Wednesday, August 12, 2009

Proiect de promovare a zonei Muntilor Apuseni

Zona Muntilor Apuseni, frumusetile naturale si locuitorii cu ocupatiile lor traditionale, dar si actuale, au fãcut, timp de un an, obiectul unui amplu proiect de studiere, valorificare prin mãrci de calitate si promovare, derulat de Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabilã Bihor (CAPDD), care a realizat un album fotografic de exceptie, intitulat "Prin Apuseni, deasupra si dedesubtul pãmântului".
Potrivit coordonatorului de proiect, Viorel Lascu, proiectul si-a propus sã dezvolte activitãti inovatoare, menite sã dea un important impuls utilizãrii potentialului natural al regiunii Bihor, în special al Muntilor Apuseni, în oglindã si împreunã cu partenerii unguri din Hajdu-Bihar.
Echipa de proiect a trecut, în primul rând, la inventarierea nevoilor de dezvoltare în Muntii Apuseni, precum competente, meserii, nevoi de formare pentru tinerii si mai putin tinerii localnici, în urma cãreia s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru crearea unui centru de formare resurse umane în zona Parcului Natural Apuseni, care sã ofere alternative la angajare si sã contribuie la combaterea excluderii sociale.
"Acest centru de formare nu este orientat spre meserii, care sã ia mult timp, ci este organizat pe competente: omul este învãtat sã facã trei - patru produse specifice locului, sã-si organizeze bucãtãria si gospodãria ca sã poatã primi turisti. În maximum o sãptãmânã, gospodarul este învãtat foarte multe lucruri pe care sã le ofere turistilor", a declarat Viorel Lascu. Pentru înfiintarea centrului ar fi nevoie de aproape 2 milioane de euro, dupã modelul unor centre similare din Elvetia sau Franta.
O altã grupã de activitãti vizeazã crearea unor mãrci de calitate specifice. Trei mãrci caracterizeazã cel mai mult zona: prima este cea privind gãzduirea în gospodãrie, premergãtoare pensiunii, respectiv "fermã din Apuseni", apoi cea de "însotitor ghidare localã în Apuseni" si, în sfârsit, "carne de vitã din Apuseni".
O investigatie fãcutã de o firmã din Franta pe nevoi si posibilitãti de dezvoltare a constatat cã Muntii Apuseni reprezintã unul dintre cei mai importanti producãtori de carne bio, dar care nu se regãseste pe piatã, pentru cã vin procesatori din altã parte a tãrii, cumpãrã viteii din aceastã zonã si îi vând ca produse de carne din alte zone, ceea ce înseamnã o devalorizare a Apusenilor ca producãtor agricol. Prin marca numitã "carne de vitã din Apuseni" se doreste aducerea pe piatã si cunoasterea faptului cã 30% din productia de carne de vitã bio provine din acest areal.
Fiecare din aceste mãrci are un ghid si o cartã care îl învatã pe cel care o pune în aplicare ce reguli trebuie sã respecte, toate acestea fiind gestionate de administratia Parcului Natural Apuseni.
Proiectul cuprinde si mediatizarea frumusetilor zonei prin postere (3.000 de seturi a câte opt postere), editarea a douã albume Munti Apuseni, cel mai recent fiind intitulat "Prin Apuseni, deasupra si dedesubtul pãmântului". El cuprinde 300 de imagini istorice referitoare la aurul, lemnul si piatra muntilor, dar si din prezent, la care au lucrat peste 15 artisti fotografi, peste 30.000 de fotografii fiind selectate de specialisti de la National Geographic.
În cadrul proiectului au fost identificati si sustinuti dezvoltatorii locali, acei locuitori care încearcã sã punã pe picioare o micã afacere ce se bazeazã pe valorile naturale locale, productia agricolã, turism, valorificarea lemnului. S-a creat o bazã de date, cu 180 de producãtori locali, si s-a identificat gama de servicii care poate fi dezvoltatã de un locuitor în cãutarea unei mici afaceri pentru a-si asigura traiul si, indirect, pentru dezvoltarea zonei.
Finantarea proiectului "Complementaritatea si similitudinea ca mijloc de dezvoltare durabilã în euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar", derulat în perioada august 2008 - august 2009, cu suma totalã de 112.000 de euro, a fost asiguratã de Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor, prin Programul România - Ungaria PHARE CBC.
Partenerii CAPDD au fost Asociatia "Zöld Kör", din Ungaria, si Administratia Parcului Natural Apuseni, iar sustinãtori - Administratia Parcului National "Hortobagy" (Ungaria), Federatia Românã de Speologie si National Geographic România.

No comments: