Monday, July 27, 2009

Proiect de dezvoltare pentru statiunea Vidra

Consiliul Judetean (CJ) Vâlcea si consiliile locale ale comunelor Vaideeni si Voineasa s-au asociat în vederea realizãrii proiectului de dezvoltare a infrastructurii de agrement în statiunea turisticã Vidra, situatã în extravilanul comunei Voineasa, a declarat Romulus Bulacu, vicepresedinte CJ Vâlcea.
"Amplasamentul propus pentru dezvoltarea proiectului are o pozitie geograficã deosebitã, aflându-se aproape de granita judetului Vâlcea cu patru judete, Alba, Gorj, Hunedoara si Sibiu, si dispunând de acces direct la douã drumuri nationale, respectiv DN 7A, care face legãtura între Brezoi, Petrosani si Timisoara, Arad, Oradea si DN 67C, care face legãtura între Novaci, Rânca, Obârsia Lotrului, Sebes, Alba prin Pasul Urdele - peste 2.200 metri altitudine", spune Bulacu.
Potrivit proiectului, dezvoltarea infrastructurii turistice din zonã presupune - amenajarea, la baza pârtiei, a unor zone pentru alimentatie publicã, construirea statiei de îmbarcare, amenajarea unei parcãri cu 200 de locuri si amenajarea unor zone pentru servicii de închiriere a materialelor sportive.
În zona medie, ce corespunde unei altitudini de aproximativ 1.450-1.800 de metri, vor fi construite pârtia de schi, instalatiile de transport pe cablu pentru persoane si bazinele de retentie a apei. Tot aici vor fi instalate echipamentele pentru producerea zãpezii artificiale, va fi realizatã infrastructura pentru captarea apei si a iluminatului nocturn si va fi amplasat un punct de observatie salvamont.
În zona înaltã, la circa 1.800 - 2.000 de metri, se vor construi pârtia de schi si statia de debarcare a telescaunului si tot aici se va face dotarea cu echipamente pentru întretinerea pârtiilor de schi.
În spatiul dintre Drumul National 7A si zona de protectie a Lacului Vidra se va construi un debarcader, un bazin, care în timpul sezonului rece sã fie transformat în patinoar pe pontoane plutitoare, iar în sezonul estival va functiona ca strand. Tot în acest perimetru se vor construi o statie de epurare biologicã, posturi de transformare a energiei electrice si vor fi amenajate alei pietonale si parcuri.
"Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de agrement se aflã în faza de elaborare a studiului de fezabilitate. Ministrul Turismului m-a asigurat de tot sprijinul, iar premierul Emil Boc într-o conferintã de presã aici, la Râmnicu Vâlcea a reiterat sprijinul financiar pe care Guvernul României îl are în vedere pentru acest proiect", precizeazã Romulus Bulacu.
În prezent, desi judetul Vâlcea prezintã o treime de relief zonã muntoasã, nu are nici o pârtie de schi construitã. Dar, alãturi de proiectul Voineeasa, existã deja în lucru proiectul de amenajare a unei statiuni montane în zona Horezu, pe vârful Romani, care va include si o pârtie de schi.

No comments: