Friday, January 18, 2008

ESCALADA PE GHEATA LA BUSTENI






Cele trei evenimente majore pentru lumea sporturilor de iarnă vor avea loc anul acesta la Buşteni, în zilele de 8-9 şi 14-16 februarie. Organizarea acestei pleiade de concursuri de nivel mondial constituie o premieră absolută pentru ţara nostră. Uniunea Internaţională a Asociaţiilor de Alpinism – UIAA, forul suprem recunoscut de CIO, care guvernează astfel de activităţi a incredinţat organizarea acestor evenimente Clubului Alpin Român în partenariat cu Primăria Buşteni şi cu Consorţiul Local.
Peste 80 de sportivi de talie mondială din cca. 20 de ţări precum Austria, Elveţia, Rusia, Bulgaria, Cehia, Corea de Sud, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, România, Serbia, Slovenia, Spania şi Ucraina - se vor întrece pentru a acumula punctaj în Cupa Mondială, pentru a-şi disputa titlul de cel mai rapid căţărator pe gheaţă din lume şi pentru a cuceri primul titlu de campion internaţional al noului campionat CAR. Premiile pentru aceste trei concursuri depăşesc 25.000 de euro.
Oraşul Buşteni găzduieşte pentru a treia oară consecutiv competiţiile din cadrul Cupei Mondiale de Escaladă, întrucât comunitatea internaţională a sportivilor a desemnat, prin vot, drept cea mai bine organizată etapă a Cupei Mondiale din 2006 şi 2007 pe aceea de lângă pârtia Kalinderu, din Buşteni.
Toate probele se desfăşoară pe structuri artificiale acoperite cu gheaţă. Proba de dificultate constă în escaladarea unei succesiuni de tavane şi pasaje de mare complexitate, aflate la o înălţime de peste 20 de metri. Peretele vertical de gheaţă pe care vor avea loc probele de escaladă - viteză are şi el 20 de metri înalţime şi este singurul perete din lume certificat pentru stabilirea de recorduri.
La manifestare va fi prezent şi preşedintele Comisiei de Escalada pe Gheaţă din cadrul Uniunii Internaţionale a Asociaţiilor de Alpinism (UIAA), Carlos Teixeira.
Sustinatorii principali ai competiţiilor, pana in acest moment sunt Jeep, Sprite si magazinele Himalaya. Partenerii media: Radio Guerrilla, B 24 FUN, si Knox.
Informaţii referitoare la cele trei evenimente/lista concurenţilor, articole, impresii, galerie foto/ se pot găsi pe site-ul oficial: http://www.iwcbusteni.ro/, care va şi transmite competiţia în direct.
Conferinţele de presă pentru cele trei evenimente vor avea loc pe 5, 7, 12 şi 14 februarie la orele 18:00 la hotelul “ALEXANDROS” din Buşteni.
Acreditările de presă vor fi distribuite pe 7 şi 14 februarie între orele 14:00 şi 17:00 la secretariatul de concurs care va funcţiona în complexul CPP din Buşteni.

No comments: