Tuesday, July 7, 2009

Federatia elvetianã de ciclism redeschide procedurile disciplinare împotriva lui Jan Ullrich

Federatia elvetianã de ciclism a confirmat, azi, cã o procedurã pentru încãlcarea regulilor antidoping a fost deschisã împotriva rutierului german Jan Ullrich, câstigãtorul Turului Fratei din 1997, implicat în afacerea de dopaj Puerto, informeazã L'Equipe.
Ullrich concura din 2006 cu licentã elvetianã, pentru cã este rezident în aceastã tarã. Rutierul german a fost deja suspendat timp de sase luni în 2002 pentru utilizare de amfetamine.
În urmã cu trei ani, responsabilii elvetieni de luptã împotriva dopajului s-au aflat în imposibilitatea de a continua urmãrirea lui Jan Ullrich din cauza lipselor de probe. La momentul respectiv nu se puteau utiliza împotriva ciclistului german probele care veneau din Spania. Totusi, mai multe persoane din forul elvetian s-au angajat sã gãseascã dovezi utilizabile. "Este bine pentru noi si pentru sport sã gãsim adevãrul. Acesta este principiul, etica, ceea ce este cu adevãrat important pentru ciclism si nu ne putem lãsa cazul fãrã rezolvare", a spus Viktor Andermatt, presedintele Federatiei Elvetiene.
Jan Ullrich, în vârstã de 35 de ani, care s-a retras din activitate în februarie 2007, dupã ce a fost dezvãluitã legãtura sa cu scandalul de dopaj din Spania, denumit Operatiuea Puerto, a negat de fiecare datã acuze ce i-au fost aduse.
Operatiunea Puerto a avut loc la 23 mai 2006, atunci când medicul Eufemiano Fuentes si alte patru persoane au fost arestate de politie, în urma unui raid efectuat la un laborator din Madrid, fiind apoi toti eliberati. Aceastã afacere a zguduit lumea ciclismului, afectând numerosi rutieri cunoscuti, precum germanul Jan Ullrich, italianul Ivan Basso sau spaniolul Francisco Mancebo. Doctorul Fuentes, fost medic al echipei de ciclism Kelme, s-ar fi aflat în centrul unei vaste retele de dopaj sangvin. Un judecãtor spaniol a clasat dosarul în septembrie 2008, însã presa a anuntat la începutul acestui an cã justitia spaniolã doreste sã redeschidã cazul Puerto.

No comments: