Localităţile din zona montană nu au fost deloc dezvoltate, pentru ca în perioada de iarnă să ofere şi alte distracţii decît cele de pe pîrtie. Dacă vrei să mergi la piscină sau la bowling, mai bine stai în banca ta.
Nu vom ajunge niciodată să avem în România o staţiune în adevăratul sens al cuvîntului dacă turiştii nu vor avea unde să se distreze în cazul în care condiţiile meteo nu le permit să meargă pe pîrtie. Este cea mai gravă problemă cu care se confruntă iubitorii sporturilor de iarnă.
DINCOLO E MULT MAI IEFTIN. Iarna, în zilele în care nu se schiază, staţiunile de la noi arată ca nişte cimitire. Ce poţi face dacă instalaţiile de transport pe cablu nu funcţionează? Teoretic, te gîndeşti să mergi la o piscină sau la o sală de bowling! Dar nu prea ai unde! Puţinele hoteluri cu pretenţii din ţară practică preţuri piperate pentru cei care vor să înoate! La Sinaia şi în Poiana Braşov trebuie să scoţi din buzunar vreo 50 RON ca să te bălăceşti într-o cadă un pic mai mare. Afară, pentru o zi de relaxare la piscină nu plăteşti mai mult de 6 euro. Aşa că mai bine te duci la cîrciumă, bei ca porcu’, mănînci scump şi pleci către casă mirosind a mici. Treabă românească.
ECUSON. Probleme sînt şi la Vatra Dornei, staţiunea fanion a României în ceea ce priveşte sporturile de iarnă. Complexul Bradul – Călimani, proaspăt renovat pe cîteva milioane de euro, a stat închis o perioadă din lipsă de clienţi. Pensionarii, cei care sînt beneficiarii tratamentelor balneo, au primit taloane la Hanul Incom, unde nu au parte de altceva decît de electroterapie şi băi de plante în grup.
PERICOL. În acest week-end, riscul producerii de avalanşe este foarte mare în Munţii Făgăraş, iar salvamontiştii îi avertizează pe turişti să nu se îndepărteze prea tare de zona cabanelor de la Bîlea Lac. “În căldarea Bîlea deplasările trebuie făcute respectînd toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămîne ridicat. Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă sînt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflate în zonă”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Public Salvamont Sibiu. Salvatorii montani le mai cer turiştilor să fie echipaţi de iarnă, în cazul în care doresc să urce la munte, şi anunţă că interdicţiile se vor menţine în toate zilele în care riscul de avalanşe va fi ridicat.
Saturday, April 12, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment