Monday, January 7, 2008

Comunicat de la Salvamont Bihor

Dupa 17 ore de zbor – aproape 13000 km, expeditia bihoreana pe “Aconcagua 2008” a ajuns sambata, 5 ian., la Mendoza. Cu toate ca in emisfera sudica este acum vara, la ora aterizarii, acolo erau minus 35 grade Celsius.
Dupa obtinerea autorizatiilor de acces in Parcul National Aconcagua, urmeaza sa se faca aprovizionarea cu alimente si combustibil.
De azi (luni 7 ian) membrii expeditiei se vor deplasa in localitatea Penitences de unde, cu ajutorul porteurilor si catarilor, vor porni catre tabara de baza “Plaza de les Mulas” – situata la o altitudine de 4300m si unde preconizeaza sa ajunga cel tarziu joi, 10 ian.
Ulterior urmeaza o perioada de aclimatezare de circa 1 saptamana.
Remarca:
Se pare in acest moment exista o “inflatie” de echipe romanesti care intentioneaza sa escaladeze Aconcagua, numerosi dintre participanti avand si calitatea de salvatori montani.
In afara de expeditia bihoreana, mai este o echipa format alpinisti si alpiniste din Sf. Gheorghe si Bacau, si care a incercat deja un prim asalt, intre Craciun si Anul nou, dar au fost opriti de furtunile de zapada violente intalnite la circa 5.400m altitudine, fenomene meteo atipice in aceasta zona pentru aceasta perioada a anului- reamintim, acolo e vara.
Pana la mijlocul acestei luni mai urmeaza sa porneasca spre acest varf alte 2 expeditii, una din Arad si una din Arges.
Din aceasta cauza, in viitor, pentru a evita confuziile, in referirile noastre la mersul expeditiei bihorene, vom utiliza sintagma “ Aconcagua 2008 – Bihor Team “ , ea putand fi utilizata chiar incepand cu acest comunicat.
Vom reveni cu noi informatii pe masura ce acestea vor fi transmise.

1 comment:

Ileana said...

Frumos!
avem si noi un baiat care a urcat in 1999. Bafta!