Monday, May 21, 2007

Conferinta Internationala de Salvare din Pestera


In perioada 15-18 mai 2007 in localitatea Aggtelek (Ungaria) s-a desfasurat a 11-a editie a Conferintei Internationale de Salvare din pestera. La invitatia omologilor din Ungaria, 3 membri ai Serviciului Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor (SJS-SBh) a participat la aceasta actiune, alaturi de colegi din 14 tari din Europa si America de Nord.
In cadrul simpozionului stiintific aflat pe ordinea de zi a Conferintei, a fost prezentata lucrarea “Managementul accidentatului cu politraumatisme in timpul salvarilor de pestera” sustinuta de dr. Hadrian Borcea, aici in medic coordonator salvamont, Lucian Nistor, director tehnic si Pinter Istvan, presedinte ASM Bihor.
Lucrarea a facut o paralela intre 3 accidente speologice majore in care SJS-sBh a intervenit: accidentele din 2004 si 2005 din “Pestera Valea Rea” ( Muntii Vladeasa) si accidentul din 2004 din avenul din Dealul Somleului ( “Craterul”de la Betfia).
S-au scos in evidenta principalele aspecte legate de managementul victimei cu politraumatisme in timpul salvarilor de durata, metodele si protocoalele medicale aplicate precum si aspecte specifice, in special cele legate de hipotermia cauzata de mediul speleal( temperaturi scazute si umiditate ridicata).
Pentru rolul determinant avut in actiunea de salvare din ”Pestera Valea Rea” din 2004, actiunea prezentata in detaliu de mass-media locala, nationala si chiar internationala, si unde speologul accidentat, reamintim, era cetatean maghiar, dr. Hadrian Borcea a primit medalia comemorativa din partea Serviciului de Salvare din pestera din Ungaria. Aceasta distinctie a mai fost acordata numai altor 3 personalitati marcante din acest domerniu din Franta, Italia si Ungaria.
In continuarea Conferintei, discutiile s-au axat pe cateva domenii principale de interes general: finantarea actiunilor de salvare din pestera, metode de alarmare, logistica si derularea operatiunilor de anvergura ce implica resurse umane si materiale importante, tehnici si echipamente utilizate, metode de educatie si prevenire a accidentelor montane si a celor speologice in particular.
Ca urmare a discutiilor avute cu participantii din celelalte tari, in special cele din din Europa, s-a putut concluziona ca cel mai eficient sistem de salvare din pestera este sistemul integrat, respectiv un sistem care inglobeaza atat salvarea montana de exterior cat si salvarea din subteran, ca o parte specializata a salvarii montane.
Aceasta situatie, aplicata si in judetul Bihor, este intalnita si in tari ce au atat o indelungata traditie a turismului montan cat si importante areale endocarstice ( Italia, Croatia, Slovenia, etc).
Pe langa aspectele teoretice prezentate, a avut loc si o demonstratie practica a tehnicilor de salvare folosite in prezent. De asemenea participantii au putut vizita o serie de pesteri din Parcul National Aggtelek: Baralda, Aggtelek, Tapolca.
Unul din rezultatele semnificative ale acestei importante Conferinte, il reprezinta faptul ca s-au trasat liniile directoare vizand posibilitatile si procedura prin care se va putea solicita si ajutorul serviciilor specializate din tarile vecine, in cazul producerii unor accidente speologice majore, actiuni care se incadreaza perfect in conceptul de cooperare si colaborare regionala transfrontaliera, concept promovat activ de catre UE.
In concluzie putem afirma ca participarea delegatiei SJS-SBh la aceasta conferinta a fost benefica pentru salvarea speologica bihoreana si, implicit, romanaeasca, atat din punct de vedere tehnic ( schimburi de opinii, impresii, etc), prin prisma celor mai noi tehnici de salvare utilizate in prezent, cat si din punct de vedere medical, prin impartasirea experientei noastre in cazul accidentelor de pestera.
In spiritul conceptului de colaborare regionala transfrontaliera in domeniul salvarii speologice, stabilit in cadrul acestei Conferinte, se doreste realizarea, in cursul acestui an, a unui stagiu comun de pregatire intre salvatorii de pestera ai SJS-SBh si omologii lor din Ungaria.

No comments: