Wednesday, August 12, 2009

Ciuperci cu mãmãligã pentru promovarea Parângului

Mai multe asociatii neguvernamentale, cabanieri si membri ai Serviciului Salvamont Petrosani vor organiza, sâmbãtã, 15 august, de sãrbãtoarea Adormirea Maicii Domnului, o nedeie traditionalã în Masivul Parâng, scopul manifestãrii fiind promovarea potentialului turistic al zonei.
"Cei care ne vor vizita vor putea sã guste din reteta specialã de ciuperci cu mãmãligã pe care o cunosc doar salvamontistii din Parâng. Vor fi organizate foarte multe evenimente - de la prezentarea unor obiceiuri traditionale momârlanilor, pânã la bucãtãria care se practicã în aceastã zonã montanã", a declarat seful Salvamont Petrosani, Dumitru Bârlida.
Nedeia va avea loc în imediata apropiere a troitei care a fost ridicatã în statiunea Parâng. Aici vor fi prezentate obiceiurile momârlanilor din Valea Jiului, dansurile populare, muzica si retetele culinare traditionale.
Turistii vor avea ocazia sã se bucure de mâncãrurile preparate chiar în fata lor, la o stânã amenajatã special pentru acest eveniment. Din meniu vor face parte, printre altele, balmosul cu brânzã, varza cu carne de oaie sau berbecutul la protap.
Nedeia se aflã la a III-a editie, fiind deja inclusã în calendarul manifestãrilor traditionale din Valea Jiului.

No comments: