Monday, November 2, 2009

Bazã Salvamont la Mogosa

Consiliul Judetean Maramures a deschis prima bazã Salvamont cu activitate extinsã pe durata sezonului rece, cât si pe timpul verii.
Baza Salvamont a fost construitã în statiunea montanã Mogosa din Muntii Gutâiului, la aproximativ 700 de metri, altitudine. Pânã la deschiderea bazei, echipajele de interventie operau direct din municipiul Baia Mare cu sprijinul serviciului de Ambulantã.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a declarat, azi, cã investitia a costat 850.000 de lei si a fost suportatã din fonduri guvernamentale si judetene.
"Studiul de fezabilitatea pentru constructia bazei a fost lansat în anul 2004, iar lucrãrile de constructii si montaj a clãdirii au fost terminate de curând. Punctul de salvare a fost construit în apropierea pârtiilor de schi din statiunile Mogosa, Suior, Cavnic si Izvoarele, însã în caz de necesitate se poate ajunge si pe pârtiile de schi din statiunea Borsa, sau în orice loc dacã echipajele vor fi solicitate sã intervinã. Constructia bazei Salvamont era o necesitate si trebuia sã aibã toate dotãrile necesare unei asemenea activitãti", a spus Mircea Man.
Salvamontistii maramureseni sunt multumiti cã dupã 20 de ani de muncã în conditii dificile au în sfârsit un loc adecvat pentru a-si desfãsura activitatea, foarte solicitantã îndeosebi pe timpul iernii.
"Baza Salvamont reprezintã un prim pas spre dezvoltarea acestui serviciu de salvare foarte apreciat pe durata iernii, dar si în alte anotimpuri atunci când trebuie sã intervenim. Din locul unde e situatã clãdirea - statiunea montanã Mogosa - ajungem foarte repede în alte trei statiuni montane apropiate. Punctul de plecare pentru interventii pe munte e dotat cu toate cele necesare asigurãrii unei interventii medicale primare, mijloace de transport, spatii de cazare, bãi, cabinet medical si salã de tratament", a precizat Andrei Jablonczki, seful Salvamont Maramures.
Salvamont Maramures are 28 de persoane active care intervin în caz unei solicitãri si alti 6 aspiranti care se pregãtesc intens pentru a face parte din echipa de interventie montanã.

No comments: