Wednesday, July 29, 2009

Camere de termodetectie, folosite pentru gãsirea copilului dispãrut la Rânca

Operatiunile de cãutare a copilului în vârstã de sapte ani care a dispãrut, joia trecutã, din statiunea gorjeanã Rânca au fost reluate, azi, cu ajutorul a sapte politisti de frontierã din Constanta si Teleorman, care folosesc aparate de termodetectie.
La actiunea de cãutare participã aproximativ o sutã de politisti, jandarmi si salvamontisti, cãrora li se adaugã sapte politisti de frontierã din judetele Constanta si Teleorman, care au adus patru aparate de termodetectie. Acestea pot detecta o persoanã, în cazul în care este în viatã, de la aproximativ doi kilometri în câmp deschis si de la circa un kilometru în zonã împãduritã.
De asemenea, la operatiunile de cãutare, care se desfãsoarã pe versantii din zona cabanelor din Rânca, participã si doi câini specializati în descoperirea cadavrelor. Acestia au fost folositi la cãutãri si cu o zi în urmã, când nu au descoperit nici un indiciu despre locul în care s-ar putea afla bãiatul, Costea Velcev.
Seful Politiei Gorj, comisarul sef Viorel Caragea, a declarat, ieri, cã actiunile de cãutare a bãiatului de sapte ani dispãrut, joia trecutã, vor continua si o lunã, dacã va fi nevoie, pentru gãsirea acestuia.
Echipele de politisti, jandarmi si salvamontisti au scotocit, ieri, atât zona din apropierea cabanei în care s-a aflat bãiatul cu bunicii sãi, cât si pe distante mult mai mari, de pânã la 25 de kilometri, în locuri apreciate ca fiind extrem de greu accesibile.
Unii dintre membrii echipelor de cãutare au povestit la revenirea din teren cã, prin munti, s-au întâlnit cu ursi, porci mistreti si cãprioare.
Seful Politiei Gorj spunea cã, deocamdatã, cãutãrile nu au dus la descoperirea nici unui indiciu despre locul în care s-ar putea afla bãiatul.
Conform lui Caragea, cel mai probabil copilul s-a rãtãcit în munti, dupã ce acesta a fost vãzut ultima datã în viatã pe un drum, la 200 de metri de cabanã, în apropierea unei pãduri.
"Stim foarte clar cã bãiatul iubea pãdurea, dar se temea sã intre în ea, si era îndrãgostit de animale. A fost vãzut ultima datã pe un drum din apropierea unei pãduri, lângã o stânã de oi, la câteva ore dupã ce îi spusese mamei sale la telefon cã vãzuse mãgãrusii ciobanilor si era foarte încântat de aceste animale. Ce putem crede mai mult decât cã s-a rãtãcit în lipsa oricãrui alt indiciu? Sã sperãm cã se va repeta situatia fericitã de acum câtiva ani, când, la sfârsit de iarnã, am gãsit o fatã în viatã dupã o sãptãmânã de rãtãcire pe munte, la 25 de kilometri de locul în care fusese vãzutã ultima datã", a declarat, ieri, Caragea.
Copilul, Constantin Velcev, este din Constanta si venise cu bunicii sãi la Rânca miercuri searã, iar joi searã bunicii au constatat cã acesta dispãruse de la cabana unde erau cu totii cazati.
Bunica bãiatului, Nadejda Arbust, a spus cã bãiatul a fost doar câteva minute singur, în apropierea cabanei, în conditiile în care în cursul zilei se mai jucase prin zonã fãrã probleme. Femeia spune cã bãiatul era îmbrãcat cu pantaloni scurti si avea pe el un tricou si un pulover, iar în picioare avea papucii de casã.
Bunica spune cã l-a cãutat împreunã cu alte persoane la cabanele din vecinãtate fãrã a-l gãsi, dupã care timp de câteva ore a sperat cã bãiatul se va întoarce singur, ea anuntând Politia si salmontistii gorjeni joi, în jurul orei 22:00.
Politistii, salvamontistii si jandarmii l-au cãutat pe copil în fiecare zi de la disparitia acestuia, verificând suprafete întinse de pãdure si teren accidentat, însã fãrã rezultat.
Mama copilului, Olga Velcev, a declarat, sâmbãtã, cã familia sa oferã recompensã celor care vor putea ajuta la gãsirea copilului, fãrã a mentiona vreo sumã.
În acest caz, politistii iau în calcul si varianta rãpirii.

No comments: