Tuesday, December 16, 2008

Salvamontistii avertizeazã asupra riscului crescut de avalansã în Muntii Fãgãras

Salvamontistii avertizeazã asupra riscului de avalansã de gradul al treilea, pe o scarã de la unu la cinci, în Muntii Fãgãras, în urma cãderilor de zãpadã din ultimele 24 de ore, însotite de viscol puternic.
Potrivit lui Ion Sãnduloiu, seful Serviciului Salvamont Arges, la Bâlea Lac - Cota 2000, stratul de zãpadã are 124 de centimetri, din care peste 30 de centimetri mãsoarã zãpada proaspãt asternutã. "Având în vedere conditiile date, traseul principal de creastã, precum si traseele turistice care acced în creasta masivului Fãgãras, indiferent de altitudine, sunt închise. Rãmân deschise traseele pânã la altitudinea de 1.500 metri, respectiv limitã pãdurii pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Mãlita, Picuiata, Ghitu si în masivul Iezer Pãpusa, cu obligativitatea turistilor de a folosi echipamentul de iarnã: lopatã, sondã de avalansã, dispozitiv radio de cãutare în avalansã, coltari, pioleti, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse", a declarat, azi, seful Serviciului Salvamont Arges, care a precizat cã riscul de avalansã este însemnat în Munrii Fãgãras atât pentru versantii din judetul Arges, cât si pentru cei din Brasov si Sibiu.
Conform sursei citate, pentru weekend-ul urmãtor sunt anuntate din nou cãderi de zãpadã însemnate cantitativ, astfel cã recomandarea salvamontistilor pentru cei care îsi vor petrece sãrbãtorile în zone apropiate de golul alpin este sã nu încerce sã urce în zonele nerecomandate si sã cearã informatii salvatorilor montani din zonã.

No comments: