Tuesday, June 9, 2009

Rafting, un sport extrem în Defileul Jiului

Defileul Jiului este considerat de cunoscãtori drept cea mai potrivitã zonã din tarã unde se poate practica raftingul, râul Jiu învolburat, cu zeci de cascade, devenind un punct de atractie pentru turistii aflati în cãutarea unui surplus de adrenalinã, dar si al spiritului de echipã fãrã de care practicarea acestui sport extrem nu ar fi posibilã.
Sorin Sanda, salvamontist si fost campion national de alpinism, a observat potentialul turistic ce poate fi exploatat prin practicarea raftingului pe râul Jiu si oferã acum posibilitatea tuturor turistilor sã "guste" din emotiile acestui sport. Pe o portiune a traseului se poate alege si o variantã originalã de "body rafting", în care turistii plutesc peste cascade, echipati în costume speciale.
"Defileul Jiului are cel mai ridicat grad de dificultate din România în ceea ce priveste practicarea raftingului. Pe un traseu de 22 de kilometri sunt peste 80 de cascade, viteza apei atinge, pe alocuri, 35-40 de kilometri la orã, iar adâncimea variazã de la 15 metri pânã la câtiva zeci de centimetri, acolo unde râul este mai lat. Plãcerea extremã a turistilor este sã facã slalom printre stânci", spunea Sorin Sanda.
Un turist "de duminicã" ar putea aprecia, la o primã evaluare, cã raftingul este o distractie riscantã, dar alpinistul îi asigurã pe toti cã nu este vorba de vreun pericol.
"Am însotit peste 1.800 de turisti, în cei cinci ani de când mã ocup de rafting pe Defileul Jiului. Toate iesirile s-au terminat cu bine. E drept, la început sunt unii turisti care au o stare de emotie, dar, la final, toatã lumea este bine dispusã si îsi doreste sã revinã aici", sustine omul care a dezvoltat raftingul în Valea Jiului.
Compania sa de turism se ocupã de toate pregãtirile. Excursionistii au la dispozitie bãrci speciale pentru rafting, rezistente la impactul cu stâncile. Turistii primesc îmbrãcãminte si încãltãminte specialã din neopren, veste de salvare, cãsti de protectie, "trebuie sã vinã doar într-un costum de baie".
Înainte de plecarea pe Defileul Jiului, turistilor li se face un instructaj în care li se explicã toate comenzile, de la directie pânã la ceea ce trebuie sã facã atunci când barca s-ar putea rãsturna, modul în care trebuie folositã pagaia si faptul cã trebuie sã aibã mare grijã de ea ca sã nu o piardã.
Într-o barcã urcã, de regulã, sase persoane, echilibrate în grupuri de câte trei, pe stânga si pe dreapta. Cârmaciul, care este specializat în cursele de rafting, stã în partea din spate a bãrcii pentru a evalua traseul si comenzile ce trebuie date. Turistii care nu stiu sã înoate sunt asezati în partea din fatã a bãrcilor, iar cãstile lor au o culoare diferitã tocmai pentru a putea fi reperati usor în apã, atunci când barca se rãstoarnã din cauza curentilor sau stâncilor.
"Prima turã este mai grea, dupã care oamenii se obisnuiesc si le place enorm ceea ce fac. La un moment dat ne oprim, iesim din barcã si plutim pe spate, o bucatã din drum, doar cu vestele de salvare, în ceea ce numim body rafting. Tot traseul dureazã aproape trei ore, în functie de câte opriri facem", explicã Sorin Sanda.
Traseul ales pentru rafting este în functie de ceea ce-si doresc excursionistii. Se pleacã în flotilã de bãrci, iar grupul este monitorizat permanent de pe mal, dintr-o masinã, pentru prevenirea oricãror incidente. Un cameraman aflat în vehicul imortalizeazã cele mai interesante momente ale drumului pe apã, iar la final le înmâneazã turistilor copii ale fotografiilor si filmul aventurii pe Defileul Jiului.
"Am avut grupuri mari de turisti care au venit în actiuni de team-building. Au fost si echipaje formate în proportie de 80 la sutã din femei. S-au comportat exemplar, au fost extrem de disciplinate, nu s-au speriat, tipau si s-au simtit grozav. Au fost si grupuri mai mici care au auzit de posibilitatea de a practica raftingul pe Defileul Jiului. În general, turistii sunt din Bucuresti, Timisoara, Cluj sau Craiova", afirmã interlocutorul.
Costurile unei asemenea experiente se ridicã la maxim 50 de euro de persoanã, plecarea fiind stabilitã din Petrosani. În cazul unor grupuri mai mari de 18 persoane, se practicã o reducere de 10 la sutã.
Pe Defileul Jiului pleacã doar bãrcile cu minim patru turisti, pentru cã altfel nu ar putea fi conduse. "Sportivii" trebuie sã aibã cel putin 18 ani, în caz contrar fiind obligatoriu ca minorii sã fie însotiti de pãrinti, ei fiind cei care îsi asumã responsabilitatea pentru excursie.
Detalii suplimentare despre ceea ce se poate face pe Defileul Jiului, tarife, alte optiuni de petrecere a timpului liber, posibilitãtile de cazare si masã se pot obtine de pe site-ul www.uricaniadventure.ro.

9 comments:

Anonymous said...

hai frate te-ai oprit cu interviurile alea?

Navol Oltenita said...

Daca vrei sa pui intrebari, esti liber sa o faci! (Sorin Anghel).

Anonymous said...

nu vreau intrebari,doar sa continui

Navol Oltenita said...

Cu cine? (Sorin Anghel)

Anonymous said...

cu toti,asa ai scris ca o sa ii intervievezi pe toti...si te-ai oprit

Bernadeta Szwagiel said...

Eu nu m-am oprit! Am trimis intrebari. Astept raspunsuri. Vrei sa fac un interviu si cu tine? (Sorin Anghel)

Anonymous said...

:)))))) nu merci

Bernadeta Szwagiel said...

Tie ce nu-ti place, altuia nu-i face! (Sorin Anghel)

Echipa Outdoor Experience said...

Defileul Jiului este o zona buna pentru rafting. Inainte de a spune insa ca are cel mai inalt grad de dificultate din tara ar fi bine, ca oamenii sa se duca si pe alte rauri (ex. Cerna, Crisul Pietros, etc). Gradul de dificultate 5, descris de unii e prea mult (in nici un caz nu e mai mult de 4), iar in loc de cascade mai bine sa vorbim de cataracte sau repezisuri. Nu e nici-o cascada pe Jiu, sa fim realisti.