Sunday, April 13, 2008

Vreme ca în mai

De la schi de tură la heliski, Bîlea Lac îţi oferă în această perioadă tot ce vrei, inclusiv avalanşe care îţi blochează respiraţia chiar şi atunci cînd le vezi de la sute de metri depărtare.Cine a fugit la munte în week-end-ul ce tocmai s-a încheiat pentru a scăpa de căldura din sudul ţării nu a făcut nici o şmecherie. Chiar şi la 2.000 de metri altitudine, temperaturile au fost exagerat de mari pentru această perioadă.
SCHI. La Sinaia, în Valea Dorului, au fost 12 grade C, dar totuşi s-a schiat. "Zăpadă moale rău de tot, dar tot am făcut vreo 10 coborîri. Oricum, fleşcăială mare. Mă aşteptam ca măcar dimineaţa să fie mai bine. Pe Carp nu se mai poate schia decît pe firul văii", a povestit unul dintre bucureştenii care au ales să schieze în staţiunea prahoveană la sfîrşitul săptămînii trecute. Cam aceeaşi situaţie şi la Straja, unde se mai poate schia doar pe pîrtia Canal. Din păcate, turiştii nu prea mai vin la schi, astfel că pe munte sunt doar localnicii şi angajaţii de la Salvamont.
PLÎNGE MUNTELE. Ceva mai multă agitaţie a fost la Bâlea Lac, acolo unde schiorii au sperat că va fi mai frig decît în restul ţării. Termometrul de la telecabină arăta ziua 11 grade C. "Aici e mai adăpost. Afară sunt vreo 6-7 grade", a precizat unul dintre muncitorii care lucrează la instalaţia de transport pe cablu. Căldura loveşte tot. Hotelul şi biserica de gheaţă se topesc, lacul se dezgheaţă, în vreme ce la streaşina cabanelor stropii cîntă păgubos a primăvară. Privirile celor prezenţi în căldare se ridică în zare atunci când un zgomot puternic, ca un tunet, se aude la fiecare avalanşă pornită din senin. Toţi vor să vadă bulgării de zăpadă cum se prăvălesc peste stînci, la vale.
CÎNTECE PATRIOTICE. Pentru că românii nu au bani şi nici un aer opulent, lucruri necesare pentru heliski, nu le rămîne decît schiul de tură. Cel mai tare traseu s-a făcut prin Şaua Doamnei. Urcare de la Vila Paltinu pînă sus, la creastă, schi pe faţa sudică şi apoi întoarcerea la Bâlea Lac prin tunelul care leagă judeţul Argeş de judeţul Sibiu. Cînd mergi pe sub munte îţi vine să cînţi "Partidul! Nicolae! Ceauşescu! Româniaaaa!", în semn de mulţumire că poţi face ture atît de lungi folosindu-te de Transfăgărăşan. Apa scursă printre plăcile de beton a îngheţat şi a luat forma unor coloane care leagă asfaltul de tavanul tunelului. Trebuie musai specificat că bordurile sunt încă bune. Asta ca să nu-i treacă vreunuia prin cap să le schimbe. Diferenţele sunt mari între cele două părţi. La sud e pustiu, zăpada e virgină, în vreme ce la nord urmele de snowmobile sunt peste tot.
ŢEAPĂ. Cei care au venit hotărîţi să urce cu plăcile de snowboard în spate n-au avut deloc succes. În unele locuri, piciorul îţi intra pînă la inghinali în zăpada apoasă. Cu aceleaşi probleme s-au confruntat şi cei care au vrut să facă free-ride. Singura variantă a fost Valea Bîlii, numai că "aria de exprimare a talentului nemărginit" a fost una limitată. Salvamontiştii le-au cerut turiştilor să coboare doar pe firul văii, pentru a nu provoca avalanşe. Din cauza grindinei căzute sîmbătă seara, petrecerea programată în hotelul de gheaţă a fost anulată.

No comments: