Sunday, December 9, 2007

Ofensiva nordului

Consiliul Judeţean Maramureş a obţinut 23 de milioane de euro pentru construirea unei staţiuni noi de schi la Deseşti, în apropiere de Baia Mare. Lucrările vor începe în primăvara anului 2008. Maramureşul ameninţă supremaţia staţiunilor de pe Valea Prahovei. Autorităţile locale au obţinut fonduri prin care vor amenaja în nord câteva pârtii de schi pentru turiştii din Ardeal.
BUGET. Guvernul a alocat suma de 22,9 milioane de euro pentru amenajarea zonei turistice Deseşti – Baia Sprie – Cavnic – Izvoarele. Proiectul a fost considerat eligibil, iar lucrările vor demara anul viitor, imediat ce timpul va permite deschiderea unui şantier. Consiliul Judeţean Maramureş va cheltui 800.000 RON pentru achiziţionarea terenurilor aflate în proprietatea Direcţiei Silvice Baia Mare, pe care urmează a fi construită staţiunea turistică Deseşti. Preşedintele CJ Maramureş, Marinel Kovacs, a menţionat că proiectul cuprinde şi un program de dezvoltare a localităţilor învecinate, dar şi continuarea unor investiţii la infrastructura staţiunilor Cavnic, Mogoşa şi Izvoarele.
FOSILE. Investiţia din apropiere de Baia Mare nu este singura finanţată cu ajutorul Guvernului. De câţiva ani, autorităţile locale se chinuiesc să construiască la Borşa o telegondolă prin care să reuşească revitalizarea staţiunii din Munţii Rodnei. După îndelungi tergiversări cauzate de neseriozitatea investitorilor greci şi de iresponsabilitatea reprezentanţilor statului român, în toamna acestui an s-au alocat 5,23 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor. Suma va fi împărţită între consiliile judeţene din Maramureş şi Satu-Mare, pentru că proiectul este comun, Luna Şes – Borşa. Valoarea totală a proiectului este de peste 15,3 milioane de euro. Contribuţia PHARE la acest proiect se ridică la cinci milioane de euro, restul fondurilor provenind de la bugetul de stat. Schiorii care aleg să schieze în acest week-end la Mogoşa pot participa la un schi-test prin care vor beneficia gratuit de echipament timp de o zi.

Telegondola din Sinaia face victime
Luna decembrie este luna telegondolelor în România. La Piatra-Neamţ încă se mai lucrează la amenajarea domeniului schiabil. Telescaunul de pe pârtia Cozla va fi inaugurat în preajma Sărbătorilor de iarnă, în vreme ce la telegondola care traversează oraşul se vor efectua doar probe în aceeaşi perioadă. O lucrare care va schimba complet preferinţele schiorilor este cea de la Azuga. În maximum două săptămâni, aici va fi montată o telegondolă Leitner, sporindu-se astfel accesul turiştilor în Munţii Baiului. La sfârşitul săptămânii viitoare trebuie să fie inaugurată la Sinaia telegondola care va face legătura între marginea oraşului şi Cota 1.400. În urmă cu două săptămâni, unul dintre muncitorii care lucrau la instalaţia de transport pe cablu a murit după ce a fost lovit în cap de un buştean. Problemele nu se opresc aici. Ca urmare a controlului efectuat de inspectorii de specialitate ai Inspectoratului Judeţean în Constructii Prahova, s-a constatat că traseul obiectivului străbate zone susceptibile de producere de alunecări de teren. În aceste condiţii s-a dispus efectuarea unei expertize geologice asupra zonelor de amplasament ale fundaţiilor stâlpilor metalici şi a unei expertize tehnice asupra lucrărilor executate.

No comments: