Monday, December 29, 2008

Indisciplină totală pe pârtiile din Straja şi Parâng

Mai mulţi tineri aflaţi în vacanţă în staţiunea montană Straja au ajuns la spital, după ce s-au tăiat în sticlele cu bere pe care le aveau în buzunare. Turiştii au ieşit pe pârtie cu schiurile şi snowboard-ul. În căzătură, sticlele cu bere s-au spart, turiştii accidentându-se prin tăiere.
Şeful echipei Salvamont Lupeni, George Resiga, spune că de foarte mulţi ani salvamontiştii nu au mai avut atâtea intervenţii ca în această perioadă. Echipele de salvare montană s-au luptat în perioada sărbătorilor de iarnă atât cu recuperarea turiştilor rătăciţi cât şi cu cei care se accidentează pe pârtie. "Unele intervenţii au fost stupide. Patru tineri s-au tăiat destul de grav în sticlele cu bere pe care le aveau în buzunar şi care s-au spart în momentul în care au căzut. Pe an ce trece, tinerii parcă sunt tot mai indisciplinaţi", a declarat Resiga.
Doar în acest sfârşit de săptămână salvamontiştii au avut peste 20 de intervenţii, în majoritatea cazurilor fiind vorba de fracturi ale membrelor.
Şi în staţiunea Parâng salvamontiştii au fost nevoiţi să intervină însă aici mai mult pentru a-i convinge pe posesorii de ATV-uri şi snowmobile să nu mai intre pe pârtiile de schi şi sanie.
"Ne fac probleme mari cei cu ATV-urile pentru că intră pe pârtiile de sanie şi există riscul producerii de accidente. Am încercat să-i convingem să meargă în altă parte însă nu ne ascultă, pentru că nu avem o hotărâre locală prin care să îi putem sancţiona noi sau jandarmii", spune Dumitru Bârlida, şeful echipei Salvamont Petroşani. Potrivit estimărilor salvamontiştilor în această perioadă în cele două staţiunile montane din Valea Jiului, Straja şi Parâng au fost aproximativ 6.000 de turişti.

No comments: