Sunday, May 6, 2007

Centiu, marea noastra speranta


In Jurnalul National a fost publicat un articol despre schiorul roman Mihai Andrei Centiu.


Prea mare pentru Romania. Brasoveanul Andrei Mihai Centiu, 11 ani, face furori în concursurile de schi alpin din Italia.
Nu facem noi mare branza la concursurile de schi alpin, dar din cand in cand mai apare cate o stea ce licare, in speranta ca peste ani va ajunge sa urce pe podium la Jocurile Olimpice de Iarna.

ELITA. In clipa de fata, schiul romanesc este dominat de Ioan Gabriel Nan, la masculin, şi de Edith Miklos, la feminin. Desprea aceasta din urma se spune chiar ca peste ani ar putea deveni campioana mondiala, dar asta numai daca isi continua antrenamentele in Austria.

AMBITIE. Totusi, marea speranta a romanilor nu vine de la Nan, ci de la alt brasovean, Andrei Mihai Centiu. In varsta de numai 11 ani, acesta se pregateste de doua sezoane in Italia, acolo unde obtine rezultate ce-i fac pe macaronari sa crape de invidie. Despre cel pe care multi il vad peste ani ca fiind cel mai mare schior din istoria Romaniei vorbeste tatal sau, Marius. "L-am dat pe mana unui monitor cand avea 4 ani, dar am observat ca nu progreseaza deloc, iar antrenamentele nu erau altceva decat plimbari pe schiuri. Atunci m-am decis sa imi sacrific timp si sa stau cu el pe partie. Pana la 7 ani m-am ocupat numai eu de pregatirea lui si pot spune ca nu mi-era frica sa cobor cu el nici o partie."

PREGATIRE. In tara noastra, copiii pot participa la concursuri de schi numai dupa ce implinesc varsta de 11 ani. Din acest motiv, Andrei Mihai a trebuit sa mearga la o competitie din Italia. Observand ca fiul sau are un potential urias, tatal sau a luat decizia de a-l legitima la Schi Club Sestriere, considerata cea mai importanta grupare italiana. "In perioada de iarna petrecem cam trei-patru luni in Italia. De la anul urmeaza chiar sa se mute cu scoala acolo. Pe timp de vara ne pregatim in Austria. Stagiile de pregatire cresc o data cu varsta. Anul asta va trebui sa facem vreo trei stagii de cate zece zile, iar peste doi ani o sa ajungem la cinci", explica tatal schiorului despre metodele de pregatire ale fiului sau. Deocamdata nu stie pentru ce tara va concura cand va ajunge la seniori, dar lasa de inteles ca ar prefera Romania. "Federatia trebuie sa decida. Vad ca alti sportivi mai mari si cu rezultate deosebite fie nu sunt chemati la lotul naţional, fie nu sunt chemati la cursele internationale, fie sunt dati uitarii atunci cand trec prin momente grele, cand sunt accidentati. Fiul meu este roman si toti vrem sa ramana asa."

VALOARE. Primele probleme cu care s-a confruntat atunci cand a ales sa se pregateasca in Italia au fost cele de comunicare. Cu timpul insa, acest handicap a disparut, iar romanul a devenit unul dintre schiorii dupa care ravnesc in clipa de fata toate cluburile din "Cizma". Rezultatele sale nu au fost trecute cu vederea nici de presa peninsulara, care a scris despre braşovean: "De cand el s-a alaturat echipei, cronometrul are o alta savoare si lupta se duce pana la ultima picatura de sange".

OBIECTIV. Ca orice schior, Andrei Mihai Centiu isi doreste o medalie olimpica sau un titlu de campion mondial. Cateva minute de glorie pe un podium conteaza cat o viata. "Nu este deloc imposibil sa ajunga la astfel de rezultate, dar ii trebuie in continuare aceeasi placere de a schia. Daca va munci ca in acesti doi ani petrecuti in Italia, daca vom avea fonduri, cu siguranta ca va fi numai o chestiune de timp", spune Marius Centiu. Deocamdata, fiul sau priveste totul ca pe o joaca, si asta este foarte bine. "Sportul acesta inseamna sanatate si nu poate decat sa il formeze si ca om. Noi nu am lasat nici scoala pe locul doi si, asa cum la schi isi doreste sa fie primul, asa este si la scoala". In România, brasoveanul se simte cel mai bine la Sinaia, acolo este cel mai bun pulver din tara. Nu se poate antrena pe partii, deoarece exista pericolul unor ciocniri violente cu ceilalti turisti.

1 comment:

Unknown said...

Atentie!
Daca Marius Centiu e Sescu, brasoveanul si bunul meu prieten, as vrea SA iau legatura cu el dupa mai bine de 20 de ani!
Deci, Sescule, Tom te saluta! Baga un mail la eugendtomiuc@gmail.com