Monday, August 31, 2009

Cruce de 300.000 de euro, în Pasul Tihuta

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bistrita-Nãsãud, Liviu Rusu (PD-L) vrea sã convingã consilierii judeteni sã aprobe construirea unei cruci de 300.000 de euro, care sã lumineze în curtea mãnãstirii de maici din Pasul Tihuta, monument ale cãrui costuri sunt suportate integral de la bugetul judetean.
Consilierii judeteni ai PSD si PNL au refuzat, însã, sã aprobe, în sedinta ordinarã de luni, rectificarea bugetarã prin care erau alocati încã aproape 550.000 de lei pentru acest monument, dupã ce, în luna februarie, s-au alocat din fondul de rulment 600.000 de lei în acest scop.
Consilierii care s-au opus acestui proiect au motivat faptul cã nimeni nu le-a spus, initial, cã acest monument va costa mai mult de 600.000 de lei, dar si cã situatia de crizã economicã din tarã nu permite alocarea de fonduri pentru sustinerea unui asemenea proiect.
Presedintele CJ s-a arãtat extrem de indignat de aceste opinii ale consilierilor judeteni, fãcând apel la simbolul crestin al crucii si la faptul cã, de fapt, în tarã... nu este crizã!
"Nu sunt adeptul pasilor mãrunti. Si mai lãsati-mã cu criza! Ce crizã, dom'le? Se construieste în draci peste tot! Criza este un fenomen care produce crizarea unora dintre noi, inclusiv a mea. Dar este si o crizã a lenei, a indiferentei, a cârcotasilor. Asta e criza, pânã la urmã. Dacã e crizã, nu muncim, ne culcãm pe o ureche si nu ne mãturãm nici bãtãtura. Criza e mondialã, nu e doar în România, dar criza e pe sfârsite, sã nu o folosim ca pe o sperietoare!", a declarat presedintele CJ, în cadrul sedintei ordinare.
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nãsãud, social-democratul Gheorghe Marinescu, acum consilier judetean, a tinut sã precizeze cã acest proiect este unul mai vechi, de prin anul 2000, care s-a nãscut la initiativa mitropolitului Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania.
"Vreau sã stiu dacã sustinerea financiarã se face doar cu fonduri de la CJ, pentru cã atunci suma alocatã este prea mare", a spus Marinescu.
Chiar dacã, azi, proiectul privind suplimentarea fondurilor pentru construirea crucii din Pasul Tihuta nu a trecut de votul consilierilor, presedintele CJ intentioneazã sã îl readucã pe ordinea de zi, în cadrul unei sedinte extraordinare, mai ales cã erau programate si alte suplimentari de fonduri pentru lucrãri la drumuri si poduri judetene.
Pânã acum, consiliul a cheltuit aproape 520.000 de lei pentru a pregãti acostamentul viitorului monument din Pasul Tihuta. Potrivit lui Liviu Rusu, pentru montarea monumentului va fi nevoie de interventia aviatiei militare, pentru cã acesta va avea o înãltime de circa 30 de metri.
Deocamdatã, lucrãrile au fost suspendate, pânã la aprobarea restului de aproape 550.000 de lei, necesar pentru finalizarea proiectului.
Pasul Tihuta, principala cale de legãturã dintre Transilvania si Moldova, se aflã la limita judetelor Bistrita-Nãsãud si Suceava, pe Drumul National 17. Acest pas a devenit cunoscut în urma publicãrii celebrului roman "Dracula" al lui Bram Stoker, care a ales Tihuta drept locatie pentru castelul contelui-vampir.
În Pasul Tihuta s-a construit, în anii '80, un hotel ce poartã numele "Castel Dracula", care atrage, anual, mii de turisti, pasionati de povestea celui mai celebru vampir.

1 comment:

Isabela said...

De ce ar da statul 300.000 de euro pe o cruce intr-o perioada de criza?
Numai in Romania poate asta fi o prioritate... chiar ar fi atatea locuri in care ar fi mai utili banii astia acum prin judet...
In fine.