Monday, November 2, 2009

Hotelul Sinaia a fost dezinfectat, iar maine va fi redeschis

Hotelul Sinaia, închis ieri dupã-amiazã dupã ce un numãr de 40 de turisti cazati în aceastã unitate au fost diagnosticati cu virusul AH1N1, a fost dezinfectat în noaptea de duminicã spre luni, urmând ca maine sã fie redeschis publicului la capacitate maximã.
Directorul adjunct al hotelului Sinaia, Marian Schwartz, a declarat cã asearã a început dezinfectia hotelului, iar azi dimineatã a început curãtenia dupã dezinfectie în cele 246 de camere, sapte sãli de conferinte si în restaurantul acestui hotel. Schwartz a adãugat cã hotelul îsi va relua activitatea maine dimineatã.
De asemenea, alte patru locatii din Sinaia vizitate de turistii diagnosticati cu gripã nouã au fost dezinfectate în noaptea de duminicã spre luni, a afirmat primarul din Sinaia, Vlad Oprea. Este vorba despre un bar, un club de noapte, precum si de sala de conferinte a cazinoului si sala de sport a orasului, ultimele douã locatii fiind dezinfectate din fonduri alocate de administratia localã.
Secretarul de stat în Ministerul Sãnãtãtii, Adrian Streinu Cercel, a declarat, asearã, cã cei 40 de turisti au fost internati la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, cu forme medii si severe de gripã AH1N1.
Ceilalti turisti, români si strãini, cazati la Hotelul Sinaia, care nu au avut manifestãri clinice de gripã AH1N1, au plecat din unitatea hotelierã, dar sunt în supravegherea autoritãtilor sanitare din localitãtile de domiciliu, a precizat Streinu Cercel.
"Boala a fost transmisã de o turistã din Portugalia, care timp de 48 de ore de la confirmarea infectiei a refuzat internarea", a mai spus secretarul de stat.
La rândul sãu, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Prahova, medicul Anton Vintilescu, a declarat cã, din informatiile pe care le detine, doar în cazul a 12 dintre turisti s-a confirmat virusul A H1N1, dintre acestia cinci fiind români si restul strãini.
Potrivit unui comunicat dat publicitãtii asearã de Primãria Sinaia, grupul de turisti infectati cu virusul AH1N1 a petrecut în aceastã statiune sapte zile, timp în care turistii au organizat activitãti în mai multe obiective, printre care se numãrã sala de sport a orasului si Centrul International de Conferinte Casino Sinaia.
Directorul Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Prahova, Anton Vintilescu, a declarat cã, pe lângã cele peste 260 de persoane care fãceau parte din grupul venit la congres, în hotel se mai aflau alte aproximativ 100 de persoane.
Directorul DSP Prahova a spus cã acestea au fost lãsate sã plece în urma unui triaj, "pe baza unor declaratii privind simptomele care dau definitia de boalã".
El a preciza cã turistii evacuati nu au fost supusi unui control medical, ci au dat o declaratie privind starea de sãnãtate si eventualele simptome ale bolii si, în functie de aceastã declaratie, fie au fost lãsati sã plece, fie au fost îndreptati cãtre spitale de boli infectioase.
Directorul DSP Prahova a adãugat cã modul în care s-a actionat în acest caz respectã întocmai metodologia pentru situatii de acest gen.
Secretarul de stat Adrian Streinu Cercel a spus cã este vorba despre o pandemie de gripã AH1N1, ca atare existã riscul de contaminare a populatiei, astfel cã "nu ne jucãm de-a pandemia".
În aceste conditii, dispozitia Ministerului Sãnãtãtii de evacuare a tuturor turistilor din Hotelul Sinaia a fost transmisã autoritãtilor din teritoriu, care au actionat în raport cu aceastã dispozitie, a spus Streinu Cercel.
În urma confirmãrii celor 40 de cazuri de gripã, Hotelul Sinaia a fost închis pentru 48 de ore.

No comments: