Tuesday, August 25, 2009

Experiment în Mont Blanc

Un grup de patru covãsneni, condusi de alpinistul Tulit Zsombor din Sfântu Gheorghe, au reusit, în urmã cu câteva zile, sã escaladeze vârful Mont Blanc, înalt de 4.810 metri.
Performanta lor este demnã de remarcat, pentru cã trei dintre membrii echipajului nu sunt cãtãrãtori experimentati.
Tulit Zsombor, care a revenit luni noaptea în tarã, a declarat cã expeditia în Alpi a fost organizatã cu scopul de a demonstra cã orice om cu o conditie fizicã medie, dar cu o ambitie puternicã si un mentor bun îsi poate depãsi limitele si atinge performante notabile.
La preselectia pentru Mont Blanc au participat 19 candidati, dar în cele din urmã au fost alesi doi bãrbati, un tâmplar si un faiantar care locuiesc în douã comune din judetul Covasna. Acestia au fost însotiti si de o actritã din Sfântu Gheorghe, Ruszuly Eva, aflatã la a doua experientã de acest fel.
Prima tentativã de a demonstra cã si persoanele neexperimentate pot escalada cele mai înalte piscuri a fost fãcutã de Tulit Zsombor si Ruszuly Eva în luna mai, când au încercat împreunã sã cucereascã vârful Cho Oyu, din Tibet, înalt de 8201 metri.
Ruszuly Eva a atins cota 7600, iar Tulit Zsombor a fost nevoit sã renunte la doar aproximativ 400 de metri de culme din cauza vremii nefavorabile si a drumului anevoios. Ambii au strãbãtut drumul fãrã mãsti de oxigen.
Tulit Zsombor, unul dintre cei mai experimentati alpinisti din România, a escaladat de-a lungul anilor cele mai înalte vârfuri de pe cinci continente, respectiv Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) si Mount Vinson (Antarctica).
Acesta a declarat cã are de gând ca în urmãtorii ani sã cucerescã Carsensz Pyramid din Australia si Everestul din Asia, adicã sã-si "adjudece" cele mai înalte piscuri de pe fiecare continent.

No comments: