Wednesday, November 18, 2009

Szilvester Kozma şi Remus Tudor merg la Jocurile Olimpice



Echipa naţională de sărituri cu schiurile a României a încheiat sezonul competiţional 2008-2009 cu rezultate excelente la nivel internaţional. Susţinuţi de programul „OMV Move & Jump”, săritorii cu schiurile români au câştigat pentru a doua oară consecutiv Turneul Celor Patru Trambuline pentru Copii, iar în ianuarie 2009 doi sportivi români s-au calificat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de Iarnă şi la competiţiile de Cupă Mondială, obţinând cele mai bune rezultate din istoria săriturilor cu schiurile în România.

„Sezonul competiţional 2008-2009 a adus rezultate istorice pentru săriturile cu schiurile din România”, a declarat antrenorul coordonator al echipei de sărituri cu schiurile a României, Florin Spulber. „Echipa de copii s-a clasat şi în acest an pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în cadrul Turneului Celor Patru Trambuline, obţinând victoria în faţa mult mai experimentatelor echipe din ţări cu tradiţie în acest sport, precum Austria, Germania şi Republica Cehă. Surpriza cea mai mare a venit, însă, în ianuarie 2009, la Sapporo, când Szilvester Kozma şi Remus Tudor s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Vancouver şi la competiţiile de Cupă Mondială, o premieră pentru România în acest sport”, a adăugat Florin Spulber.

Pe 3 octombrie 2009, Szilvester Kozma şi Remus Tudor au participat la prima etapă de Cupă Mondială desfăşurată la Klingenthal, în Germania. Cei doi au obţinut rezultate foarte bune, reuşind sărituri de peste 100 m. În prezent, săritorii români se antrenează pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, Canada, ce se vor desfăşura în perioada 12-28 februarie 2010.

Pregătirile pentru noul sezonul competiţional al echipei naţionale de sărituri cu schiurile intră în linie dreaptă. „Vom începe noul sezon în forţă, odată cu participarea, în februarie 2010, la probele olimpice de sărituri cu schiurile de la Vancouver”, a punctat Florin Spulber. „Sperăm că cei doi sportivi ce vor reprezenta România vor urca steagul ţării noastre cât mai sus în clasamentul internaţional. Un obiectiv important pentru anul 2010 este şi calificarea în primii 20 de sportivi la Cupa Mondială de Juniori”, a adăugat Puiu Gaspar, Secretar General al Federaţiei Române de Schi-Biatlon.

Datorită sprijinului acordat prin programul „OMV Move & Jump”, încă din 2007, săritorii cu schiurile români au beneficiat de antrenamente profesioniste în străinătate. Susţinuţi de OMV, sportivii români au atins un nivel foarte bun în săriturile cu schiurile în primii doi ani ai programului.

„Performanţele din sezonul recent încheiat sunt dovada clară a faptului că programul «OMV Move & Jump» funcţionează foarte bine,” a spus Puiu Gaspar. „La doar doi ani de la semnarea parteneriatului cu OMV, sportivii români au în palmares două victorii în cadrul Turneului Celor Patru Trambuline şi au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de Iarnă. Suntem convinşi că seria succeselor va continua, cu atât mai mult cu cât, începând de anul viitor, sportivii români se vor putea antrena la ei acasă, în centrul de sărituri de la Râşnov,” a adăugat Puiu Gaspar.

În iulie 2009, Federaţia Română de Schi-Biatlon şi OMV au inaugurat lucrările de construcţie la centrul de sărituri cu schiurile de la Râşnov. Centrul de la Râşnov va include trei trambuline de sărituri cu schiurile (cu puncte de construcţie la 15 m, 35 m şi 64 m) la standarde internaţionale, fiind proiectat pentru a găzdui antrenamentele echipei naţionale de sărituri cu schiurile, precum şi competiţii de profil. Un al doilea proiect, cu patru trambuline cu puncte de construcţie de până la 90 m, este planificat pentru Săcele, fiind în prezent în curs de elaborare.

No comments: