Tuesday, April 15, 2008

“În aceeaşi zi am scăpat de două ori de moarte”

Doi îndrăgostiţi din Baia Sprie şi-au trăiat aventura vieţii week-end-ul trecut la Bâlea Lac. Veniţi să se dea cu plăcile de snowboard, Janos Rusiczki şi Ioana Bancoş, au fost urmăriţi de pericole la tot pasul. Din fericire, cei doi maramureşeni au scăpat cu viaţă.
EPISODUL ÎNTÎI. Prima întîlnire cu moartea au avut-o la hotelul de gheaţă. “Am intrat, am vizitat şi cînd am ieşit afară, la doi metri în spatele nostru s-a rupt acoperişul de la intrare. Dacă ne prindea acolo nu ştiu ce se întîmpla cu noi”, povesteşte tînărul amator de snowboard. S-a minunat şi de biserica de gheaţă, a admirat elicopterul folosit de Berghill pentru heliski, a dat o tură pe la Cabana Paltinu, unde l-a hrănit pe Boris, cel mai celebru cîine din Făgăraş, după care a luat-o la vale împreună cu iubita sa. Amîndoi cu plăcile.
EPISODUL DOI. Valii Bâlii era, potrivit celor de la Salvamont Sibiu, cel mai ferit loc de avalanşe. Cu condiţia să nu părăseşti firul văii. “Am coborât fără probleme pînă aproape de pilonul 3. Eram într-o zonă plată, chiar pe Transfăgărăşan. Eram la vreo 30 de metri în faţa prietenei mele cînd am auzit în spate un sunet puternic, ca un sunet. M-am întors repede şi am văzut zăpada cum porneşte la vale. Prietena mea tocmai se dăduse jos de pe placă. Şi-a dat seama că poate fi prinsă de avalanşă. A luat-o la fugă imediat cu placa în mână. După cîţiva metri a aruncat-o ca să ajungă mai repede lîngă mine. Am scăpat ca prin minune. Nu mai puteam de emoţii. Eram atît de speriat încît abia mai puteam să stau în picioare. În aceeaşi zi, am scăpat de două ori de moarte”, şi-a amintit Rusiczki aventurile prin care a trecut în week-end. Ca să scape de avalanşe a decis să coboare pe picioare pînă la Bâlea Cascadă. Şi-a luat prietena de mînă şi au pornit uşor pe Transfăgărăşan. “Nici acolo nu am scăpat de pericole. Tremuram amîndoi. Cred că eram încă în stare de şoc. Ne temeam să nu cadă stînci peste şosea”. Au ajuns jos după vreo două ore în care nu şi-au dorit altceva decît să scape vii de pe munte. Sperietura le-a fost atît de mare încât în zilele următoare au evitat să mai urce în Făgăraş, preferînd să viziteze Sibiul şi Sighişoara.

No comments: