Sunday, January 6, 2008

Mareea rosie

Cetăţenii din Republica Moldova sărbătoresc la 7 ianuarie Crăciunul pe stil vechi. Una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor de dincolo de Prut este staţiunea Vatra Dornei. Pentru un sejur de o săptămână, ei plătesc 250 de euro.Agitaţia din staţiunile de schi continuă chiar dacă Anul Nou a trecut deja. Românii şi-au prelungit sejururile, pentru că nu s-au putut despărţi uşor de pârtii. În plus, au venit de astăzi turiştii din Republica Moldova, care sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi, pentru a se distra cum ştiu ei mai bine. Numărul turiştilor sosiţi în România pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă pe stil vechi va fi de peste 10.000, dintre care mai mult de jumătate vor fi moldoveni.
ÎNVÂRTEALÅ. Destinaţia preferată a moldovenilor este Vatra Dornei, acolo unde în această perioadă se schiază în condiţii foarte bune. Ce înseamnă un sejur pentru un turist din Chişinău? Transport cu autocarul, cazare la hotel de trei stele. Pentru un sejur de şapte zile, care cuprinde cazare la hotel de trei stele, trei mese pe zi şi, cel mai impotant pentru un cetăţean moldovean, viza de România, se plăteşte cam 250 de euro. De altfel, acesta este atuul agenţiilor de turism. Oferă pe lângă pachetul turistic şi o viză pentru accesul în ţara noastră. Perioada de valabilitate poate ajunge chiar şi la un an, mai ales că oficial ea nu costă nimic la Consulat. Numai la Vatra Dornei vor veni în acest an aproape 2.000 de moldoveni. În plus, şi la pensiunile din Buşteni, Sinaia şi Predeal sunt aşteptaţi turişti de dincolo de Prut, mari amatori de schi.
SENZAŢIE. Când merg pe pârtie, moldovenii le ridică destule probleme angajaţilor de la instalaţiile de transport pe cablu. Pentru că vorbesc mai mult rusă decât română, cad din teleschi sau îşi prind beţele prin telescaun. În schimb, femeile sunt adevărate doamne atunci când urcă pe schiuri. Anul trecut, la Sinaia, două turiste au făcut senzaţie în Valea Dorului cu ţinuta lor. Costum de schi Prada, blană de vulpe argintie şi cristale Swarovski pe braţe şi umeri. "Ruşii", căci aşa li se spune locuitorilor din Republica Moldova, nu ţin cont de nimic când vine vorba de distracţie şi cheltuiesc sume impresionante. "Am avut anul trecut hotelul plin de moldoveni la începutul lunii ianuarie şi am rămas surprinşi de cât de mulţi bani au cheltuit. Într-o săptămână, o familie scoate din buzunar cam 1.000 de euro pentru distracţie. În schimb, dacă am o familie de români, dacă se îndură să cheltuiască zece milioane", a povestit unul dintre hotelierii din Vatra Dornei.

300 de euro, o săptămână în Austria
În această perioadă, turiştii români dau năvală în Austria şi profită de tarifele reduse din staţiunile de schi. Un sejur de o săptămână, care conţine şase nopţi de cazare într-o pensiune de trei stele, două mese pe zi şi un ski-pass valabil atât la instalaţiile de transport pe cablu, cât şi la mijloacele de transport în comun, costă 300 de euro. La această sumă se mai adaugă costurile de transport. Posibilităţile de a ajunge în Alpii austrieci sunt multiple. Cu maşina, de la graniţa de vest a ţării noastre şi până la Kaprun nu faceţi mai mult de zece ore. Cine preferă trenul trebuie să ştie că există o cursă directă Bucureşti – Salzburg, oraş aflat relativ aproape de staţiunile de schi. De asemenea, pentru cei cu pretenţii există curse de avion pe ruta Bucureşti – Viena – Salzburg. În plus, echipamentul de schi pe care îl puteţi închiria de la faţa locului este mult mai bun decât "şipcile" existente în România.

Sărbătorile "pe stil vechi"
O parte din creştinii ruşi, ucraineni, greci, sârbi sau români mai respectă încă vechiul calendar iulian şi ţin sărbătorile conform acestuia. Sărbătorile (mai puţin Paştele) sunt decalate astfel cu 13 zile faţă de calendarul gregorian, cel recunoscut oficial în zilele noastre. Pentru creştinii care ţin vechiul calendar, Ajunul Crăciunului este la 6 ianuarie, iar prima zi de Crăciun la 7 ianuarie. Anul Nou (Sfântul Vasile) începe la 14 ianuarie, iar Boboteaza e sărbătorită la 19 ianuarie.

No comments: