Cîţiva români au îndrăznit să lucreze ca monitori de schi şi snowboard în străinătate. Mulţumiţi de activitatea lor, şefii şcolilor de schi din Austria, SUA şi Canada vor să vină în România pentru a organiza selecţii pentru instructori. Românii fură! Românii cerşesc! Românii sînt ţigani! Românii îţi dau în cap pe stradă! Cam asta cred străinii despre noi. Dar stai, bossu’, că nu e chiar aşa! De la o vreme am început să performăm. Mai o Nadia Comăneci sau un Ilie Năstase, o Anastasia Soare sau un Costel Busuioc. Mai nou, îi dăm pe toţi pe spate cu monitorii noştri de schi şi snowboard. Din păcate, străinii nu vor să schieze în Carpaţi pentru că au găsit o metodă mai bună, care să le aducă profit. După ce o mînă de tineri din Braşov, Sinaia şi chiar din Bucureşti au început să lucreze ca instructori în staţiunile din Austria, Statele Unite şi Canada, şefii şcolilor de schi de acolo sînt decişi ca pentru sezoanele următoare să vină şi să facă selecţii direct în România. De fapt, varianta asta e bună pentru ambele părţi.
EUROPA. Bucureşteanca Ana Damian s-a îndrăgostit atît de tare de Alpi în acest sezon, încît va încerca să lucreze în fiecare an ca monitor de schi pe pîrtiile din Austria. Ea participă zilele acestea la un curs de perfecţionare la Kaprun pentru a obţine un grad mai bun – numit Landesschilehrer – ca instructor de schi. Mihai Olaru, din Predeal, a impresionat şi el pe pîrtiile din Alpi. Ocupantul locului trei în proba de Slalom Uriaş de la Campionatul Naţional de Schi Alpin al României – ediţia 2008 – a lucrat ca instructor în Austria, iar cu banii cîştigaţi şi-a permis să se antreneze şi să participe la concursurile desfăşurate în această iarnă în Balcani.
DINCOLO DE MĂRI. În Canada, Andrei Morţilă, din Sinaia, a ieşit pe locul 6 într-un clasament al şcolii de schi din staţiunea Whistler. Lucrează acolo de doi ani, fiind instructor Level II, fiind şi membru al Asociaţiei Monitorilor Profesionişti de Schi din România. A ajuns peste Ocean împreună cu fratele său, Toma, amîndoi fiind participanţi la Campionatul Mondial de Snowboard care s-a ţinut acolo în 2005. Ceea ce i-a uimit pe canadieni foarte tare este faptul că Morţilă se descurcă foarte bine atît pe schiuri, cît şi pe snowboard.
A mai rămas doar Petroczki
Lindsey Vonn, la feminin, şi Bode Miller, la masculin, ambii din Statele Unite, sunt cîştigătorii de anul acesta ai Cupei Mondiale la schi alpin. Dar ce ne interesează pe noi competiţia asta din moment ce în acest sezon doar sibianul Alexandru Barbu a avut curajul să se înscrie la start. A făcut-o la Schladming, în Austria, acolo unde s-a ţinut singura etapă în nocturnă, şi a abandonat la jumătatea traseului. În clipa de faţă, sezonul oficial este închis pentru schiorii din România, excepţie făcînd doar Lilla Petroczki, care se pregăteşte în Finlanda. Ea are o cursă programată pe 4 mai, după care şi-a propus să participe la concursul de free-ride Ecoul Mălinului, programat la 10 mai, la Buşteni. La aceeaşi întrecere, şi-au mai anunţat intenţia de a participa Călin Petruş, Ioan Nan, Daniel Stinghie, Ioan Achiriloaie precum şi antrenorul Florin Cristea.
Na-ţi-o ţie! Dă-mi-o mie!
Dintre sporturile de iarnă, România obţine cele mai bune rezultate la biatlon. Cea mai bună bază pentru perioada de iarnă este la Băile Harghita, acolo unde s-a ţinut ediţia de anul acesta a Campionatului Naţional. Din păcate, la Predeal, pe Valea Râşnoavei, lucrurile nu stau la fel de bine. Primăria din localitate şi unitatea militară, care păstoreşte activitatea Clubului Sportiv Aplicativ Militar Bucegi, nu au reuşit să se pună la punct în ceea ce priveşte aducerea acestei baze la standardele internaţionale impuse de IBU. Practic, armata este de acord cu reabilitarea, dar cu condiţia ca lucrările să fie finanţate de către autorităţile locale, iar licitaţiile de către Ministerul Apărării. De partea cealaltă, Primăria din Predeal nu pare deloc intersată de biatlon, cu toate că staţiunea braşoveană ar putea organiza proba de biatlon din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, eveniment programat în România în 2013. Din toată această dispută inutilă, în care ambele părţi tratează cu superficialitate problema, bazîndu-se pe principiul “merge şi aşa”, nu are nimeni de cîştigat. Ultima competiţie organizată pe baza de la Predeal s-a desfăşurat în 2005, atunci cînd a avut loc Campionatul Mondial pentru sporturile de iarnă. În clipa de faţă, CSAM Bucegi Predeal este reprezentată de către Mihaela Purdea la fiecare etapă de Cupă Mondială la Biatlon.
Saturday, April 19, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment