Tuesday, January 15, 2008

Cavnic, lider în nord

Pentru schiorii din Baia Mare pârtiile de la Cavnic sunt cele mai bune. Distanţa mică faţă de reşedinţa judeţului Maramureş, stratul consistent de zăpadă şi starea bună a pârtiilor sunt atuurile pentru care fostul oraş minier s-a transformat în staţiune turistică.Comunitatea schiorilor din România are teritoriile bine definite. Bucureştenii se sparg în figuri pe Valea Prahovei, secuimea are orgoliu şi nu schiază în altă parte decât la Băile Harghita sau la Ciumani, oltenii se duc buluc la Rânca, bănăţenii au tot ce le trebuie la Straja, în vreme ce moldovenii au de ales între Vatra Dornei şi Borşa. Ardelenii se împart între Păltiniş, Băişoara, Arieşeni şi Sovata, în vreme ce locuitorii din nordul ţării sunt din ce în ce mai atraşi de pârtiile de la Cavnic. ACEIAŞI PAŞI. După Revoluţie, fostul oraş minier a avut aceeaşi soartă ca cea a localităţilor de pe Valea Jiului. În ambele cazuri s-a făcut trecerea către turism, pârtiile devenind rapid atracţia iubitorilor de sporturi de iarnă din Maramureş. Distanţa de la Baia Mare până la baza pârtiilor se parcurge în circa 40 de minute, iar din maşină sari direct pe pârtie. Evident, lumea se plânge că nu sunt locuri de parcare destule, dar să ridice mâna sus ăla care ştie vreo staţiune de schi în ţara asta unde ai loc să-ţi tragi maşina lângă pârtie la orice oră. Nu există aşa ceva în România! Week-end-ul trecut parcă a fost adunarea schiorilor la Cavnic. Lume de peste tot, nu doar din Maramureş. Clujeni, bistriţeni, orădeni, toţi s-au adunat să schieze pe pârtiile din Munţii Gutâi. "Înainte mergeam în Apuseni, la Arieşeni, dar acum am venit aici pentru că mi-a zis un prieten din Baia Mare că sunt pârtiile foarte bune. Nu mă aşteptam să fie atât de bine. Sunt piste atât pentru copii, unde pot învăţa să schieze, cât şi pentru schiori avansaţi, ca mine", spune Ionuţ Goia, din Cluj-Napoca. Dar nu doar românii vin la Cavnic. Pe pârtie se aud destul de des cuvinte în maghiară. Au venit ungurii să schieze la noi!!! Analişti economici, editorialişti pe profil, atenţie, le luăm banii ungurilor! Creşte economia noastră pe "caşcavalul" lor! Facem burta mare!

Instalaţii noi
Pentru că industria zace în comă, autorităţile locale au pus în plan dezvoltarea domeniului schiabil din judeţul Maramureş. Consiliul Judeţean are un proiect prin care se va construi o staţiune nouă de schi la Deseşti, costurile fiind evaluate la 30 de milioane de euro. În plus, Primăria din Cavnic intenţionează să monteze o telegondolă şi două teleschiuri. Tot în Maramureş, dar la Borşa, va fi construită în vara acestui an o telegondolă nouă.

Valea Prahovei
Chiar dacă nu se numără printre staţiunile fiţoase de pe Valea Prahovei, unde bei un ceai cu 5 lei, Buşteniul a avut în week-end-ul ce tocmai s-a încheiat cea mai bună pârtie. "Am făcut zăpadă artificială de fiecare dată când ne-a permis vremea. Stratul de zăpadă compactată măsoară 50 de centimetri. Nu are nimeni de pe Valea Prahovei aşa pârtie", a declarat Mihai Dobre, administratorul pârtiei Kalinderu. La sfârşitul acestei săptămâni, primăria va organiza un concert pe scena amenajată în apropierea staţiei inferioare a telescaunului. În weekend-ul următor, pe pârtia Subteleferic din Predeal va avea loc un concurs de schi alpin dotat cu puncte fis. Pe lângă români mai sunt aşteptaţi greci şi bulgari.

No comments: