Monday, December 10, 2007

Festival Olimpic al Tineretului European pe Valea Prahovei

Comisia Europeana de Evaluare a dat unda verde acestui proiect, acceptând candidatura României. Olimpiada Tineretului va avea loc în 2013 şi va fi gazduita de Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Bran, Râşnov şi Braşov. Este primul pas facut de România în vederea organizarii Olimpiadei de Iarna din 2022.
La începutul acestei luni, România şi-a depus oficial candidatura pentru organizarea, în 2013, a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) rezervat sporturilor de iarna. Candidatura a fost înregistrata la Asociaţia Comitetelor Olimpice Europene, structura prin intermediul careia Comitetul Internaţional Olimpic patroneaza aceasta competiţie multidisciplinara, cea la care au fost înregistrate şi scrisorile de intenţie depuse de autoritaţile române în vara acestui an. Este un demers fara precedent al Comitetului Olimpic şi Sportiv, având în vedere unele probleme legate în special de infrastructura. Comisia de Evaluare şi-a dat acceptul pentru aceasta candidatura, singura primita la Comitetul Olimpic Internaţional. Competiţia urmeaza sa se desfaşoare în aproape toate staţiunile de pe Valea Prahovei, iar efortul financiar este estimat undeva la 2,5 milioane euro.

Milioane de euro în Munţii Bucegi
Costurile pentru amenajarea infrastructurii necesare unei competiţii la acest nivel sunt, însa, infinit mai mari. Autoritaţile localitaţilor implicate au constituit de mai multa vreme "Micro-regiunea Turistica Munţii Bucegi" tocmai pentru a pune la punct o acţiune atât de ampla şi importanta. Deşi, iniţial, Braşovul nu figura printre localitaţile incluse în proiect, a fost propus ulterior pentru ca dispune de patinoare şi un stadion modern, unde se va realiza deschiderea oficiala a competiţiei, iar Comitetul Olimpic Internaţional prefera regiunile în care exista un oraş mare. Guvernul României a anunţat ca va sprijini toate acţiunile care vor trebui întreprinse în vederea crearii condiţiilor pentru gazduirea FOTE 2013 şi, potrivit comunicatului de presa remis de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Executivul va asigura finanţarea necesara alaturi de Agenţia Naţionala pentru Sport şi primariile localitaţilor care vor gazdui competiţia. Conform aceluiaşi comunicat, în luna martie a anului viitor, membrii Comisiei Europene de Evaluare vor reveni pe Valea Prahovei pentru a vizita locaţiile unde urmeaza sa fie amenajate bazele sportive. Precizam ca Festivalului Olimpic al Tineretului European se organizeaza din doi în doi ani atât pentru jocurile de vara, cât şi pentru cele de iarna. În ultimii zece ani, România a fost o prezenţa constanta la aceasta competiţie, dar nu s-a gândit nimeni ca va putea organiza vreodata un astfel de festival. Odata cu girul dat de Comisia Europeana de Evaluare, autoritaţile române trebuie sa treaca la treaba şi sunt multe, foarte multe de facut. Daca FOTE 2013 va fi un succes, încep sa se întrevada şi şansele României de a organiza o competiţie de talia olimpiadei de iarna. (sursa: gazetadeprahova.ro)

No comments: