Thursday, November 5, 2009

Parc eolian în Masivul Sureanu

O companie germanã va dezvolta în Masivul Sureanu, din judetul Hunedoara, un parc eolian, proiectul în valoare de 150 de milioane de euro urmând sã se deruleze în baza unui parteneriat public-privat încheiat cu Primãria orasului Petrila.
''Compania strãinã este interesatã în dezvoltarea unui parc eolian pe Muntele Dobraia, din Masivul Sureanu, la granita cu judetul Alba. Parcul eolian va fi amplasat pe o suprafatã de 250 de hectare de teren situat la o altitudine de 1980 de metri, ceea ce reprezintã o premierã pentru România'', a declarat, azi, administratorul public al Primãriei Petrila, Dorin Curtean.
Potrivit acestuia, în zona parcului eolian vor fi montate 40 de turbine care vor produce energie electricã folosindu-se de forta vântului. Alte 13 turbine eoliene vor fi amplasate în portiunea de teren de la granita cu judetul Alba.
Pentru efectuarea primelor teste referitoare la directia curentilor de aer si perioada activã a acestora, compania germanã a montat deja un prim pilon ce este prevãzut, în vârf, cu un sistem de monitorizare prin GPS. Datele obtinute sunt transmise prin satelit la sediul firmei germane.
În functie de conditiile de mediu, lucrãrile la parcul eolian vor începe în primãvara anului viitor si se vor încheia pânã în toamna lui 2010.
În paralel, administratia localã din Petrila studiazã posibilitatea deschiderii unui drum de acces spre zona parcului eolian, unde ar urma sã fie construite mai multe pârtii de schi.

1 comment:

Anonymous said...

Credeti ca sunt demarate actiuni pentru concretizarea acestui proiect? Sunt multe proiecte incepute, dar lasate balta... M-ar interesa mai multe detalii despre acest proiect. Cu cine as putea lua legatura? Sau poate ma ajutati dumneavoastra.
O zi buna si cu succese.

Mihaela.