Wednesday, July 22, 2009

Toma Coconea “cade” pe pozitia a 4-a

De la Salzburg la Monaco. Pare simplu? Haideti sa ne mai gandim inca o data. FARA MASINA – doar cu parapanta si pe jos. Atleti din 23 de tari sunt in momentul de fata in plina competitie, la Red Bull X-Alps 2009, traversand Austria, Germania, Italia si Franta, avand ca tinta Pincipatul Monaco. In cea de a treia zi, Toma Coconea a fost devansat de catre Christian Maurer (Elvetia), acesta fiind primul si singurul pana la acest moment care a reusit sa treaca de varful Marmolada, din Italia.
Sute de kilometri parcursi pe jos si in aer si foarte putine ore de somn si odihna – asa am descrie in cateva cuvinte cea mai dura competitie, Red Bull X-Alps.
Pana in acest moment, liderul suedez a urcat 11.320 metri verticali, a acoperit 104 km pe jos si a zburat peste 220 km. In acest moment mai are 606 km pana la finis.
Regulile de la Red Bull X-Alps sunt dure: la fiecare 48 de ore diferenta intre competitori, cei mai inceti sunt eliminati.
Castigatorul editiei trecute, Alex Hofer (Elvetia) a ajuns la final in 13 zile. Atunci, dintre cei 30 de competitori care au luat startul, doar 5 au ajuns la final.
Pana in momentul de fata, Toma Coconea a parcurs 140 KM, ceea ce inseamna ca mai are 678 pana la Monaco. El se afla pe pozitia a patra, dupa Christian Maurer (locul 1), Alex Hofer (locul 2) si Martin Müller (locul 3).
Care raman favoritii cursei?
Campionul: Alex Hofer (Elvetia)Dublul campion este din nou favoritul numarul unu si nastrusnicul suedez are deja pregatite cateva strategii in maneca. Priceperea de a zbura este neidoielnica, iar statura lui mareata ii confera o aura atletica in mod natural.
Altletul de 32 de ani care traieste si lucreaza in China, descrie traseul ca “fantastic” si se asteapta la “o cursa palpitanta”.
“Pentru prima oara ma simt bine pregatit", ne-a marturisit. ”De abia astept ziua de 19 Iulie cand pregatirile vor lua sfarsit si va incepe in sfarsit actiunea”.
Verdictul lui Hugh Miller: el este omul ce trebuie urmarit. Asteptati-va la decizii tactice unice care ii vor da un avantaj in fata competitorilor.
Alergatorul: Toma Coconea (Romania)Una dintre cele mai distinse figure din cursa este “alergatorul” Toma Coconea. Romanul a participat la fiecare Red Bull X-Alps,fiind unul dintre cei doi care au mai facut asta pana acum (Andy Frötscher, ITA2, este celalalt). Puterea sa ii da un nivel inalt de rezistenta.Si-a perfectionat o tehnica de a fugi si a merge “in galop”, schimbandu-si incaltarile la intervale regulate pentru a reduce basicile.
Toma ne spune ca si-a perfectionat ablilitatea de a zbura si s-a obisnuit sa faca fata extenuarii. “Am invatat cu mult timp in urma sa ignor orice durere, concentrandu-ma la scopul final”, zice atletul de 33 de ani. “Nici o durere sau frica nu-mi va sta in cale vreodata”.
Verdictul lui Hugh Miller: Daca stilul sau de a zbura s-a imbunatatit suficient de mult sunt sanse mari ca el sa ajunga primul la Monaco.
Noul venit: Christian Maurer (Elvetia)Un pilot de top, Christian Maurer este un pariu greu pentru un incepator in 2009. Campion mondial la parapanta in trecut, Maurer este unul dintre cei mai talentati parapantisti din zona. Nu vom sti decat dupa ce cursa va incepe daca stilul de a alerga impreuna cu abilitatile sale strategice si mentale vor fi la inaltimea competitiei.
“Pentru noi muntii de pe langa Zermatt sunt foarte interesanti,” ne spune el neoficial. “Este foarte greu de decis pe unde sa o iei si cu astfel de decizii te vei confrunta de-a lungul celor 818 km.”
“Fiecare atlet va fi puternic, asadar ruta, tactica si puterea vor decide.”
Verdictul lui Hugh Miller: Bun de tinut in vizor. Poti chiar paria pe el daca te simti norocos.
Fiul ratacitor: Honza Rejmanek (USA)Este protagonistul uneia dintre cele mai tari povesti din 2007, probabil nu si pentru el, cand Honza a revenit dupa ce a petrecut primele zile infirm din cauza mancarii infestate. Cauza a fost cel mai probabil un sandivich cu salam, dar dupa ce a trecut de greu optimistul american a luat taurul de coarne, mancand pamantul si terminand in primii zece.
Acum este hotarat sa fie mai atent la ce mananca insa unul din dezavantajele majore este lipsa de familiaritate cu ruta. Acesta descrie evenimentul ca “jocul perfect” antrenandu-se din greu, parcurgand sute de km de alergare.
Verdictul lui Hugh Miller: Probabil ca are cele mai mari sanse de victorie pentru un altlet din afara Europei. Dupa nenorocirea din ultimul an Honza va fi extrem de motivat sa castige.
Localnicul: Heli Eichholzer (Austria)
In anul 2005 austriacul Heli Eichholzer a atins flota din Marea Mediterana pe locul patru, o performanta extraordinara. A luat o pauza in 2007, dar s-a intors acum in cursa pentru a infrunta provocarea de a concura impotriva “muntelui si a propriei persoane.”
Debutand chiar in regiunea sa denuminta SalzburgerLand, Eichholzer este familiarizat cu cea mai mare parte a terenului dar este totodata incantat de alte parti ale traseului.
„La prima vedere traseul pare destul de asemanator cu cel din 2005 si din 2007”, spune multiplul campion national austriac la parapanta, „dar daca privesti cu atentie coordonatele GPS vor fi complet diferite fata de anii anteriori.”
“(The Matterhorn)este unul dintre cei mai cunoscuti munti din Europa si va fi un spectacol de neuitat cand pilotii vor zbura sau alerga in jurul lui.”
Verdictul lui Hugh Miller: Speranta Austriei, Heli este un pilot si un atlet de elita. Va reusi el oare sa smulga titlul din mainile atletilor suedezi?

No comments: