Wednesday, September 23, 2009

Cetatea Râsnov a fost închisã dupã ce un balcon s-a prãbusit cu tot cu perete

Cetatea Râsnov a fost închisã publicului dupã ce, asearã, un balcon al clãdirii s-a prãbusit cu tot cu perete, fãrã a exista victime, iar primarul localitãtii spune cã balconul nu avea nici un proiect sau studuiu de rezistentã, fiind fãcut de firma care a administrat cetatea pânã în 2007.
Incidentul s-a produs în jurul orei 20:00, la o orã de la închiderea cetãtii pentru public, când în zonã se mai aflau câtiva turisti, însã în urma incidentului nu a fost rãnitã nici o persoanã.
Primarul orasului Râsnov, Adrian Vestea, a declarat cã cetatea a fost închisã vizitatorilor pânã când o comisie de la Ministerul Culturii va veni sã investigheze situatia.
"Am decis sã nu mai permitem accesul vizitatorilor în cetate pânã când reprezentantii Ministerului Culturii nu vor veni sã vadã ce s-a întâmplat aici si sã realizeze un raport", a declarat, azi, Adrian Vestea.
Aceste a mentionat cã balconul respectiv s-a prãbusit cu tot cu perete.
Adrian Vestea susþine cã balconul nu avea nici un proiect si nici un studiu de rezistentã, fiind realizat de societatea S.C."Drumuri publicitare" S.R.L., cea care a administrat cetatea din anul 2000 pânã în 2007.
Un incident similar a avut loc la Cetatea Râsnov si în luna martie a acestui an, când s-au prãbusit douã portiuni din zidul vechi al cetãtii.
Directorul Directiei de Culturã din cadrul Primãriei Râsnov, Nicolae Pepene, reclama atunci cã lucrãrile de renovare efectuate de fostul asociat al Primãriei Râsnov au distrus "suportul natural" al zidului, acesta executând lucrãri ilegale în cetate, fãrã a fi sanctionat, desi a adus prejudicii sitului dacic si capelei evanghelice.
La rândul sãu, primarul din Râsnov declara cã situatia Cetãtii Râsnov si a "distrugerilor" produse monumentului istoric de cãtre fostul concesionar vor fi aduse în atentia Parlamentului European.
În 15 martie 2009, Federatia Românã de Alpinism, Clubul Sportiv Montan Altitudine Râsnov si Primãria Râsnov au organizat un campionat de cãtãrare sub forma unui protest inedit fatã de distrugerile suferite de Cetatea Râsnov pe timpul administrãrii obiectivului turistic de cãtre firma concesionarã.
La 1 mai, Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, a anuntat, cu ocazia inaugurãrii Centrului de informare turisticã UNESCO la Râsnov, cã va trimite o comisie pentru a ancheta situatia de la Cetatea Râsnov.
Potrivit ministrului Culturii, comisia va fi formatã din cinci membri - arheologi, arhitecti si specialisti în patrimoniu - si va avea misiunea de a ancheta situatia de la Cetatea Râsnov si de a evalua starea în care se aflã aceasta.
Cetatea Râsnov se aflã în prezent în administrarea autoritãtilor locale din localitate, dupã ce, în perioada 2000-2007, s-a aflat în administrarea concesionarului Drumuri Publicitare.
De altfel, în prezent, Primãria Râsnov se aflã în proces cu fosta firmã concesionarã, pe care o acuzã cã nu a respectat prevederile contractului de asociere.

No comments: