Monday, July 27, 2009

Salvamontistii refac traseele din masivele Sureanu si Parâng

Cele mai cunoscute trasee montane din masivele Sureanu si Parâng vor avea marcajele refãcute în urmãtoarele douã sãptãmâni, în cadrul unei actiuni initiate de salvamontistii din Petrosani.
Traseele au o lungime totalã de peste 90 de kilometri, pe o parte dintre acestea montându-se si stâlpi de marcat în locul celor vechi.
"Am finalizat deja aproape 95 la sutã din traseele din Masivul Parâng. Este vorba de opt trasee mult frecventate si care se regãsesc pe toate hãrtile turistice. Traseele de creastã au fost refãcute cu bandã rosie, dupã normele internationale. Mai sunt si alte trasee de legãturã între diverse obiective turistice, cabane sau lacuri, care au fost marcate corespunzãtor", a declarat, azi, seful Salvamont Petrosani, Dumitru Bârlida.
El a tinut sã precizeze cã în cadrul actiunii desfãsurate pe cei 40 de kilometri de trasee din Masivul Parâng, salvamontistii au fost ajutati de un grup format din patru studenti din municipiul Hunedoara
Atentia salvamontistilor se va concentra, în urmãtoarele douã sãptãmâni, pe Masivul Sureanu, unde traseele montane sunt mai lungi. Aici vor fi refãcute marcajele de pe patru trasee, între care se numãrã si cel mai lung din zonã, care pleacã din Vârful Parângu Mare si continuã pe la Piatra Tãiatã-Coasta lui Rus-Vârful Capra-Vârful Sureanu.
"Este un traseu foarte lung, de peste 20 de kilometri, care se parcurge într-o zi de mers pe jos", a explicat Dumitru Bârlida.
Cele patru trasee din Masivul Sureanu mãsoarã, în total, peste 50 de kilometri.