Wednesday, November 4, 2009

Simulare de atentate în Vancouver, cu 101 zile înainte de Jocurile Olimpice de iarnã

Peste 2.000 de politisti, pompieri si militari au participat ieri, la Vancouver, la simularea unui atac terorist cu substante radioactive, o repetitie generalã destinatã testãrii securitãtii Jocurilor Olimpice de iarnã care încep în Canada peste 101 zile.
Acest fals atentat face parte din ultimele exercitii pentru "a confirma cã autoritãtile federale, provinciale, regionale si municipale sunt pregãtite pentru a face fatã coordonat oricãrui tip de situatie de urgentã care ar putea avea loc", a anuntat Ministerul canadian al Securitãtii Publice.
Pe parcursul întregii sãptãmâni, metropola din vestul Canadei va fi teatrul unor astfel de simulãri de mare amploare, fiind folosite inclusiv avioane de vânãtoare canadiene si americane. O simulare a unui atac într-o garã este de asemenea prevãzutã pentru joi.
La exercitiul de ieri au fost mobilizati circa 2.000 de politisti, pompieri si specialisti din cadrul Guvernului si armatei la o scoalã din Richmond, într-o suburbie din Vancouver, a precizat Jaimie Tomlinson, din cadrul Ministerului Securitãtii Publice.
Actorii, care, potrivit scenariului, ar fi fost otrãviti mortal cu substante radioactive, au fost asistati de pompieri în costume speciale, care i-au scos afarã pentru a-i dezbrãca de haine si a-i înveli în pãturi.
"Aici este vorba despre un grup terorist fictiv care a planificat întreruperea jocurilor pentru a atrage atentia asupra cauzei lor", a precziat Ted Sykes, care lucreazã în cadrul armatei canadiene.
Scenariul atacului prevedea ca o tânãrã sã îsi denunte la poliþie prietenul care pregãtea un act terorist. Complotul consta în rãspândirea de izotopi radioactivi în 20 de locuri publice, dintre care centre comerciale si o scoalã unde avea loc o reuniune în onoarea echipei canadiene de hochei.
Spitalele si centrele medicale au simulat cã ar fi asaltate de numeroase persoane contaminate.
"Amenintarea este de asenemenea psihologicã si socialã", a declarat Sykes, care lucreazã la Agentia de Cercetare si dezvoltare pentru apãrarea Canadei, o organizatie ce furnizeazã expertizã stiintificã si tehnologicã fortelor armate canadiene.
În total, 140 de agentii diferite vor participa la asigurarea securitãtii Jocurilor Olimpice, dintre care servicii internationale, a precizat sergentul Peter Thiessen. Specialisti americani pentru situatii de urgentã vor fi de asemenea mobilizati.
Costul securitãtii la Jocurile Olimpice de la Vancouver ar putea atinge 900 de milioane de dolari canadieni (573 de milioane de euro), de cinci ori mai mult decât se prevãzuse la atribuirea acestora în 2003.
Peste douã treimi din aceastã sumã vor fi alocate de Guvernul canadian, restul fiind asumat de Guvernul provincial al Columbiei Britanice.
Aceastã simulare a avut loc în momentul în care flacãra olimpicã a pãrãsit insula Vancouver unde fusese transportatã vinerea trecutã din Grecia, cu destinatia Teritoriului Yukon, din nord-vestul Canadei.
Flacãra trebuie sã parcurgã circa 45.000 de kilometri pe teritoriul þãrii gazdã, înainte de a fi amplasatã în vas la 12 februarie.

No comments: