Monday, September 28, 2009

Spiritele se incing pentru finala de la Barcelona, a campionatului mondial Red Bull Air Race 2009



Britanicul Paul Bonhomme va incerca sa stabileasca prima sa victorie la finala sezonului 2009, la Barcelona, pe 3-4 octombrie, dupa ce la finalul ambelor sezoane 2007 si 2008 titlul i-a scapat printre degete. Dar presiunea va fi puternica si de aceasta data, caci austriacul Hannes Arch, este cu doar patru puncte in urma, in lupta ce va fi dominata de fortele naturii, deasupra tarmului mediteranean, pe Frontul Maritim.

Intr-o cursa captivanta la Porto, in prima parte a acestei luni, Bonhomme l-a surclasat pe Arch in fata unei multimi record, de 720.000 de spectatori. Spaniolul Alejandro Maclean, care a obtinut un promitator loc 7 la Porto, spera la un rezultat si mai bun si la un public si mai numerous, in conditiile in care Red Bull Air Race se intoarce pentru prima oara in tara sa natala, dupa 2006.

Cursa de la Barcelona este asteptata ca fiind cea mai competitiva din acest an. Traseul este localizat chiar in deschiderea liniei tarmului, asadar natura va avea un rol decisiv in asezarea clasamentului. Din cauza schimbarilor bruste in directia vantului si a miscarilor oceanice, Portile Aerului s-ar putea misca usor in sus si in jos, lucru ce va solicita la maxim vigilenta pilotilor, pentru a evita penalizarile de timp.

Bonhomme, care se afla acum in fruntea clasamentului cu 55 de puncte a fost in acest an simbolul consecventei cu 2 victorii si 3 locuri secunde. A reusit sa ramana in frunte sau pe-aproape chiar si in curse in care nu avea cel mai rapid avion. Dupa ce l-a urmarit pe Arch in prima parte a anului, Bonhomme l-a intrecut in cea de-a patra runda la Budapesta. De atunci si-a consolidat victoria de la 1 la 4 puncte.

„Am mai fost in aceasta situatie si inainte si va pot spune ca 4 puncte in fata nu e mult deloc – mai ales ca sunt puse la bataie 13 puncte la Barcelona,” a declarat Bonhomme. „Nu e o diferenta mare si va trebui sa fim foarte concentrati la Barcelona. E un traseu foarte diferit.” Traseul din Barcelona va fi plin de cotituri si intoarceri, lucru care va puncta mai degraba abilitatile de pilotaj spre deosebire de puterea maxima solicitata de traseul drept, inainte si inapoi, de pe valea raului Douro, in Porto.

Competitia a crescut la cel de-al cincilea sezon Red Bull Air Race World Championship care i-a primit in acest an la bord pe cei patru debutanti agili. La Porto, nou-venitul Matt Hall, din Australia a urcat pe primul podium al carierei sale, cu un loc trei, care l-a propulsat pe fostul pilot de lupte din Emisfera Sudica de pe locul 3 pe locul 5 in clasamentul general.

Arch si-a atribuit titulatura de „vanator” mai degraba decat „vanat” de cand a alunecat in urma lui Bonhomme obtinand loculul 4 la finalul cursei din Budapesta. „Acum presiunea va fi maxima si il voi vana pe Paul la Barcelona,” a zis Arch care are pana acum o victorie, doua locuri secunde un loc 3 sin un loc 4 pentru un total de 51 de puncte. „Trebuie sa atac. Mi se potriveste mai bine. Jocul nu s-a terminat inca. Paul simte deja presiunea. Cursa de la Barcelona este mai bine adaptata avionului meu. Merg la Barcelona cu gandul de a-i da batai de cap lui Paul.”

Aproximativ 1 milion de spectatori au urmarit in 2006 Red Bull Air Race la Barcelona, capitala catalana cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei. Spectatorii vor putea privi cursa din acest an de pe plajele aflate de-a lungul Frontului Maritim. Calificarile vor debuta sambata 3 octombrie, la ora 13:00 ora locala urmate de ziua cursei duminica, 4 octombrie, cu incepere de la ora 13:00

No comments: