Friday, August 7, 2009

Sorin Hobana: "Pot aparea surprize"

Astazi, cu incepere de la ora 18:55, Eurosport Romania transmite in direct sesiunea de calificari din cadrul etapei de la Hinterzarten - Germania, care face parte din Turneul Celor Patru Trambuline la sarituri cu schiurile, varianta de vara. Desi tara noastra nu are inca un reprezentan la acest nivel inalt, sariturile cu schiurile sunt foarte urmarite de catre romani. O mare parte din acest succes i se datoreaza lui Sorin Hobana, care prin comentariile sale efervescente reuseste sa ne tintuiasca in fata televizorului.

DOMNULE HOBANA, CE VA PLACE MAI MULT? O ETAPA DE SARITURI SAU UNA DE ZBOR?
Desi se intampla cam aceleasi lucruri pe parcursul lor, intrecerile de sarituri si cele de zbor sunt privite de multi, din cauza diferentelor mari de dimensiuni, ca doua sporturi aproape distincte. Pe mine, comparatia dintre ele m-a dus mereu cu gandul la un vechi precept filosofic, folosit, daca nu ma insel, si de, sau mai ales de, adeptii materialismului dialectic, nu prea m-am omorat cu asta, care spunea cam asa: "acumularile cantitative duc la saltul calitativ". Se potriveste destul de bine in cazul acesta. In privinta preferintelor, fiecare concurs are desigur tensiunea lui, momentele lui frumoase, emotionante, implinirile sau ratarile. As spune ca prefer intrecerile de zbor, dar imediat ma gandesc ca o competitie ca Turneul Celor Patru Trambuline sau Jocurile Olimpice de Iarna programeaza doar etape de sarituri, asa ca ma mai gandesc.
CAND VA AJUNGE SI ROMANIA O FORTA LA SARITURI CU SCHIURILE?
Daca ar fi sa ne luam dupa programul OMV Move&Jump, pe care il cunosti foarte bine, in cel mult 10 ani Romania ar trebui sa aiba cel putin un sportiv in Top Ten-ul mondial. Si cum copiii au aratat mult potential, iar lucrarile la Complexul de antrenament de la Rasnov au inceput de curand, nu-mi ramane decat sa sper si eu ca imi voi vedea acest vis cu ochii. Pentru ca, daca ai talente, baza materiala si financiara, antrenori, dorinta si know-how, plus altele, mai marunte, dar importante, se poate, aproape, orice. Desi, foarte probabil, o forta in ski-jumping in adevaratul sens al cuvantului nu vom deveni poate niciodata; oricum, nu pe parcursul vietilor noastre.
FRANCEZII L-AU ADUS CA ANTRENOR PE FINLANDEZUL PEKKA NIEMELE. POATE AJUNGE FRANTA O FORTA SI LA SARITURI CU SCHIURILE?
Exista o adevarata "armada" de tehnicieni finlandezi antrenand echipele altor tari. Cam toti sunt buni, chiar foarte buni; si totusi, nu finlandezii sunt cei mai buni saritori cu schiurile din lume in acest moment, ci austriecii, care nu au un finlandez la carma. Cu alte cuvinte, antrenorii sunt importanti, dar mai e nevoie, cum spuneam mai sus, de multe altele pentru a ajunge acolo, in varf.
LA VANCOUVER, CINE CREZI CA VA FI CEL MAI BUN SARITOR DIN LUME?
E greu de spus de acum, cand inca nici nu a inceput macar Marele Premiu de vara. Eu insa prevad pentru februarie niste surprize in Tara frunzei de artar. Desi nu cred ca va fi asa, personal mi-ar placea sa-i vad pe Malysz si pe Ahonen pe cea mai inalta treapta a podiumului.
CREZI CA SPORTIVII IAU IN SERIOS INTRECERILE DIN ACEASTA VARA AVAND IN VEDERE CA EI TREBUIE SA ATINGA VARFUL DE FORMA ABIA ANUL VIITOR, IN FEBRUARIE, LA JOCURILE OLIMPICE?
Dupa parerea mea, nici FIS nu ia foarte in serios Marele Premiu, daca ne gandim la simplul fapt ca, desi figureaza in programul Cupei Mondiale ca prima perioada, totusi rezultatele lui nu sunt luate in calcul la stabilirea clasamentului final al sezonului. Pentru forul mondial, Marele premiu e in primul rand posibilitatea de testare a eventualelor modificari de regulamente si proceduri intr-un cadru cvasi-oficial, pentru fani o reintalnire cu favoritii lor, altfel pauza din martie pana in noiembrie ar fi fost prea mare. Cat despre sportivi si tehnicieni, ei pot afla, in conditii de concurs, nivelul la care au ajuns, ce ar mai fi de remediat sau schimbat pana la adevaratul start. E, daca vrei, diferenta dintre Cupa Confederatiilor si Campionatul Mondial de fotbal. Sigur, cum sezonul 2009-2010 cuprinde si JO, debutul lui e mai important.
CE PARERE AI DESPRE FAPTUL CA JANNE AHONEN NU A FOST INCLUS IN ECHIPA FINLANDEI?
Janne s-a retras si acum vrea sa revina, conform propriilor declaratii, mai ales pentru a incerca sa obtina in sfarsit un aur olimpic, singurul titlu important care lipseste, ca si in cazul lui Malysz, din palmaresul acestui celebru "Icar modern". A facut o pauza mare in pregatire, si, probabil, mai are de recuperat, la mai multe capitole, inainte de a fi reintegrat. E posibil sa fie la mijloc si alte aspecte, care ajung mai greu publice. "Finlandezul zburator" nu era oricum eligibil conform regulamentelor in vigoare, intrucat nu a figurat in evidente ca fiind in activitate in ultimele 6 luni.
CARE ESTE DIFERENTA INTRE COMPETITIILE DESFASURATE IARNA SI CELE DISPUTATE VARA?
Strict fizic, zona de elan ceramica in locul urmei de zapada inghetata, zona de aterizare din gazon artificial si zona de oprire din iarba in loc de zapada.
PE CINE VEZI FAVORIT IN ETAPA DE LA HINTERZARTEN?
Sa vedem mai intai cine vine, cine se califica, si in ce forma sunt saritorii de top. Evident, pregatirea pentru noul sezon e mai mult sau mai putin avansata, dar nu e cu siguranta incheiata pentru nici unul dintre saritorii importanti. Poate asta si da o nota de farmec acestei intreceri, unde pot aparea mai usor decat iarna surprize. E-adevarat, doar de moment, pentru ca, mai mereu, Marele Premiu de vara a revenit unuia dintre cei care, apoi, s-au luptat pentru intaietate, sau chiar au castigat respectiva editie de Cupa Mondiala.
CE NE PREGATESTE SORIN HOBANA IN COMENTARIILE SALE DIN ACEST WEEK-END?
Ce pregateste Sorin Hobana? Trebuie sa-ti spun ca, sezonul trecut, pentru a dialoga cu fanii ski-jumping, am creat o adresa de mail, eurozbor@yahoo.com, pe care am primit, pe parcursul competitiei, din decembrie pana in aprilie, peste 1000 de mesaje, de la cateva sute de corespondenti. Procentual, dintre mesajele care se refereau intr-un fel sau altul si la mine, mai putin de 5% erau critice, marea majoritate apreciind, da-mi voie sa ma mandresc, fara falsa modestie, pasiunea, gramatica, fluenta, capacitatea de a atrage catre spectacolul sariturilor cu schiurile si prin prestatia mea, dincolo de frumusetea si tensiunea sportului in sine. In privinta criticilor, si acestea au fost, exceptand doi-trei domni care chiar nu aveau ce face sau le placea sa se contrazica, in mare masura obiective, si am reusit cu ajutorul lor sa imbunatatesc, nimeni nu e perfect!, unele aspecte legate de transmisiunile de sarituri, in folosul tuturor. Pentru moment asadar, cata vreme si eu si majoritatea celor care urmaresc aceste transmisiuni suntem multumiti de felul in care stau lucrurile, nu pot decat sa pregatesc reluarea genului de comentariu pe care l-am facut si pana acum. Ca sa folosesc un cliseu, intotdeauna e insa loc de mai bine, asa ca, in legatura directa cu telespectatorii, voi continua sa tin cont de parerile lor si, intrucat sunt un tip rational si pot fi convins cu argumente atunci cand nu am dreptate, sa modific eventualele aspecte necorespunzatoare ale comentariului, la urma urmei, nu comentez pentru mine, ci pentru telespectatori. Altfel, nu pot decat sa sper ca voi avea de prezentat competitii cat mai palpitante, zboruri cat mai lungi, momente cat mai frumoase traite impreuna cu toti fanii ski-jumping vorbitori de limba romana, n-am spus din Romania, fiindca stiu ca am telespectatori si in afara tarii. Si, cu siguranta, voi avea si o usoara nota de emotie suplimentara in glas, pentru ca, in sezonul care incepe vineri, se va intampla ceea ce se intampla doar o data la patru ani; o noua editie a Jocurilor Olimpice de Iarna.

1 comment:

Unknown said...

Va salut domnule Hobana!Va multumesc ca acompaniati sariturile cu schiurile cu un comentariu decent si de specialitate.