Temperatura aerului se va mentine la valori ridicate pentru aceasta perioada a anului, comparabile cu cele inregistrate in intervalul anterior.

Marti
Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu innorari spre seara si noaptea, cand in Carpatii Occidentali va ploua pe arii restranse. Vantul va prezenta intensificari pe creste. Dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni, izolat se va forma ceata. Valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme calda pentru inceputul lunii decembrie.

Miercuri
Cerul va fi mai mult noros si pe arii restranse va ploua slab, indeosebi in Carpatii Meridionali si in Muntii Banatului. Vantul va continua sa prezinte intensificari pe creste. Temperatura aerului se va mentine la valori ridicate pentru aceasta perioada a anului, comparabile cu cele inregistrate in intervalul anterior. Pe vai si in depresiuni, dimineata si noaptea vor fi conditii de ceata.

Trupul turistului mort în Muntii Fãgãras va fi recuperat cu un elicopter al MAI

Trupul turistului care a murit, ieri, în Muntii Fãgãras, la o altitudine de aproape 2.400 de metri, dupã ce a alunecat pe zãpadã si a cãzut într-o prãpastie, va fi recuperat cu ajutorul unui elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor.
Operatiunea de recuperare a trupul turistului care a murit dupã ce a cãzut într-o prãpastie în Muntii Fãgãras a început, azi dimineatã, echipajele de salvamontisti fiind deja în drum spre locul accidentului, iar un elicopter al Ministerului Apãrãrii si Internelor (MAI) va recupera victima de pe munte si o va coborî la altitudine mai micã.
Potrivit sefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, cererea de trimitere a unui elicopter al MAI pentru recuperarea victimei a fost aprobatã azi dimineatã, iar aparatul de zbor a plecat de la Bucuresti în jurul orei 11.00.
"Echipele de salvamontisti au plecat deja pe drumul spre Vârful Lãitel si vor încerca recuperarea victimei din prãpastia în care a cãzut. Este vorba de un traseu de aproximativ trei ore de la Bâlea pânã la locul accidentului. Dacã salvamontistii vor reusi scoaterea sa, elicopterul îl va prelua si-l va coborî la Cracii Doamnei de unde va fi preluat de Laboratorul de Medicinã Legalã", a declarat, azi, Adrian David, seful Serviciului Salvamont Sibiu.
Potrivit acestuia, turistul decedat este din judetul Cluj, avea în jur de 25 de ani si fãcea parte dintr-un grup mai mare de tineri din mai multe judete ale tãrii care si-au petrecut week-end-ul la Bâlea Lac.
Un turist si-a pierdut viata, ieri, în Muntii Fãgãras, la o altitudine de aproape 2.400 de metri, dupã ce a alunecat pe zãpadã si a cãzut într-o prãpastie.
Potrivit sefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, turistul a plecat ieri de la Bâlea Lac spre Cãltun, iar în zona Vârfului Lãitel, la 2.390 de metri altitudine, a alunecat pe zãpadã si a cãzut într-o prãpastie.
"Colegii lui de grup ne-au solicitat ieri pe zi si ne-au spus cã bãrbatul a plecat de la cabanã si cã nu mai stiu unde este. Ulterior, ne-au sunat si ne-au anuntat cã l-au gãsit într-o prãpastie si cã este mort. Cel mai probabil, turistul s-a lovit de stânci si de aceea a decedat", a declarat seful Salvamont Sibiu.
În Muntii Fãgãras, la peste 2.000 de metri altitudine, stratul de zãpadã este de aproximativ 15 centimetri.

A nins la Sinaia si in Paring



Ploaia usoara ce s-a abatut in noaptea ce tocmai a trecut peste zonele de ses s-a transformat in ninsoare in zonele inalte. Din pacate, cantitatile de precipitatii au fost foarte mici, astfel ca la Sinaia s-a depus doar un "praf" de zapada, in vreme ce in Paring stratul de zapada masoara cinci centimetri.

Turist mort în Muntii Fãgãras

Un turist a decedat aseara, în Muntii Fãgãras, între Bâlea Lac si refugiul Cãltun, a declarat, azi, seful Salvamont Sibiu, Adrian David.
Acesta a precizat cã turistul a murit dupã ce a alunecat pe zãpadã si s-a lovit în cãdere de o stâncã. Bãrbatul, de 30 de ani, se afla pe munte împreunã cu alti cinci turisti, care au cerut ajutorul salvamontistilor sibieni, dupã ce si-au dat seama de disparitia colegului lor.
Corpul turistului decedat va fi coborât azi din munti cu ajutorul unui elicopter.
Stratul de zãpadã mãsoarã la Bâlea Lac 20 de centimetri, la peste 2.000 de metri altitudine în Muntii Fãgãras. Accesul în zonã se poate face doar cu telecabina, dinspre Bâlea Cascadã, Transfãgãrãsanul fiind închis circulatiei.

Saturday, November 28, 2009

Alexandru Barbu, locul 14 la Val Thorens

Sibianul Alexandru Barbu s-a clasat pe locul 14 (57 p FIS) in cadrul probei de Slalom Special desfasurata astazi la Val Thorens - Franta. Schiorul legitimat la Dinamo Bucuresti a fost intrecut cu doua secunde si 81 de sutimi de catre italianul Luca Riorda.

Snow Show 2009

Primul târg dedicat sporturilor de iarnă se va deschide începând de joi, 3 decembrie, la Băneasa Shopping City. SnowShow va aduna în acelaşi loc pe importatorii de echipament, agenţiile de turism şi gaşca de la H20, care va organiza încă un eveniment "urban".

De multă vreme s-a vorbit despre o întâlnire care să-i aducă în acelaşi loc pe cei implicaţi în "industria" sporturilor de iarnă de la noi din ţară. Anul acesta, Băneasa Shopping City va fi gazda SnowShow 2009, primul târg din România care îi va aduna în acelaşi loc pe amatorii de sporturi extreme, producătorii şi importatorii de echipament, transportatorii pe cablu, hotelierii, agenţiile de turism, primăriile din cele mai importante staţiuni montane, Federaţia Română de Schi şi Biatlon, precum şi cele mai importante mijloace de informare ale acestei comunităţi aflate într-o continuă dezvoltare. Organizatorul, Avanz Fairs&Events, se aşteaptă la peste 5.000 de vizitatori.

În perioada 3-6 decembrie, cei care vor ajunge la mall-ul din nordul Capitalei vor avea ocazia să vadă cele mai noi schiuri care vor fi vândute în această iarnă în România, precum şi noile tendinţe în ceea ce priveşte cele mai tari haine care se vor purta sezonul acesta pe pârtie. Etajul I al galeriei din Băneasa va fi locul în care vei putea proba clăparii sau gecile, în vreme ce în parcare vei avea parte de un spectacol organizat de cei de la H20. Pe o rampă "îmbrăcată" în zăpadă se vor duela cei mai tari români în materie de freestyle, iar cei care nu vor putea ajunge la faţa locului vor avea ocazia să vadă imagini live pe www.jurnalul.ro.

După ce ţi-ai ales echipamentul şi ai înnebunit văzând cele mai tari trick-uri, sigur vei fi în căutarea unei destinaţii. Vor avea grijă să alegi bine atât liniile aeriene, cât şi primăriile din staţiunile cu pretenţii de la noi din ţară. În cele patru zile ale expoziţiei, vizitatorii vor avea acces gratuit în cadrul galeriei şi vor beneficia de preţuri promoţionale la schiuri, clăpari, costume de schi, precum şi accesorii. Joi şi vineri, programul expoziţiei va fi 10:00-12:00, în vreme ce sâmbătă şi duminică orarul se va întinde până la ora 24:00.

Eva Tofalvi a ratat startul sezonului

Vesti nu foarte bune din Suedia. Mai intai trebuie sa spunem ca si la ei sunt probleme cu zapada, nu doar in Romania. Astazi, la Idre, s-a desfasurat prima etapa din cadrul Cupei IBU la biatlon. Este practic, incalzirea inaintea Cupei Mondiale al carui debut va fi saptamana viitoare, tot in Suedia, dar la Oestersund. Numai ca nici acolo nu e zapada si se discuta chiar despre o anulare a primei etape.
Pentru noi, cea mai importanta stire care vine de la Idre este legata de Eva Tofalvi. Normal! Numai ca vestea nu e legata de vreun rezultat de-al sportivei antrenate de Marton Simon. Biatlonista de la SC Miercurea Ciuc nu a concurat astazi din motive medicale. "A facut o infectie, o punga de puroi, pe una dintre fese si nu a putut lua startul. Totul este de la o injectie. Nu este nimic grav, dar n-a putut concura si nu o va face nici maine. Nu trebuie sa ne speriem. Ea va concura in Cupa Mondiala", a explicat Puiu Gaspar, secretarul general al Federatiei Romane de Schi si Biatlon. Acesta este prezent zilele acestea in Suedia, fiind insotit si de catre Gheorghe Mihoc, presedintele FRSB.
In lipsa Evei, Mihaela Purdea, de la CSAM Bucegi Predeal, a obtinut cel mai bun rezultat pentru delegatia Romaniei. Ea s-a clasat pe locul 28, avand o intarziere de doua minute, 8 secunde si o zecime fata de castigatoarea cursei, nemtoaica Juliane Doll. Mihaela a nimerit toate tinta la tragerea culcat, insa a ratat de trei ori atunci cand a intrat in poligon pentru tragerea din picioare.
Alexandra Stoian a facut doua ture de penalizare, cate una dupa fiecare tragere, si s-a clasat pe locul 48, avand o intarziere de 47 de secunde si 60 de sutimi fata de Mihaela Purdea. Reka Ferencz a venit pe locul 52, a ratat o singura tinta, la tragerea din picioare, avand o intarziere de 12 secunde si 20 de sutimi fata de Alexandra Stoian. Dana Plotogea s-a clasat pe locul 54, a ratat de 4 ori tinta atunci cand s-a aflat in poligon - o singura data din pozitia culcat si de trei ori din picioare - si a avut o intarziere de 4 secunde si 60 de sutimi fata de Reka Ferencz. Emoke Szocs a terminat cursa de azi pe locul 63, a ratat o singura tinta atunci cand a tras din pozitia culcat si de doua ori atunci cand a tras din picioare, avand o intarziere de 24 de secunde si de 40 de sutimi fata de Dana Plotogea. Luminita Piscoran s-a clasat pe locul 73, a tras perfect din pozitia culcat, dar a ratat de doua ori atunci cand a tras din picioare, avand o intarziere de 32 de secunde si 40 de sutimi fata de Emoke Szocs.
La baieti, rezultatele au fost mai slabe decat in cazul fetelor, dar trebuie sa tinem cont ca cei doi romani care au concurat in Suedia sunt inca juniori. Roland Gerbacea s-a clasat pe locul 109, a ratat o singura data la tragerea culcat si de doua ori din picioare, avand o intarziere de 4 minute si 14 secunde fata de norvegianul Frode Andresen, castigatorul cursei. Stefan Gavrila a venit pe locul 141 si a avut o prestatie catastrofala atunci cand s-a aflat in poligon. La tragerea culcat a ratat toate cele cinci tinte, in vreme ce din picioare a tras gresit de trei ori. Gavrila a avut o intarziere de doua minute si 50 de sutimi fata de Gerbacea.

Friday, November 27, 2009

Alexandru Barbu, locul 44 la Val Thorens

Schiorul Alexandru Barbu s-a clasat pe locul 44 (54 p FIS) in cadrul probei de Slalom desfasurata astazi la Val Thorens - Franta. Sibianul a fost intrecut cu 5 secunde si patru sutimi de catre francezul Alexander Anselmet, castigatorul concursului.

Mai puţin de 24 de ore până la startul primului sincron trial din România

In acest weekend, în Bucureşti, mai precis în parcul din spatele Palatului Naţional al Copiilor, se va desfăşura prima ediţie a Off Road Arena Syncron Trial. Organizat cu scopul de a promova şi în România trialul, evenimentul se adresează maşinilor, motocicletelor, atv-urilor şi quaduri-lor care, de-a lungul anului, au concurat în Campionatul Naţional de Off Road, în Campionatul Naţional de Enduro sau în cel de Motocross.

Pe 28 şi 29 noiembrie, off-road-ul ia cu asalt Bucureştiul: aproximativ 100 de vehicule vor face un adevărat show extrem în spatele Palatului Naţional al Copiilor, spectatorii având şansa să vadă ce înseamnă trialul şi ce înfruntă în competiţii piloţii din campionatele de off-road.

Acest haos urban controlat este o competiţie de tip “battle”, fiecare categorie va pregăti la start câte 2 “gladiatori” care se vor întrece pentru titlul. În concurs, vor participa 96 de echipaje, câte 32 pentru fiecare categorie. Câte doi piloţi de la fiecare categorie vor evolua pe traseul aferent categoriei, publicul având posibilitatea să vadă concurând în acelaşi timp maşini, motociclete şi atv-uri.

Off Road Arena Syncron Trial va debuta pe 28 noiembrie la ora 10.00 cu prima sesiune de calificări şi se va încheia duminică, 29 noiembrie, la ora 18.00, cu festivitatea de premiere.

În prima zi a evenimentului, piloţii de off-road le-au pregătit invitaţilor de la VIP Drive o surpriză care le va da acestora ocazia să vadă cum e să parcurgi un traseu de câţiva zeci de metri în minimum 3 minute. Bodo (Proconsul), Alex (Mandinga), Daniela Crudu (Neaţa cu Răzvan şi Dani), George Grigorescu (Campion Naţional de Raliuri), Şerban Huidu sunt doar câţiva dintre cei care vor face cunoştinţă mâine cu off-roadul extrem într-un vehicul căruia off-road-iştii îi spun trocarici (în realitate, este un vehicul side by side care are la bază ATV-ul).

Julien Dupon stratul de la Off Road Arena Syncron Trial

Cel mai cunoscut freerider urban din lume şi în acelaşi timp un foarte bun pilot de trial vine pentru prima dată în România şi pentru publicul bucureştean va oferi un adevărat regal de trial duminică la ora 12.45, în parcul din spatele Palatului Naţional al Copiilor.

Thursday, November 26, 2009

"Nota" mai buna pentru Alexandru Barbu

Un pas mic pentru omenire, un pas urias pentru Alexandru Barbu. Schiorul din Sibiu a terminat tot pe locul 54 proba de Slalom Urias desfasurata astazi la Val Thorens - Franta, asa cum s-a intamplat si ieri. Partea buna este ca Barbu a reusit sa ajunga la 67 p FIS, dupa ce ieri a primit 70 p FIS. Romanul a fost intrecut cu aproape 7 secunde de catre francezul Mathieu Faivre, castigatorul concursului.

Wednesday, November 25, 2009

Alexandru Barbu. locul 54 la Val Thorens

Sibianul Alexandru Barbu s-a clasat pe locul 54 (70 p FIS) in cadrul probei de Slalom Urias desfasurata astazi la Val Thorens - Franta. Schiorul de la Dinamo Bucuresti a fost intrecut cu 7 secunde si 45 de sutimi de catre francezul Mathieu Faivre, castigatorul concursului.

Lotul national de schi fond este in Austria




Componentii lotului national de schi fond s-au mutat din Germania in Austria. "Ma pregatesc tare de tot pentru Jocurile Olimpice", a declarat Paul Pepene, care mi-a trimis fotografiile de mai sus.

Achiriloaie nu a primit viza medicala

Dinamovistul Ioan Achiriloaie nu a primit viza medicala din partea Centrului National de Medicina Sportiva. El are probleme la coloana vertebrala si poate ramane paralizat in cazul unei cazaturi. Schiorul din Brasov nu doreste sa renunte la schi alpin si va continua sa concureze "pe semnatura".

Maroc, Campionatul Mondial de Schi al Ziaristilor

Muntii Atlas din Maroc vor fi gazda Campionatului Mondial de Schi Alpin al Ziaristilor. Competitia va avea loc anul viitor, in perioada 23-30 ianuarie. Cei care doresc sa participe la aceasta intrecere trebuie sa trimita un e-mail la lianaionescu@hotmail.com . Conditii de participare:
- jurnalist
- schior
- cotizatie 300 de euro
- plata transportului

Tuesday, November 24, 2009

Lilla Petroczki nu a concurat astazi

Stati linistiti, nu s-a accidentat. Din cauza zapezii foarte proaste, organizatorii concursului de la Val Thorens au decis sa anuleze proba de Slalom, care trebuia organizata astazi. Astfel, Lilla Petroczki rateaza inca o posibilitate de a-si micsora punctajul FIS.

Romania, locul 18 in Cupa Mondiala de Bob

In urma cu cateva saptamani stateam de vorba cu Dominicel, secretarul general al Federatiei Romane de Bob si Sanie. Omul imi spunea ca se spanzura daca nu se califica cu cel putin 10 oameni la Jocurile Olimpice de la Vancouver. L-am crezut un nebun si i-am propus sa facem un interviu. Din pacate, m-a palit gripa si n-am mai ajuns sa ne intalnim. Azi-noapte, Dan Marinescu, cel mai mare fotograf in viata m-a anuntat ca Romania s-a clasat pe locul 18 in cadrul Cupei Mondiale de Bob, in proba echipajului de patru persoane. Echipa tarii noastre, formata din Nicolae Istrate, Ionut Andrei, Ioan Dovalciuc si Florian Craciun, a reusit aceasta performanta la Lake Placid. Stirea a fost difuzata si pe Yahoo, ceea ce e mare lucru. Stirea mi-a venit in fata cu noaptea in cap si, fara sa judec, am scris ca Romania s-a clasat pe locul al doilea.

Monday, November 23, 2009

Inca un abandon pentru Lilla Petroczki

Nici la a treia cursa din acest sezon, Lilla Petroczki nu a reusit sa termine ambele manse. Prezenta in cursa de Slalom de la Val Thorens - Franta, schioarea de la Dinamo Bucuresti a fost nevoita sa abandoneze inca din mansa intai. Ioan Nan, Ioan Achiriloaie si Iulia Craciun s-au intors aseara din Austria, in vreme ce fratii Olaru, precum si surorile Narea, au mai ramas in pregatire inca o saptamana.

Iarasi a nins la Whistler - Canada






Marius Marginean, unul dintre romanii stabiliti la Whistler - Canada, acolo unde se vor desfasura probele pe zapada din cadrul Jocurilor Olimpice de anul viitor, m-a anuntat in aceasta dimineata ca un nou val de ninsoare a ajuns in statiunea canadiana.

Sanse mici pentru Jocurile Olimpice

In urma sondajului de saptamana trecuta, a rezultat ca nici o schioare din Romania nu are sanse mari de calificare la Jocurile Olimpice de la Vancouver alaturi de Edit Miklos. Pe primul loc a iesit Iulia Craciun, de la Dinamo Bucuresti, careia i-au acordat votul 38% din electorat. 29% dintre repondenti sunt de parere ca Edit Miklos va merge singura in Canada, in vreme ce 25% considera ca atat Bianca Narea, cat si Lilla Petroczki, se vor califica la JO. Pe ultima pozitie, cu 20% dintre voturi, s-a clasat Sandra Narea. Fiecare votant a putut bifa mai multe variante de raspuns.
Saptamana aceasta va propun un alt sondaj. De data aceasta, incercam sa aflam cine este considerat cel mai bun antrenor de schi alpin din Romania.

Saturday, November 21, 2009

Licăre o stea: Silviu Voinoiu

Vicecampion mondial la un sport ce face cinste României, Silviu Voinoiu reprezintă cel mai bun produs al Călăraşiului în acest moment şi este privit de toată lumea ca făcând parte din generaţia ce va umple cu aur bărcile canotajului românesc.

România se dovedeşte a fi o forţă în canotajul mondial. Chiar dacă Elisabeta Lipă s-a retras în biroul de preşedinte de la Federaţie şi a îmbrăcat haina de "comandant" peste Clubul Dinamo, ţara noastră continuă să adune rezultate mari şi să ofere talente pe bandă rulantă.
Nu implică nici un fel de contact fizic între sportivi, dar canotajul este un sport de o duritate rar întâlnită. Armata e pistol cu apă pe lângă milităria de pe apă. Poate că şi ăsta e motivul pentru care canotajul românesc produce.

Întotdeauna am ştiut să fim umili, să punem capul în pământ şi să muncim. Iar victoriile celor mici, ale muncitorilor, sunt întotdeauna cele mai gustoase.

În general, cei mai mulţi dintre canotorii de la noi provin din nordul Moldovei. Trebuie doar să corespundă din punct de vedere antropometric. Din păcate, aria de selecţie de la noi din ţară este foarte mică. Germania are 40.000 de sportivi legitimaţi, în vreme ce Federaţia Română de Canotaj nu are mai mult de 500 de legitimaţi. Şi asta dacă punem la socoteală inclusiv amantele, surorile şi nurorile. Bucuroşi că scapă de sărăcia de acasă, acolo unde îşi petreceau timpul între păscutul vacii şi mulsul oilor, moldovenii trag tare ca să nu se mai întoarcă acolo de unde au plecat. E şi o chestie de mândrie. Lumea din sat te-ar sfâşia în bârfe dacă te-ai întoarce acasă cu coada între picioare.

Talentele canotajului nu se nasc însă numai în Moldova. Un lungan de doi metri, Silviu Voinoiu (18 ani), este acum în lotul naţional care se pregăteşte sub comanda lui Nicolae Gioga. N-a ajuns acolo întâmplător. Anul acesta a devenit vicecampion mondial de juniori cu echipajul de patru rame fără cârmaci. Provine din Slobozia şi are un pedigree foarte bun. Tatăl său, Marian Voinoiu, a făcut parte din lotul olimpic, dar s-a retras cu un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Barcelona, din 1992. Acum, fiul său este legitimat la Călăraşi, oraş la Dunăre, unde rezultatele la sporturile nautice nu pot fi decât excelente.

Cornel Nedelcu, antrenor la clubul la care este legitimat Voinoiu, ştie cel mai bine povestea unuia dintre cei mai buni canotori pe care îi are România în clipa de faţă. "L-am găsit datorită lui Nicolae Sprincu, a cărui soţie a fost campioană olimpică în 1996, la Jocurile Olimpice. Acum se pregăteşte sub comanda lui Nicolae Gioga şi trebuie să tragă tare deoarece vor rămâne la lot doar 14 dintre cei 32 de sportivi care sunt acum acolo. Numai de el depinde dacă va fi păstrat sau nu", spune Nedelcu, susţinut şi de Elisabeta Lipă. "Este un copil foarte cuminte, care se pregăteşte foarte bine", a punctat preşedintele FRC.

Este doar un adolescent în clipa de faţă, dar trebuie să fie atent la fiecare pas. Dacă nu va rămâne în lotul naţional de seniori, la primăvară se va întoarce la Călăraşi. Antrenorul de acolo spune că elevul său mai are nevoie de încă 7 kg de masă musculară. "Cel mai bine merge la patru rame, dar se descurcă bine şi la vâsle. El se mobilizează foarte bine la competiţie. Este foarte concentrat la fiecare cursă şi ştie mereu ce trebuie să facă. Simte apa, ceea ce este foarte important pentru un canotor. Pe simulator este la un nivel mediu, dar propulsează cum trebuie.Într-o zi va ajunge să participe la Jocurile Olimpice", este de părere Cornel Nedelcu, cel care ţine în viaţă sportul călărăşean. Practic, canotajul este singurul sport ce adună rezultate cu adevărat importante în oraşul de la Dunăre. Atunci când vremea le permite, canotorii ies pe apă. Se antrenează pe Braţul Borcea, acolo unde nu sunt deranjaţi decât de pescarii locului. Fiecare trage tare. Toţi vor să taie apă, să rupă norii, să ajungă să le cânte imnul, să se însoare cu succesul. Îşi împart viaţa între barcă şi ergometru, aparat care le mănâncă iernile. Se ţine chiar şi Campionat Mondial pe ergometru.

Cine se descurcă în sală, are succesul garantat atunci când iese pe apă. Când nu sunt la antrenament, sportivii pot fi găsiţi ori în dormitor, ori la şcoală. Petreceri? Niciodată! Cine pierde o noapte în canotaj, pierde două săptămâni de pregătire, iar sportul acesta nu iartă pe nimeni, nici măcar o secundă. Te lupţi cu timpul, te lupţi cu apa, te lupţi cu adversarul, dar mai ales cu tine. Silviu Voinoiu ştie toate lucrurile astea.

Thursday, November 19, 2009

Patinoar artficial, cadou de Mos Nicolae

Iubitorii de patinaj, adulti si copii, vor beneficia pânã de Sfântul Nicoale de patinoar aritficial care va fi deschis, lângã Sala Sporturilor din Baia Mare.
În aceasta iarnã, în municipiul Baia Mare vor functiona douã patinoare, cel din Piata Millennium, precum si unul nou, amplasat lângã Sala Polivalentã "Lascãr Panã".
Investitorul patinoarului de lângã Sala Sporturilor este firmã localã Ice Business System, care a început, ieri, constructia unui amplasament de circa o mie de metri pãtrati, dotat cu chiosc de închirieri si garderobã. Investitia totalã se ridicã la aproximativ 100.000 de euro.
Patinoarul se va deschide pânã în preajma sãrbãtorii de Sfântul Nicolae, drept cadou pentru cei mici si va rãmâne la dispozitia amatorilor pânã la finalul lunii februarie 2010.
"Nu ne-am decis încã asupra preturilor pe care le vom practica, dar acestea vor fi în jur de 10 lei pentru adulti si 8 lei pentru copii, pentru o orã si jumatãte", a declarat administratorul firmei Ice Business System, Horatiu Popa.

RASARITUL LA PIATRA NEAMT - VIDEO!!!

Wednesday, November 18, 2009

Lilla Petroczki, inca un abandon

Desi era increzatoare inaintea sezonului si vorbea chiar de o calificare la Jocurile Olimpice, Lilla Petroczki merge din rau in mai rau. Dupa ce ieri a abandonat in mansa a doua, schioarea din Odorheiu Secuiesc a facut-o de oaie astazi, atunci cand a abandonat inca din mansa intai a probei de Slalom din cadrul concursului ce se desfasoara in aceste zile la Zinal - Elvetia.

Szilvester Kozma şi Remus Tudor merg la Jocurile Olimpice



Echipa naţională de sărituri cu schiurile a României a încheiat sezonul competiţional 2008-2009 cu rezultate excelente la nivel internaţional. Susţinuţi de programul „OMV Move & Jump”, săritorii cu schiurile români au câştigat pentru a doua oară consecutiv Turneul Celor Patru Trambuline pentru Copii, iar în ianuarie 2009 doi sportivi români s-au calificat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de Iarnă şi la competiţiile de Cupă Mondială, obţinând cele mai bune rezultate din istoria săriturilor cu schiurile în România.

„Sezonul competiţional 2008-2009 a adus rezultate istorice pentru săriturile cu schiurile din România”, a declarat antrenorul coordonator al echipei de sărituri cu schiurile a României, Florin Spulber. „Echipa de copii s-a clasat şi în acest an pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în cadrul Turneului Celor Patru Trambuline, obţinând victoria în faţa mult mai experimentatelor echipe din ţări cu tradiţie în acest sport, precum Austria, Germania şi Republica Cehă. Surpriza cea mai mare a venit, însă, în ianuarie 2009, la Sapporo, când Szilvester Kozma şi Remus Tudor s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Vancouver şi la competiţiile de Cupă Mondială, o premieră pentru România în acest sport”, a adăugat Florin Spulber.

Pe 3 octombrie 2009, Szilvester Kozma şi Remus Tudor au participat la prima etapă de Cupă Mondială desfăşurată la Klingenthal, în Germania. Cei doi au obţinut rezultate foarte bune, reuşind sărituri de peste 100 m. În prezent, săritorii români se antrenează pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, Canada, ce se vor desfăşura în perioada 12-28 februarie 2010.

Pregătirile pentru noul sezonul competiţional al echipei naţionale de sărituri cu schiurile intră în linie dreaptă. „Vom începe noul sezon în forţă, odată cu participarea, în februarie 2010, la probele olimpice de sărituri cu schiurile de la Vancouver”, a punctat Florin Spulber. „Sperăm că cei doi sportivi ce vor reprezenta România vor urca steagul ţării noastre cât mai sus în clasamentul internaţional. Un obiectiv important pentru anul 2010 este şi calificarea în primii 20 de sportivi la Cupa Mondială de Juniori”, a adăugat Puiu Gaspar, Secretar General al Federaţiei Române de Schi-Biatlon.

Datorită sprijinului acordat prin programul „OMV Move & Jump”, încă din 2007, săritorii cu schiurile români au beneficiat de antrenamente profesioniste în străinătate. Susţinuţi de OMV, sportivii români au atins un nivel foarte bun în săriturile cu schiurile în primii doi ani ai programului.

„Performanţele din sezonul recent încheiat sunt dovada clară a faptului că programul «OMV Move & Jump» funcţionează foarte bine,” a spus Puiu Gaspar. „La doar doi ani de la semnarea parteneriatului cu OMV, sportivii români au în palmares două victorii în cadrul Turneului Celor Patru Trambuline şi au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de Iarnă. Suntem convinşi că seria succeselor va continua, cu atât mai mult cu cât, începând de anul viitor, sportivii români se vor putea antrena la ei acasă, în centrul de sărituri de la Râşnov,” a adăugat Puiu Gaspar.

În iulie 2009, Federaţia Română de Schi-Biatlon şi OMV au inaugurat lucrările de construcţie la centrul de sărituri cu schiurile de la Râşnov. Centrul de la Râşnov va include trei trambuline de sărituri cu schiurile (cu puncte de construcţie la 15 m, 35 m şi 64 m) la standarde internaţionale, fiind proiectat pentru a găzdui antrenamentele echipei naţionale de sărituri cu schiurile, precum şi competiţii de profil. Un al doilea proiect, cu patru trambuline cu puncte de construcţie de până la 90 m, este planificat pentru Săcele, fiind în prezent în curs de elaborare.

CLIP ELECTORAL

Tuesday, November 17, 2009

Elod Pal Pal este fan Simona Gherghe


Decizia mutarii Simonei Gherghe la Observatoarele din week-end incepe sa faca victime. Una dintre ele este fostul schior Elod Pal Pal (foto), in prezent student la Viena, la una dintre cele mai mari universitati din lume. "E pacat ca nu o sa mai poata merge la schi in week-end. E prezentatoarea mea preferata. Asa de mult imi place de ea incat ii citesc in fiecare zi blogul. E foarte simpatica. Imi place cum scrie. E foarte tare. Ma fascineaza cum scrie, cum vorbeste. Stiu ca are foarte multi admiratori. Mi-ar face mare placere sa o intalnesc la schi", a declarat tanarul din Miercurea Ciuc.

Alexandru Barbu, ultimul in Cupa Europei

Sibianul Alexandru Barbu s-a clasat pe ultima pozitie (locul 66 - 78 p FIS) in cadrul probei de Slalom din cadrul etapei de Cupa Europei care a avut loc astazi la Wittenburg - Germania. Schiorul din tara noastra a fost intrecut cu 5 secunde si 8 zecimi de catre suedezeul Hans Olsson, castigatorul concursului. Scandinavul a urcat de doua ori pe podium in cadrul Cupei Mondiale in sezonul trecut, dar de fiecare data a facut-o in probele de Coborare. La Wittenburg au luat startul 103 sportivi, dar numai 66 au reusit sa termine concursul. Barbu a concurat cu numarul 101.

Lilla Petroczki, debut cu ghinion

Pana la urma, concursul de la Zinal - Elvetia a avut loc. Numai ca norocul nu a fost de partea Lillei Petroczki, care s-a vazut nevoita sa abandoneze in mansa a doua.

Simona Gherghe renunta la schi pentru cariera

Veste tragica pentru iubitorii sporturilor de iarna de la noi din tara. Adio fericire pe zapada in iarna ce vine. Simona Gherghe, diva cu bucle de la Antena 1, va prezenta Observatorul in fiecare week-end. Gestul moldovencei cu schiuri trebuie privit ca un sacrificiu in conditiile in care ea nu va mai putea ajunge la munte pentru ca trebuie sa se dea la televizor.

A nins la Whistler - Canada






Jocurile Olimpice de Iarna vor fi impartite intre Vancouver, orasul gazda, si statiunea Whistler, acolo unde vor avea loc probele pe zapada. Marius Marginean, unul dintre romanii stabiliti pe coasta de vest a Canadei, este unul dintre cei mai fericiti oameni din lume. Zilele acestea a nins in statiunea canadiana, astfel ca s-a bucurat de un powder cam de 80 de centimetri.

Toma Mortila s-a reaccidentat

Snowboard-ul romanesc este in zodia ghinionului. Accidentarile se tin scai de riderii din tara noastra. Plecat la Hintertux pentru antrenament, Toma Mortila s-a accidentat la genunchi atat de grav incat abia mai poate merge. El cauta un avion cu care sa se intoarca in tara.

Debut amanat de ploaie

Ploua la Zinal - Elvetia, asa ca nu trebuie sa ne miram ca la noi iarna e inca departe. Schioarea Lilla Petroczki ar fi trebuit sa concureze asta in prima cursa a sezonului, dar startul din proba de Slalom a fost anulat din cauza ploii care face ravagii chiar si la 2000 de metri altitudine. Tot astazi, dar la Wittenburg - Germania, Alexandru Barbu incearca marea cu degetul in Cupa Europei.

Monday, November 16, 2009

Norbert Nagy, monitor cu acte in regula






Norbert Nagy a luat toate cele trei examene dupa cursul de 3 saptamani de la Val Senales si Solda. A lucrat acolo cu Claudio Tiezza si Alan Perathoner, fosti mari schiori italieni, in momentul de fata instructori la Colegiul Profesional de Instructori de schi din Bolzano. La examenul practic trebuie sa prezinti 4 exercitii si sa explici ce abilitati dezvolta exercitiile pentru ce nivel de schiat sunt in fata unui juriu format din cei mai renumiti instructori care te taxeaza pentru fiecare miscare sau pozitie imperfecta.

Val d'Isere - Cupa Mondiala



Etapa de Cupa Mondiala ce va avea loc in decembrie la Val d'Isere nu trebuie ratata de nimeni, mai ales ca aceasta este singura cursa importanta ce va avea loc in acest sezon in Franta. Dupa succesul din sezonul trecut, atunci cand cosmopolita statiune din Alpi a gazduit Campionatul Mondial, in perioada 11-20 decembrie, cei mai buni schiori din lume se vor duela in cea mai importanta etapa de Cupa Mondiala din acest an.

E clar! Vine apocalipsa!

Schiorul Janos Szabo, legitimat la CSI Vatra Dornei, s-a pus cu burta pe carte si vrea sa se faca antrenor de schi alpin. "Trebuie sa ma fac antrenor, ca sa se schimbe ceva in schiul romanesc", si-a motivat gestul schiorul din Miercurea Ciuc. El este student la Cluj-Napoca, la facultatea de sport a unei universitati cu nume secuiesc. Deci, nu pot sa pronunt!

Lilla Petroczki este urmarita de ghinion

Schioarea Lilla Petroczki se afla la Zinal - Elvetia, impreuna cu antrenorul ei, Sebastian Barbu. Din pacate, cei doi sunt nevoiti sa stea in camera din cauza vremii nefavorabile. "Ploua si nu merge telecabina. Inca nu se stie cate puncte pot face la concursul de aici, dar componentii echipei Elvetiei sunt aici. Daca schiez bine, o sa fac o nota foarte buna. Voi avea un numar destul de mare", a declarat Petroczki. Meteorologii au anuntat ploi si pentru ziua de maine.

Kostelic, liderul Cupei Mondiale


Locul secund obtinut la Levi - Finlanda l-a propulsat pe Ivica Kostelic in fruntea Cupei Mondiale. Schiorul din Croatia este obisnuit cu aceasta postura. Chiar in sezonul trecut el a condus o buna parte de timp, dar a fost intrecut pe final de catre norvegianul Aksel Lund Svindal.
Clasament general Cupa Mondiala:
1. Ivica Kostelic 102 p;
2. Didier Cuche 100 p;
3. Reinfried Herbst 100 p;
4. Jean Baptiste Grange 96 p;

Grange: "Sunt fericit"

Jean Baptiste Grange, invingatorul de anul trecut de la Levi, a fost lider la primul timp intermediar din mansa a doua, dar o greseala mare facuta spre final l-a trimis pe ultima treapta a podiumului. "Data viitoare trebuie sa fiu mai atent. Imi pare rau ca nu am reusit sa castig, dar sunt fericit si cu acest loc trei", a declarat francezul.

Kostelic: "M-am gandit ca pot castiga"

Ivica Kostelic a trait ciudat la Levi - Finlanda. Nu era foarte increzator inainte de cursa, dar dupa rezultatele din mansa intai toata lumea il vedea drept castigator. A gresit in partea a doua a traseului si a trebuit sa se multumeasca cu pozitia secunda. "Dupa mansa intai m-am gandit ca pot castiga cursa pentru ca am schiat foarte bine in zona abrupta a traseului. Din pacate, nu a fost asa. In mansa a doua am gresit unde nu ma asteptam", a spus croatul.

Herbst: "M-am concentrat foarte mult in plat"

Slalomul de la Levi l-a scos la rampa pe austriacul Reinfried Herbst, cel care a reusit sa-i ingenuncheze pe croatul Ivica Kostelic si francezul Jean Baptiste Grange, acesta din urma fiind considerat un adevarat rege al celei mai tehnice probe din schiul alpin. "In prima mansa am schiat bine, fara greseli, dar in mansa a doua am simtit ca trebuie sa dau totul si m-am concentrat foarte mult in partea de plat a traseului", a declarat Herbst.

Sunday, November 15, 2009

Alexandru Barbu ataca Cupa Europei!

E vremea concursurilor pentru schiorii din Romania. Primii care vor lua startul sunt Lilla Petroczki si Alexandru Barbu. Schioarea din Odorheiu Secuiesc va concura incepand de marti la Zinal, in Elvetia, acolo unde se organizeaza doua curse de Slalom si alte doua de Slalom Urias. Incepand cu acest sezon, Petroczki se antreneaza alaturi de Sebastian Barbu, cel considerat de multi drept cel mai bun tehnician din tara. Tot marti, dar in hala de la Wittenburg, din nordul Germaniei, Alexandru Barbu va lua startul in cadrul Cupei Europei la Slalom. Sibianul a facut deplasarea in Germania cu avionul, el antrenandu-se pana acum in nordul Italiei, sub comanda lui Giuseppe Trevisan.

Reinfried Herbst cucereste Finlanda

S-a termina Slalomul de la Levi. La baieti a castigat austriacul Reinfried Herbst, aflat la a 6-a victorie in Cupa Mondiala. In urma sa, la 28 de sutimi, a venit croatul Ivica Kostelic. Ultima treapta a podiumului a fost ocupata de catre Jean Baptiste Grange, care a avut o intarziere de 53 de sutimi. A fost o cursa stransa, in care a castigat cel ce a gresit mai putin. Traseul a fost mult mai dificil decat ieri, dar impresia lasata de schiori dupa primele doua etape din cadrul Cupei Mondiale este aceea ca miza cea mare in acest sezon o reprezinta Jocurile Olimpice de la Vancouver.

Cei trei rãniti în accidentul de pe Transfãgãrãsan au fost dusi la spital, doi sunt în stare gravã

Cei trei bãrbati care au cãzut cu masina într-o râpã adâncã de aproximativ sase metri, azi, pe DN 7 C - Transfãgãrãsan -, în zona închisã circulatiei, au fost preluati de douã ambulante si dusi la Spitalul Clinic Judetean de Urgentã din Sibiu, doi dintre ei fiind în stare gravã.
Cele douã ambulante au ajuns la locul accidentului, aflat la aproape un kilometru de Bâlea Lac, si i-au preluat pe cei trei rãniti pentru a-i transporta la Spitalul Clinic Judetean de Urgentã din Sibiu.
Potrivit medicilor de pe ambulantã, unul dintre rãniti este în stare foarte gravã, având multiple traumatisme si fiind suspect de fracturã de coloanã.
Un alt tânãr are si el numeroase fracturi, medicii considerând cã si starea acestuia este gravã, iar cel de-al treilea are fracturi, însã starea sa este bunã.
Seful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat cã accidentul a avut loc la circa un kilometru de Bâlea Lac, unde autoturismul în care se aflau cei trei bãrbati a cãzut într-o râpã adâncã de aproximativ sase metri.
În urma accidentului, cele trei persoane aflate în autoturism au rãmas încarcerate, fiind scoase de cãtre salvamontisti, care au ajuns la fata locului în urma unui apel primit la 112.
"Masina a cãzut într-o râpã, la aproximativ un kilometru de Bâlea Lac. Este o râpã de circa sase metri, aflatã la marginea drumului, iar masina a cãzut vertical si a fost turtitã. Primii au ajuns la locul accidentului colegii mei de la Bâlea Lac, care, în ciuda dificultãtii zonei si a conditiilor, au reusit sã îi scoatã pe cei trei din masinã", a spus Adrian David.
La locul accidentului a ajuns si un echipaj de Politie, care urmeazã sã stabileascã împrejurãrile în care s-a produs accidentul si, eventual, sanctiunea care poate fi aplicatã soferului întrucât acesta a pãtruns cu masina pe un drum public care din cauza conditiilor meteorologice este oficial închis.
La Bâlea Lac ninge, este ceatã, iar drumul este acoperit în totalitate de zãpadã.
Traficul rutier pe Transfãgãrãsan a fost închis, începând cu 31 octombrie, urmând sã fie reluat la începutul lunii iulie a anului viitor.

VREMEA LA MUNTE

Luni
Vremea se va mentine apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va prezenta innorari si va ploua: in prima parte a zilei, slab si izolat, in Carpatii Orientali, iar noaptea pe arii relativ extinse in masivele nordice si local in restul zonelor montane. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari pe creste. Pe arii restranse noaptea si dimineata, pe vai si in depresiuni, se va produce ceata.

Marti
Vremea se va incalzi usor si va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare si izolat va ploua slab, cu precadere in Carpatii Orientali. Vantul va sufla slab pana la moderat. Pe vai si in depresiuni va fi ceata, mai ales dimineata si noaptea.

Miercuri
Vremea va fi calda pentru aceasta perioada. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare in Muntii Apuseni si Carpatii Orientali, unde pe spatii restranse va ploua slab. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari in zona inalta. Dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni va fi ceata.

Alexandru Barbu, cel mai bun schior din Romania


In urma sondajului incheiat astazi, sibianul Alexandru Barbu (foto) a fost desemnat cel mai bun schior din Romania. El a adunat 44% din voturi, depasindu-l cu 6 procente pe Ioan Nan, pe care l-a invins de doua ori in sezonul trecut, fara sa reuseasca totusi sa-i fure titlul national. Ultimul in sondaj a fost Dragos Staicu, care, in ciuda faptului ca este singurul dintre cei trei schiori care a participat la sondaj ce are asigurat locul la Jocurile Olimpice, a adunat numai 16% dintre voturi. Incepand de astazi va propun un sondaj legat de sansele pe care le mai au Iulia Craciun, Lilla Petroczki, Sandra si Bianca Narea de a prinde un loc in avionul ce duce la Vancouver.

O masinã a cãzut într-o râpã, pe Transfãgãrãsan, cele trei persoane aflate în aceasta fiind scoase

O masinã a cãzut, azi, într-o râpã, pe DN 7 C - Transfãgãrãsan -, în zona închisã circulatiei, iar cele trei persoane aflate în autoturism au rãmas încarcerate, fiind scoase în urma interventiei salvamontistilor.
Potrivit purtãtorului de cuvânt al Politiei Sibiu, inspectorul Luciana Baltes, prin 112 s-a anuntat cã o masinã s-a rãsturnat pe Transfãgãrsan, în zona închisã circulatiei, cãzând într-o râpã.
Apelul a fost preluat de cãtre ISU Sibiu, care a trimis un echipaj SMURD la fata locului, iar un alt echipaj SMURD a fost trimis de la Victoria, judetul Brasov.
Potrivit purtãtorului de cuvânt al ISU Sibiu, Diana Lazãr, informatia initialã era cã doar o singurã persoanã este încarceratã. Cel mai repede la fata locului au ajuns salvamontistii aflati la Bâlea Lac, accidentul petrecându-se la micã distantã de sediul Salvamont Bâlea.
"Colegii mei au ajuns la ei si au reusit sã îi scoatã din masinã. Autoturismul era turtit si cãzut într-o râpã, le-a fost greau sã îi scoatã, dar au reusit. Este vorba despre trei bãrbati, dintre care doi sunt în stare bunã, iar unul este instabil", a spus Adrian David, sef Serviciu Salvamont Sibiu.
Potrivit acestuia, echipajele SMURD nu au ajuns la fata locului, fiind pe drum.
În zonã ninge, este ceatã, iar sectorul de drum pe care au mers cei trei cu masina este acoperit de zãpadã, nemaifiind curãtat de cãtre drumari încã din 31 octombrie.
Traficul rutier pe Transfãgãrãsan a fost închis, începând cu 31 octombrie, urmând sã fie reluat la începutul lunii iulie a anului viitor.

Poutiainen, lidera Cupei Mondiale

Reprezentanta gazdelor, Tanja Poutiainen, cea care conduce in clasamentul general al Cupei Mondiale, s-a clasat pe locul al treilea in Slalomul de la Levi. "Ma simt aproape ca o invingatoare dupa ce am urcat pe podium la Levi. N-am mai fost intr-o astfel de situatie in tara din 2004. Este o mare fericire pentru mine sa pot obtine un astfel de rezultat in fata poporului meu. Sezonul trecut am fost puternica mai mult la Slalom Urias, dar acum sunt fericita ca am obtinut un rezultat mare si la Slalom", a declarat Poutiainen.
Clasamentul feminin al Cupei Mondiale:
1. Tanja Poutiainen 160 p
2. Maria Riesch 113 p
3. Lindsey Vonn 109 p
4. Kathrin Zettel 80 p

Vonn: "Am avut o greseala in partea de jos a traseului"

Anul trecut a castigat Slalomul de la Levi, dar ieri a trebuit sa se multumeasca doar cu pozitia a doua. Cu toate acestea, americanca Lindsey Vonn s-a aratat multumita de rezultatul din Finlanda. "Sunt foarte fericita dupa cursa de la Levi. Eu mi-am propus sa incerc cat mai mult, iar obiectivul meu a fost o clasare pe una dintre primele cinci pozitii", a spus dubla campioana mondiala de la Val d'Isere. Americanca s-a declarat multumita si de conditiile de concurs. Vonn a schimbat in aceasta vara schiurile, trecand de la Rossignol la Head. "Am facut teste toata vara si sunt foarte multumita", a precizat schioarea din Statele Unite. "Imi place foarte mult la Levi. Panta aceasta imi aminteste de cursele din Buck Hill", a spus Vonn, care a explicat si cum de a fost invinsa de catre prietena sa, Maria Riesch: "Ar fi fost frumos sa castig cursa de aici, dar am avut o greseala in partea de jos a traseului. Maria a schiat foarte bine, a avut un timp foarte bun, dar a greu de spus daca m-ar fi invins fara ca eu sa gresesc". Maria Riesch a castigat Slalomul de ieri cu un avans de 8 sutimi.

Riesch: "Lumea are multe asteptari de la mine"

Dupa victoria de ieri, de la Levi, nemtoaica Maria Reisch s-a declarat foarte fericita, mai ales ca nu a fost o cursa usoara. "Nu mi-a fost usor, dar a fost perfect. Dupa rezultatele bune din sezonul trecut, lumea are multe asteptari de la mine. Am fost destul de nervoasa, mai ales ca rezultatele mele din ultima perioada nu au fost prea grozave", a spus invingatoarea din Slalomul de ieri. "La Slalom e foarte bine, dar nu pot spune acelasi lucru si despre Slalom Urias, acolo unde imi doresc, ca intr-o buna zi, sa pot urca pe podium", a spus zambind Reisch. Victoria de ieri este a doua obtinuta de Maria la Levi.

Paul Felea a plecat in Austria

Schiorul Paul Felea, legitimat la CSS Campeni, a plecat astazi in cantonament in Austria, acolo unde se va antrena alaturi de colegii sai de la club. Sedintele de pregatire vor fi conduse de Tiberiu Tantos si vor avea loc pe ghetarul Mortaller, acolo unde se mai antreneaza si componentii lotului national de schi alpin.

Moare Predealul!

Una dintre cele mai frumoase staţiuni din ţară zace în nepăsare. Autorităţile locale nu ştiu să conjunge verbele "a dezvolta" şi "a promova"

Staţiunile de pe Valea Prahovei sunt în fierbere de când ţara noastră a primit organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European. La Sinaia se discută despre 16 pârtii noi, trei telescaune, nenumărate teleschiuri şi chiar zăpadă artificială. Buşteniul şi-a făcut snow-park şi se pregăteşte pentru o pistă de schi fond, ce va fi amenajată în zona Valea Albă - Gura Diham. Pârtiile din Azuga vor avea zăpadă artificială începând de luna viitoare, ceea ce va face ca telegondola celor de la Romenergo să-şi găsească, în sfârşit, utilitatea. La Predeal, e "moartea pasiunii"! Nu se întâmplă nimic, deşi staţiunea braşoveană are de pregătit pistele pentru schi alpin şi biatlon. Se lucrează după principiul: "timpul trece, leafa merge înainte". Parcarea de la baza Clăbucetului arată ca după război, iar hotelierii plâng de dorul turiştilor. N-au mai întâlnit o perioadă atât de proastă şi se tem că românii nu vor mai alege Predealul pe durata sezonului de schi din cauza aglomeraţiei şi a mizeriei din zona pârtiilor de schi. Dezinteresul autorităţilor locale faţă de turism este inexplicabil. Promovarea nu se face absolut deloc, iar activităţile sportive sunt lipsite de orice sprijin. Primăria aruncă 70.000 de lei pentru echipa de fotbal din localitate. Rezultatul? CF Predeal se află pe ultimul loc din cadrul Seriei a III-a din cadrul Ligii a III-a. Şansele de a evita retrogradarea în liga judeţeană sunt egale cu cele ale porcului în ziua de Ignat. Aceeaşi sumă ar fi trebuit să ajungă şi la AS Schi Club Predeal, acolo unde sunt legitimaţi Sandra Nărea, campioană naţională la Slalom şi participantă la Campionatul Mondial de la Val d'Isere, şi Dragoş Staicu, campion naţional la Slalom Uriaş şi virtual calificat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver. Din păcate, cei 70.000 de lei n-au ajuns la schiori, astfel că aceştia se pregătesc folosindu-se de banii părinţilor. La capitolul dezvoltare, lucrurile sunt la pământ. În Predeal, pe Valea Râşnoavei, se află una dintre cele mai mari baze de biatlon din Europa. Din păcate, locul este împărţit între Primărie, Ministerul Apărării Naţionale şi Casa Regula, aceasta din urmă acceptând să cedeze terenul în cazul în care se găsesc resursele financiare pentru amenajarea unui poligon la standarde internaţionale. Uniunea Internaţională de Biatlon este de acord cu reamanajarea bazei din Predeal, numai că oamenii din Primărie sunt total dezinteresaţi de acest lucru.

Saturday, November 14, 2009

Vremea la munte

Duminica
Cerul va fi mai mult noros si va ploua. La altitudini de peste 1800 m, precipitatiile vor mai fi si sub forma de lapovita sau ninsoare. Vantul va prezenta intensificari temporare. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de ziua precedenta, mentinandu-se la valori apropiate de normalul termic al perioadei. Spre sfarsitul intervalului, pe vai si in depresiuni, vor fi conditii de ceata.

Luni
Cerul va fi variabil, cu unele innorari la inceputul zilei in Carpatii Orientali si in estul Carpatilor Meridionali, iar noaptea in masivele nord-vestice, unde local vor fi precipitatii predominant sub forma de ploaie. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari in zona inalta. Pe arii restranse noaptea si dimineata, pe vai si in depresiuni, se va produce ceata. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative.

Marti
Vremea se va incalzi usor si va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare in nordul Carpatilor Orientali, unde cu totul izolat va ploua slab. Vantul va sufla slab pana la moderat. Pe vai si in depresiuni va fi ceata, mai ales dimineata si noaptea.

Victorie pentru Maria Riesch

In apropierea Cercului Polar, la Levi - Finlanda, s-a tinut astazi etapa a doua in cadrul Cupei Mondiale la Schi Alpin. Cursa a fost extrem de disputata, iar ca drept dovada sta faptul ca in prima mansa primele cinci schioare au trecut linia de sosire intr-un interval mai mic de o secunda. Pana la urma, victoria finala i-a revenit nemtoaicei Maria Riesch, care a intrecut-o cu numai 8 sutimi pe Lindsey Vonn. Pozitia a treia i-a revenit reprezentantei gazdelor, Tanja Poutiainen. Finlandeza este lidera Cupei Mondiale in clipa de fata.

Friday, November 13, 2009

Edit Miklos e din nou in Austria

Romanca Edit Miklos se afla din nou in Austria, acolo unde se pregateste alaturi de ceilalti schiori din lotul national. In seara asta vor ajunge la Flatach si surorile Bianca si Sandra Narea. Azi am fost la Predeal, acolo unde 25 de copii au primit echipament Rossignol din partea unui sponsor din Italia. Revin in zilele ce urmeaza cu mai multe detalii si cu declaratii. Cu acest prilej, secretarul FRSB, Puiu Gaspar, s-a lansat intr-un atac la adresa primarului Ion Goidescu. Acesta a sunat adunarea la Primarie si pune la cale o razbunare pe oficialul Federatiei Romane de Schi si Biatlon. Pana la o noua batalie din acest razboi surd, edilul din Predeal traieste cu satisfactia ca statiunea pe care o pastoreste nu va organiza in iarna ce urmeaza nici o competitie internationala.

Interviu cu Lindsey Vonn

De curand a fost relansat site-ul celor de la Red Bull. Oamenii de acolo ne promit multe stiri legate de sporturile de iarna. Pentru inceput, avem ocazia sa citim un interviu cu Lindsey Vonn, cea care a facut legea sezonul trecut, castigand Cupa Mondiala si doua titluri la Campionatul Mondial care a avut loc la Val d'Isere.

Thursday, November 12, 2009

Eu sunt omul care aduce zapada

Am fost la Cavnic luna trecuta si a nins atat de tare incat s-a deschis sezonul de schi. Saptamana trecuta am fost la schi si din nou a nins. Vreo 20 de centimetri. S-a schiat pe Carp! Acum sunt la Straja. Normal, a nins, ca nu sunt zone in care merg eu fara sa ninga. Pamantul e alb peste tot, iar pe partia Mutu e deja iarna. Statiunea e moarta in perioada asta. Inca se mai construieste. Am vazut si ceva cabane noi, semn ca turismul este in floare pe Valea Jiului. Cinste lui, cinste lui, cinste lui, primarului! Iarna asta ne ocupam de Razmerita. N-a facut absolut nimic pentru Straja. E rusinos ca Vulcan isi face telegondola, in vreme ce Lupeni ramane cu telescaunul obosit construit inainte de revolutie.

Wednesday, November 11, 2009

Domn Semaca, eu sunt, Lascarica!

Si-a dat ultima suflare ieri, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Gheorghe Dinica ramane in telefonul meu. Nu, n-am numarul lui de telefon. N-am avut nici o legatura cu omul asta urias. Dar el ramane in telefonul meu prin tonul de apel. "Domn Semaca, eu sunt, Lascarica!" se aude de langa mine de fiecare data cand cineva ma suna. Dumnezeu sa-l ierte!

Tuesday, November 10, 2009

Partie de schi la Garda de Sus - Alba

Incepand din acest sezon, partiile de schi din Arieseni vor avea un concurent foarte serios la Garda de Sus, acolo unde vor exista trei piste, cea mai lunga avand 1.700 de metri lungi, iar cea mai scurta un pic peste un kilometru. Transport pe cablu va fi asigurat de un telescaun cu doua locuri. In partea superioara a domeniului schiabil va fi amenajat un lac de acumulare care va fi folosit pentru inzapezirea artificiala.

MISCAREA DE REZISTENTA

Sezonul prostiilor spuse la televizor de catre tutele cu microfon a fost deschis de catre Andrada Velciov, corespondentul celor de la (i)Realitatea TV in judetul Hunedoara. Dupa indelungi cugetari, nopti zbuciumate si discutii aprinse cu colegii de breasla, am decis ca iarna aceasta sa iau la bulgarit pe toti televizoristii care folosesc urmatoarele expresii: "zăpada e bună", "au încins grătarele", "au crăpat în ei şi apoi au ieşit să se RECREIEZE". Feriti-va microfoanele si picioarele de schiurile mele. Este manifestul meu impotriva celor ce vorbesc doar ca sa se afle in treaba, a celor care pun intrebari stupide si a celor care ii trimit pe teren.

Ce se intampla, doctore?

Tusete peste tusete, usturime in gat, dureri de cap, stari de ameteala. De toate astea am parte incepand de ieri. Nici nu am curaj sa ma ridic din pat. Si tot e o parte buna in toata situatia asta critica. Stau la orizontala si scriu pentru suplimentul de schi. Oricum, bag mana in foc ca nu e gripa porcina. Sper ca pana maine sa imi revin.

Monday, November 9, 2009

Statiunea Poiana Brasov rãmâne preferata turistilor pentru Revelion

Hotelurile mari din Poiana Brasov rãmân în continuare preferate de turistii care doresc sã petreacã sãrbãtorile de Crãciun sau Revelionul, cu toate cã pachetele de servicii depãsesc la unele 1.500 de euro pentru cinci nopti de cazare si mesele aferente.
La Hotelul "Piatra Mare" de 4 stele un pachet de servicii pentru cinci nopti de cazare în perioada 29 decembrie - 3 ianuarie 2010 costã 3.430 de lei pentru cazare în camerã single, 3.010 lei pentru camerã dublã, 3.220 cazare în garsonierã si 3.535 de lei cazare în apartament.
Pachetul include, pe lângã cazare si acces gratuit la piscinã, cinã bufet suedez în data de 28 decembrie, cinã bufet suedez în 29 decembrie, cinã româneascã în 30 decembrie, cina festivã în 31 decembrie. Pe 1 ianuarie 2010 vor fi organizate un brunch si o cinã carnaval, iar pe 2 ianuarie o cinã bufet.
Copiii cu vârsta de pânã la 6 ani beneficiazã de gratuitate la cazare si scaun la masã, iar pentru cei cu vârsta cuprinsã între 6-12 ani dacã se solicitã pat suplimentar tariful este de 100 de lei pe noapte, în care intrã si micul dejun, si beneficiazã de o reducere de 50% din pretul meselor cuprinse în pachet.
Pentru sase nopti de cazare în perioada 28 decembrie - 3 ianuarie pretul pachetului de servicii este cuprins între 3.500 - 3.745 de lei în functie de camera doritã, la care se adaugã micul dejun, accesul la piscinã si mesele aferente ca la pachetul pentru cinci nopti de cazare.
Mai mult de jumãtate dintre locuri au fost rezervate deja.
Locuri pentru petrecerea Revelionului 2010 mai sunt si la hotelul "Alpin" de 4 stele. Pentru un pachet cu cinci nopti de cazare în perioada 29 decembrie - 3 ianuarie 2010 turistul trebuie sã scoatã din buzunar 1.458 de euro pentru camera dublã si 1.139 de euro pentru camera single.
Pe lângã cazare cu mic dejun, pachetul mai cuprinde o searã internationalã pe 29 decembrie, searã cu specific italian pe 30 decembrie, cina de revelion pe 31 decembrie. Pe 1 ianuarie 2010 turiºtii vor participa la un brunch românesc ºi o searã româneascã, iar pe 2 ianuarie la o searã sud-americanã.
Pentru cei care doresc sã se cazeze într-un apartament care cuprinde douã dormitoare si living, pentru pachetul care include cinci nopti de cazare trebuie sã plãteascã 2.741 de euro, pret care include mesele aferente mentionate.
Singurul hotel din statiune cu toate locurile contractate este "Ana Hotels". În cazul în care plãtile pentru locurile contractate nu vor fi fãcute în timp, asa cum prevede contractul, acestea vor fi scoase din nou la vânzare, au precizat surse de la agentia de turism a hotelului.

Chiciura pe ghetar

Schiorii romani prezenti astazi in Austria au avut parte de o vreme inchisa, cu multa chiciuri, fapt ce i-a deranjat la antrenamentul condus de catre Florin Cristea. Sub comanda tehnicianului de la Dinamo se pregatesc Ioan Nan, Ioan Achiriloaie si Iulia Craciun. Surorile

Cod galben de ploi, sapte judete vor fi afectate

Meteorologii au emis, azi, o avertizare cod galben de ploi, valabilã de maine, de la ora 1:00, pânã miercuri, la ora 6:00, fiind afectate sapte judete.
Astfel, în intervalul mentionat va ploua în toate regiunile, iar în Oltenia, Muntii Banatului, Carpatii Meridionali si Subacarpatii Getici, cantitãtile de apã vor depãsi local 25 -30 l/mp si izolat 50 -60 l/mp, informeazã Administratia Nationalã de Meteorologie.
Vor fi afectate judetele Dolj, Mehedinti, Gorj, Vâlcea, Arges, Dâmbovita si Prahova.

Ploua la Straja

Nici vorba de schi la Straja. De vineri ploua neincetat si sunt sanse minime ca vremea sa se raceasca in zilele ce urmeaza.

Fondistii pleaca azi in Germania

Lotul national de schi fond pleaca astazi in cantonament la Oberhof - Germania. Sedintele de pregatire vor avea loc pe o pista acoperita si vor fi conduse de catre Ion Lungociu si Daniel Borca. Dupa zece zile, romanii se vor muta la Obertilliach - Austria. Primul concurs al fondistilor va avea loc in perioada 5-6 decembrie in Elvetia. Tot acolo, la 10-11 decembrie, Monika Gyorgy si Paul Pepene vor lua startul in Cupa Mondiala. Dupa cateva zile, in perioada 17-20 decembrie, fondistii se vor afla in Austria, la un concurs de Cupa Europei. Cantonamentul dureaza 6 saptamani si se va incheia inaintea Sarbatorilor de Iarna.

Sunday, November 8, 2009

Ministerul telegondolelor

N-are bani, n-are mâncare, Maramureşu-i o floare. Conştientă de creşterea numărului de schiori din ţara noastră, puterea locală s-a dat peste cap de trei ori, precum Greuceanu, şi a reuşit să transforme judeţul într-un paradis montan. În stânga şi în dreapta se discută numai despre telegondole, telescaune, zăpadă artificială şi alte minuni.
Cea mai hidoasă licitaţie s-a ţinut la Cavnic, acolo unde aleşii neamului au ţinut să-şi înalţe o falnică telegondolă, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Ministerul Turismului, condus de Elena Gabriela Udrea, a alocat anul acesta pentru telegondola de la Cavnic suma de 6.500.000 de Ron, adică 1,5 milioane de euro. Restul banilor, până la 10 milioane de euro, urmează să fie alocaţi în anul 2010, când vor fi prevăzuţi în bugetul de stat. Toate acestea, după ce Consiliul Local a hotărât să le ceară administratorilor de pârtii din zonă o taxă de 4% din încasări pe motiv de şmecherie. "Aşa s-a decis în şedinţa Consi­liului Local. A fost propunerea consilierilor", s-a spălat pe mâini primarul Alexandru Dragoş. Lucrările de construcţie vor fi efectuate de către Transgaz Haţeg, o societate cu acte portocalii.


CLARIFICĂRI
Din momentul în care a fost anunţată licitaţia pentru amenajarea domeniului schiabil Cavnic, documentaţia de atribuire a contractului a fost schimbată de câteva ori. Iniţial, în caietul de sarcini era specificat că firmele care participă la licitaţie trebuie să aibă experienţă similară pentru realizarea unei astfel de lu­crări. Numai că Consiliul Local Cavnic a decis să asimileze lu­cră­ri­le pentru amenajarea domeniului schiabil cu lucrări de amenajări de parcuri, zone verzi, amenajări peisagistice, îmbu­nă­tă­ţiri funciare, defrişări, taluzări. În calitate de autoritate contractantă, Consiliul Local Cavnic a mai decis în momentul în care a realizat caietul de sarcini ca, în cazul în care o ofertă este depusă de un consorţiu de firme, liderul să îndeplinească prin forţe proprii 51% din valoarea contractului. Între timp, autoritatea con­trac­­tantă s-a răzgândit şi a decis că liderul poate să îndeplineas­că şi mai puţin de 51% din valoarea contractului. Întâmplarea fa­ce ca toate aceste clarificări şi modificări să se plieze pe criteriile pe care le îndeplinea consorţiul condus de Termogaz Company.
Primarul oraşului Cavnic, Alexandru Dragoş, ne-a explicat cum stă treaba cu caietul de licitaţie: "Noi am discutat cu Consi­liul Judeţean şi dânşii ne-au dat un model de caiet pentru lici­ta­ţie. Modificările nu s-au făcut în favoarea nimănui. Nu am păr­ti­nit pe nimeni. Lucrarea este finanţată direct de la Ministerul Tu­ris­mului, iar valoarea totală e în jur de 10 milioane de euro. Banii vor veni eşalonat. Deci trebuie semnat contractul. Ur­mea­ză să trecem de contestaţie, ca să semnăm contractul. Anul acesta avem 6,5 milioane de RON pentru întocmirea proiectului şi achiziţionarea de echipamente. Cel care va câştiga licitaţia va face proiectul şi va face diligenţele pentru a achiziţiona echipamentul. Acest proiect este de proiectare şi dare la cheie a instalaţiei funcţionale". După ce primarul ne-a lămurit cum stă treaba cu clarificările, i-a scăpat porumbelul din gură şi a mai spus că prin 2007-2008 s-a mai realizat un studiu de fezabilitate, pe bani publici, dar că e cam vechi. Şi, colac peste pupază, pârtia va fi realizată pe partea sudică a versantului, dar primarul Alexandru Dragoş nu îşi face griji, pentru că zăpadă există. Chiar dacă ar fi vrut să dezvolte proiectul pe o pantă nordică, nu are nici o şansă, pentru că toate pantele nordice sunt concesionate.
CĂŞTIGĂTORII
Ca să facă faţă unei asemenea licitaţii, Termogaz Company din Haţeg s-a mai asociat cu patru firme - Electromontaj S.A. Bu­cu­reşti, Alcotim Grup Construct Borşa, Consmin S.A. şi CPPC S.A, ambele din Petroşani. După ce au obţinut clarificări favorabile, Termogaz Company şi asociaţii au câştigat licitaţia. Preţul de adjudecare a fost de 9.136.442 euro. Potrivit paginii web, firma Termogaz Company a fost înfiinţată în anul 1999, iar activitatea principală o reprezintă construcţiile de clădiri şi lucrările de geniu. Pe plan secundar, se mai ocupă de lucrări de instalaţii sanitare, construcţii de autostrăzi, drumuri şi construcţii destinate sportului. Termogaz este deţinută de cinci asociaţi - Miron Dorel Gărdean (44 %), Ioan Rusan (20 %), Susana Rusan (20 %), Adinel Grădiştean (15%) şi Miron Lupulescu (1%). Miron Dorel Gărdean este fratele lui Adrian Gărdean, administrator la Aviaţia Utilitară Bucureşti, firmă care anul trecut a donat 400 de milioane de lei Partidului Democrat Liberal. Am încercat să stăm de vorbă cu Adrian Gărdean, dar purtătorul de cuvânt al firmei, Cosmin Barbu, ne-a spus că acesta este plecat din ţară. "Nu îmi amintesc exact câţi bani au fost donaţi către PD-L. Această donaţie priveşte bucătăria internă a fiecărei firme", a mai spus Cosmin Barbu. Alţi doi asociaţi de la Termogaz, Ioan Rusan şi Susana Rusan, sunt rude cu Vasile Rusan, director coordonator a Direcţiei generale a finanţelor publice Hunedoara. Ioan Rusan a spus că nimeni din Termogaz nu face parte din PD-L, iar fratele lui, Vasile Rusan, nu face parte din firmă.

DE LA PETROŞANI LA CAVNIC
În consorţiul format de Termogaz Company pentru realizarea domeniului schiabil de la Cavnic şi-a făcut loc şi societatea Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru SA (CPPC) din Petro­şani. În urmă cu câteva luni, CPPC a pus mâna pe o licitaţie controversată, organizată de Primăria Municipiului Petroşani, condusă de Florin Tiberiu Iacob Ridzi, soţul Monicăi Iacob Ridzi. Primăria a plătit aproximativ 60 de miliarde de lei vechi pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului "Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng". În urma studiului de fezabilitate, Primăria Petroşani a anunţat că organizează o licitaţie pentru a monta telegondole în Munţii Parâng. Se pare că licitaţia era cu dedicaţie pentru firma Doppelmayr din Austria, deoarece din documentaţia realizată de CPPC rezulta că in­sta­la­ţia şi echipamentele necesare telegondolei din proiect în­de­pli­nesc aceleaşi caracteristici ca cele oferite de austrieci. În urma dezvăluirilor publicate de Jurnalul Naţional despre afacerea de la Petroşani, licitaţia pentru achiziţionare a telegondolelor pentru Parâng a fost suspendată. Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru SA (CPPC) din Petroşani. CPPC a apărut din fuziunea unui SRL înfiinţat de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Se­raficeanu, şi Topo Land SA, societate desprinsă din Grup 95 SA. Această din urmă firmă are o istorie "agitată", legată de numele lui Sorin Avrămescu, un om de afaceri implicat în mai multe cazuri controversate, unul dintre cele mai puternice fiind scandalul Aviaţia Utilitară Bucureşti. În Monitorul Oficial, această firmă apare printre sponsorii PD-L.

BORSEC - PÂRTIA DE SCHI SPERANŢA
Ministerul Turismului a alocat bani şi pentru Oraşul Borsec din Judeţul Harghita, unde urma să fie amenajată şi dezvol­ta­tă pârtia de schi Speranţa. Autorităţile locale s-au apucat rapid de treabă, au încropit un caiet de sarcini şi ca să nu-i prindă iarna cu banii sub saltea au organizat o licitaţie de aproximativ 5.000.000 de RON. Ministrul Turismului, Elena Udrea, a decis încă din luna aprilie să contribuie la pârtia de schi Spe­ranţa cu 3.770.000 de RON, adică aproximativ 900.000 de euro. Licitaţia a fost adjudecată tot de către firma Termogaz Company, dar câştigătorii au fost contestaţi. Primarul Ora­şu­lui Borsec, Mik Josef, a declarat că: "Lucrările au început, iar termenul de finalizare a execuţiei este prin martie 2010. Au început lucrările. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Haţeg. Pârtia e chiar lângă localitate. A fost o contestaţie şi noi am început mai târziu lucrările, că poate o terminam mai devreme". La rândul său, Ioan Rusan a spus că Termogaz Company oferă echipament de la Doppelmayr, din Austria.