Wednesday, December 24, 2008

Moş Crăciun aduce zăpadă numai celor de la munte!

–7 grade Celsius este temperatura prognozată pentru ziua de Crăciun în Poiana Braşov –12 grade Celsius vor fi mâine la Bâlea Lac, Rânca şi Muntele Mic
Nu mai e nevoie să plecăm până în Austria ca să ne bucurăm de zăpadă de Crăciun. Anul acesta, Dumnezeu i-a atins pe români cu o ninsoare care dă Sărbătorilor de iarnă un farmec specific. Acum mai trebuie doar ca sarmalele să miroase bine, vinul să fie bun, iar instalaţiile de transport pe cablu să funcţioneze.Ninsoare cam peste tot în ţară în cursul zilei de ieri. Lucru care nu poate supăra absolut pe nimeni, având în vedere că mâine e Crăciunul. Iar Crăciunul fără zăpadă parcă nu e Crăciun. E ca şi cum ai mânca o savarină fără frişcă.

PROGNOZE BUNE
Astăzi, în zona montană, vremea se va răci, iar cerul va fi mai mult noros. Va ninge pe arii extinse în Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Occidentali. Vântul va prezenta intensificări, cu viteze mai mari pe creste. În ziua de Crăciun, vremea va fi rece, cerul mai mult noros şi va ninge local în Carpaţii Orientali şi izolat în restul zonelor montane. Vântul va mai prezenta unele intensificări în zona înaltă. Ninsori vor fi şi vineri, atunci când în Carpaţii Orientali sunt aşteptate căderi de zăpadă. În restul zonei montane, cerul va prezenta înnorări temporare, iar ninsorile se vor semnala izolat. Vântul va sufla moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul precedent. Bucureştenii care merg la colindat în ziua de Crăciun trebuie să se îmbrace serios. Maxima va fi de 3°C, iar minima va ajunge până la –6°C. Din păcate, Capitala nu va avea parte de ninsoare, dar la cât de puţină lume rămâne pe malurile Dâmboviţei în această perioadă aproape că nici nu mai contează dacă va fi sau nu zăpadă. Şi în restul ţării va fi foarte frig de Crăciun. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, cel mai cald va fi în Oltenia, acolo unde maxima va atinge valoarea de 4°C, în vreme ce minima din aceeaşi regiune va fi de –9°C. Sudul şi estul Transilvaniei vor tremura mai rău ca piftia, având în vedere că în această zonă mâine minima va ajunge la ––12°C, iar maxima nu va trece de 0 grade Celsius.

ARIEŞENI, STRAJA, SINAIA
La munte va ninge foarte mult în zilele de Crăciun, astfel că stratul de zăpadă de pe pârtiile de schi va creşte. Dacă nu bate vântul, la Sinaia se va putea schia în Valea Dorului, dar şi pe Carp, chiar până la Cota 1.400. Începând din acest sezon, Teleferic Prahova a introdus abonamente pentru o zi, care costă 120 de lei. În Poiana Braşov a început nebunia. Pârtia Bradul geme de turişti englezi, veniţi aici pentru a învăţa să schieze. Ceva zăpadă este, mai ales că au fost puse în funcţiune şi tunurile care produc zăpadă artificială. Ca de obicei, la Straja se schiază foarte bine, toate pârtiile fiind deschise. În fiecare seară vor funcţiona instalaţiile de nocturnă, astfel că turiştii se pot retrage în camere cu mult după lăsarea întunericului.

ÎN VIZITĂ LA ICE HOTEL BÂLEA LAC
Scăderea temperaturilor şi ninsorile abundente căzute în ultimele zile au constituit adevărate “baloane de oxigen” pentru muncitorii care lucrează la construcţia hotelului de gheaţă de la Bâlea Lac. Începând de mâine, Ice Hotel va fi deschis vizitatorilor. Construcţia nu este în totalitate gata, în zilele acestea urmând să fie terminate şi finisările interioare. Chiar şi aşa, au fost făcute deja primele rezervări, astfel că în perioada Sărbătorilor de iarnă vor exista turişti care vor înnopta în hotelul de gheaţă. Inaugurarea oficială a proiectului Ice Hotel 2009 de la Bâlea Lac este programată pentru prima jumătate a lunii ianuarie. Accesând secţiunea Camere Live de pe www.jurnalul.ro puteţi urmări imagini în direct din Munţii Făgăraş. Site-ul Jurnalului Naţional vă pune la dispoziţie informaţii live din staţiunile Poiana Braşov, Buşteni, Băile Harghita, Băile Homorod, Parâng, Straja, Azuga, Predeal, Sinaia şi Vatra Dornei. Pentru cine are de mers în vizită la prieteni sau la rude ori cu plocon la naşi sunt foarte utile camerele care transmit în direct din Bucureşti, Craiova, Braşov, Pasul Tihuţa şi Piteşti. Dacă mergeţi la schi în această perioadă, trimiteţi fotografii la adresa sorin.anghel@jurnalul.ro şi vă răsplătim cu CD-uri şi DVD-uri din Colecţia Jurnalul Naţional.

No comments: