Thursday, August 13, 2009

Copiii se pregãtesc pentru titlul de "junior ranger" în Retezat

Un grup format din 16 copii si adolescenti se aflã, pânã pe 16 august, într-o tabãrã în Masivul Retezat, unde se pregãtesc sã obtinã diploma de "junior ranger" în Parcul National Retezat.
Tabãra este organizatã la Centrul de vizitare Nucsoara de cãtre Administratia Parcului National Retezat (APNR) si de Asociatia de Turism Retezat, fiind coordonatã de rangerii seniori care lucreazã în cadrul rezervatiei naturale.
"Programul taberei nu le prea lasã tinerilor vreme de rãgaz. Între exercitiile de înviorare, obligatorii dimineata, si plecarea la culcare, ei desfãsoarã tot felul de lucruri interesante. Aspirantii la titlul de junior ranger au urmat lectii de montare a cortului, de pregãtire a rucsacului pentru munte si au primit sfaturi pretioase despre ceea ce trebuie sã faci ca sã nu îti pui viata în pericol pe un traseu montan", a declarat, azi, Florina Crisan, responsabil relatii publice în cadrul APNR.
Copiii au mai învãtat cum se citeste o hartã si cum se pot orienta cu ajutorul busolei. Aceste lucruri le vor fi de folos în zilele viitoare, când vor fi provocati sã ia parte la o actiune de "cãutare de comori" în vecinãtatea Centrului de vizitare al Parcului Retezat din localitatea Nucsoara.
"Tinerii au mai aflat cã în Retezat vremea este foarte schimbãtoare, cã temperatura poate scãdea sub zero grade Celsius, chiar si vara, si de aceea este important sã stii sã montezi cortul în mod corect, sã ai haine potrivite si sã nu te abati de la traseele marcate ca sã nu te rãtãcesti", a adãugat Florina Criºan.
În programul taberei mai sunt incluse o noapte de supravietuire în mijlocul naturii, lectii de cãtãrare pe stânci cu ajutorul echipamentelor de alpinism, dar si lectii de acordare a primului ajutor pe munte, acestea urmând sã fie predate de experimentatul salvamontist Sandu Bulacu, de la grupa Salvamont Hunedoara.
Organizatorii taberei Junior Ranger din Retezat considerã cã astfel de actiuni vor contribui la educarea tinerilor în ceea ce priveste respectul pentru naturã.

No comments: