Iubitorii sporturilor de iarnă nu trebuie să lipsească de pe pîrtie în preajma Sărbătorilor Pascale. Chiar dacă e cald, la Bîlea Lac, Sinaia, în Parîng sau la Straja se poate schia în continuare.
Cine iubeşte muntele cu adevărat face orice sacrificiu şi schiază pînă se duce şi ultimul petec de zăpadă. Din fericire, de Paşte vor fi destule astfel de zone în România, aşa că schiorii vor putea urca liniştiţi pe munte.
SCHI DE TURĂ. Evident, cel mai rîvnit loc în această perioadă este Bîlea Lac, dar locurile de cazare în Munţii Făgăraş sînt foarte puţine şi au fost rezervate încă din luna februarie. În plus, cei care îndrăznesc să-şi facă de cap pe versanţii abrupţi din Alpii Transilvaniei sînt oameni cu experienţă, atraşi mai mult de schiul de tură decît de schiul alpin. Rezervările la hotelul de gheaţă au fost anulate deoarece turiştii nu ar fi în siguranţă dacă şi-ar petrece nopţile acolo. Din cauza căldurii, acoperişul şi pereţii se pot prăbuşi în orice moment. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru biserica de gheaţă. În plus, lăcaşul de cult nu este unul ortodox, astfel că nu s-ar fi putut ţine o slujbă de Înviere. De altfel, luna mai va fi una foarte activă la Bîlea Lac. Sibianul Radu Lungu, cunoscut de toată lumea drept Jaffar, va organiza SummerJib 2008, eveniment în urma căruia se va stabili care este cel mai bun practicant de snowboard din România. Totul se va desfăşura între 5 şi 25 mai, perioadă în care va avea loc şi un curs aplicat al celor de la Salvamont. Linişte nu e nici pe faţa sudică a Munţilor Făgăraş. Cabanele Capra şi Piscul Negru, precum şi Refugiul Salvamont de la Cota 2.000 vor fi ticsite cu turişti.
UMĂR LA UMĂR. Pentru bucureşteni, există doar două variante de schi pentru zilele libere ce urmează. Cea mai apropiată este Sinaia. În Valea Dorului se schiază fără probleme. Ai vrea tu, Harap-Alb! Atenţie mare, pentru că situaţia nu e tocmai plăcută. Ieri a plouat toată ziua şi nu s-a putut schia deloc. Din păcate, şi zăpada este destul de puţină. Pe Subtelescaun nu se mai poate ajunge pînă jos din cauza faptului că zăpada s-a topit pe cele două ruperi de pantă aflate aproape de sosire. În aceste condiţii, se mai poate schia doar pe Valea Soarelui şi pe Scîndurari. Căutaţi să mergeţi pe munte cu schiuri cît mai uşoare. Zăpadă mai este şi în Masivul Postăvaru din Poiana Braşov, numai că singurul teleschi care mai funcţionează este în Kanzel. La Straja, pe Pîrtia Canal, deservită de teleschiul 1, stratul de zăpadă depăşeşte o jumătate de metru.
Smaranda Munteanu
Dacă nu se accidentează din nou, Edit Miklos va participa cu siguranţă la Jocurile Olimpice de la Vancouver, din 2010. Alături de schioarea din Miercurea Ciuc, s-ar putea afla şi Smaranda Munteanu, care se pregăteşte de patru ani în SUA. Originară din Braşov, schioarea locuieşte în Alaska şi face parte din echipa de schi, a Universităţii Anchorage. Într-un top al schioarelor din ţara noastră făcut pe baza punctelor FIS, Munteanu se află pe locul doi. Sora sa, Alexandra, a făcut şi ea schi, reuşind să participe la Olimpiada din 2002, care a avut loc la Salt Lake City.
Monday, April 28, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment