Un numãr de 32 de firme de constructii, majoritatea internationale, au cumpãrat caietul de sarcini pentru a participa la licitatia pentru executia drumului dintre Sudrigiu si zona turisticã Padis, pânã la cabanã, proiect pentru care Consiliul Judeþean (CJ) Bihor a reusit sã obtinã fonduri europene nerambursabile în valoare de 19 milioane de euro.
Proiectul de modernizare a drumului cãtre renumita zonã turisticã Padis a fost demarat de Consiliul Judetean încã din anul 2006. Abia în anul 2008 însã, CJ Bihor a reuait sã obtinã includerea proiectului în cadrul Programului Operational Sectorial - Transporturi ai finantarea proiectului de reabilitare, în valoare de 76,8 milioane lei.
Preaedintele Consiliului Judetean (CJ) Bihor, Radu Tîrle, a precizat cã dupã postarea informatiilor pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), si-au manifestat interesul 32 de firme, licitatia urmând sã aibã loc în data de 9 iunie a.c.
Proiectul prevede reabilitarea a 28,550 km de drum judetean, ceea ce presupune construirea unei fundatii, a zidurilor de sprijin, a santurilor laterale si asfaltarea drumului, drumul dintre Sudrigiu si Padis fãcând legãtura cu DN 76 Oradea - Sudrigiu. Din suma totalã de 76.883.313,56 lei, cea mai mare parte, 55.718.478,94 lei, va fi asiguratã din Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDER) si 7.407.659,05 lei de la bugetul national.
Durata de executie pe care constructorul este obligat sã o respecte este de 24 de luni de la semnarea contractului. Padisul, cea mai cunoscutã zonã turisticã din Muntii Apuseni, pe o suprafatã de 36 kilometri pãtrati în nordul Muntilor Bihor, la o altitudine de 1.250 de metri, este celebrã prin relieful carstic, remarcabil prin suprafatã, grandoare si varietatea de forme.
Iubitorii de drumetie montanã vor descoperi un imens complex carstic (Cetãtile Ponorului), cel mai grandios din România, nenumãrate doline, pesteri, avene, ghetari (Focul Viu), canioane sãlbatice (Valea Galbenei, Valea Boga), râuri care dispar în pãmânt si reapar la distantã de kilometri în surprinzãtoare izbucuri, chei de-o indescriptibilã frumusete (Cheile Somesului Cald), lacuri subterane, cascade.
Existã nenumãrate obiective turistice de o inegalabilã frumusete si o mare importantã, vizitabile pe trasee bine stabilite si marcate. Pentru mai multe amãnunte www.padis.ro, www.salvamontbihor.ro, www.extreme-zone-adventure.ro.
Saturday, June 6, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment