Tuesday, September 22, 2009

Actiune de salvare pe Valea Sighistelului

Luni seara, in jurul orelor 19:30, Centrul Zonal Stei al S.J. Salvamont - Salvaspeo Bihor a fost solicitat pentru a porni in cautarea unui localnic din satul Sighistel, in varsta de 89 ani, ratacit in perimetrul superior al Vaii Sighistelului.

La ora 20 :00, o echipa de 4 salvatori montani au pornit imediat spre vale, impreuna cu echipajul SMURD din Stei. In jurul orelor 21:30 disparutul a fost identificat intr-un valcel extrem de abrupt, tinandu-se trunchiul unui copac, la circa 100 -120 m inaltime fata de traiectul vaii. Batranului, i-a fost acordat primul ajutor, fiind slabit, hipertensiv si usor hipotermic, Tinand cont de starea victimei si natura extrem de dificila a terenului, in special pe intuneric, cu o panta de circa 60 – 70 %, la ora 23:00 a fost solicitata si interventia unei echipe din Oradea, care sa aduca si o targa speciala pentru evacuarea din abrupt.

Echipa din Oradea a ajuns la fata locului la orele 01:25 si imediat trecut la echiparea valcelului pentru evacuare. Batranul a fost imobilizat si asigurat in targa si s-a inceput evacuarea sa din abrupt. Coborarea a fost urmata de un mars de circa 2 km, pana la intrarea in canionul vaii Sighistel. La orele 03:45, cei 10 salvatori montani au predat victima echipajului SMURD, aceasta fiind transportata la spitalul din Beius.

In prezent batranul este in afara oricarui pericol si, probabil, in drum spre casa.

No comments: