Tuesday, July 7, 2009

Bãrcile cu motor, interzise pe lacul Colibita

Bãrcile cu motor nu au ce cãuta pe lacul de acumulare de la Colibita, iar sporturile nautice nu pot fi practicate fãrã autorizatie de la institutia de gospodãrire a apelor.
Lacul Colibita, una dintre destinatiile turistice preferate din judetul Bistrita-Nãsãud, este inclus în aria protejatã Cusma, în categoria Siturilor de Importantã Comunitarã, iar acest regim îi conferã un statut special, impunând restrictii privind accesul si unele activitãti antropice.
Acest lac de acumulare, format artificial în Muntii Cãlimani, are menirea sã asigure debitelor necesare alimentãrii cu apã pentru populatie si industrie, producerea energiei electrice, atenuarea viiturilor în caz de ape mari si un debit de servitute pentru folosintele din aval.
"În scopul mentinerii calitãtii apelor lacului Colibita si sustinerii vietii piscicole, navigatia folosind bãrci cu motor termic este interzisã. Sporturile nautice pot fi practicate numai în baza autorizatiei de gospodãrire a apelor. Totodatã, este interzisã spãlarea autovehiculelor, precum si a altor utilaje si agregate mecanice", a precizat directorul SGA BN, Iosif Molnar.
În lacul Colibita se poate practica numai piscicultura în regim natural, fãrã furajarea pestilor si fãrã aplicarea fungicidelor sau a oricãror medicamente veterinare.
Regimul constructiilor din zona malurilor lacului este reglementat de Legea apelor, astfel încât, în zona de protectie, instituitã la nivelul coronamentului barajului, respectiv la altitudinea de 805 metri, nu este permisã amplasarea constructiilor de orice fel.
Cei care nu respectã aceste programe de exploatare a lacurilor de acumulare riscã sanctiuni al cãror cuantum se situeazã între 35.000 - 40.000 lei, pentru persoane juridice, si între 10.000 - 15.000 lei, pentru persoane fizice.
Barajul si lacul de acumulare Colibita sunt amplasate pe râul Bistrita Transilvanã, afluent al râului Somes, în amonte de localitatea Bistrita Bârgãului. Amenajarea se aflã în administrarea Directiei Apelor Somes-Tisa, iar exploatarea operativã este realizatã de Sistemul de Gospodãrire a Apelor Bistrita-Nãsãud.

No comments: