Monday, August 3, 2009

Turistã muscatã de o viperã, lângã o cabanã din Fãgãras

Salvamontistii argeseni i-au acordat primul ajutor unei turiste de 36 de ani, muscatã de o viperã în apropierea Cabanei Capra din muntii Fãgãras, însã din cauzã cã în judet nu exista ser antiviperin a fost nevoie ca femeia sã fie transportatã la un spital din Râmnicu Vâlcea.
Turista a fost muscatã de sarpe ieri dupã-amiaza, în timp ce se plimba, încãltatã doar în papuci, pe malul pârâului Capra, a afirmat luni seful Formatiei Salvamont Curtea de Arges, Nicolae Plesitã.
Salvamontistii i-au acordat femeii primul ajutor, extrãgându-i o parte din venin cu un dispozitiv special, apoi au decis sã o trimitã la spital cu un autoturism particular. În localitatea Cãpãtâneni, pacienta a fost preluatã de o ambulantã si transportatã la spitalul din Curtea de Arges.
Întrucât nici la spitalul din Curtea de Arges si nici la celelalte unitãti sanitare din judet nu exista ser antiviperin, medicii au apelat la colegii lor din judetele vecine.
În cele din urmã, femeia a fost transportatã la Spitalul Judetean de Urgentã din Râmnicu Vâlcea, unde i-a fost administrat serul si a rãmas sub supraveghere medicalã, starea ei fiind stabilã.
Potrivit salvamontistilor, turista a avut noroc, pentru cã vipera a muscat-o cu un singur colt, iar muscãtura nu a fost profundã, cantitatea de venin fiind astfel mai redusã.
Acesta este al doilea caz din 2009 în care un turist este muscat de o viperã în Muntii Fãgãras, incidentul anterior înregistrându-se pe data de 16 iunie.
Pentru a evita muscãtura de viperã, se recomandã ca turistii sã poarte bocanci de munte, chiar dacã temperatura este ridicatã. Nu se recomandã portul slapilor sau al pantofilor sport. Turistii mai sunt sfãtuiti sã priveascã atent pe unde pãsesc, iar în zonele cu vegetatie înaltã sã loveascã tufele cu un bãt, pentru a alunga viperele.
"În cazul unei muscãturi de viperã, care se prezintã ca douã întepãturi la distantã de 3 - 4 milimetri, trebuie sã sunati la 112 sau 0SALVAMONT si încercati sã aspirati cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tãiate care poate fi folositã ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sã stea cât mai linistitã, sã nu se miste, pentru a evita rãspândirea sângelui în corp si sã astepte sosirea personalului calificat", se aratã într-o avertizare transmisã de salvamontisti.

No comments: