Wednesday, August 12, 2009

DRAGOS STAICU, BATUT MAR DE O FEMEIE

Astazi, in Poiana Brasov, schiorii care fac parte din lotul national au sustinut testele fizice. Ca si data trecuta, rezultate au fost dezastruoase pentru marea majoritate a celor ce au incercat sa-si dovedeasca statutul de sportivi. Din pacate, nu prea le-a iesit acest lucru, semn ca pentru ei schiul alpin reprezinta doar un sport de sezon. Ce sa-i faci? Pregatirea fizica e grea! Cei de la Dinamo Bucuresti, stiind ca alergarea va avea loc pe tartan, au venit pregatiti cu pantofi de atletism. Care pantofi de atletism au pe talpa cateva cuie care ii ajuta foarte mult in momentul alergarii. Evident, schiorii de la celelalte cluburi, cum ar fi AS Schi Club Predeal, au fost nemultumiti de acest lucru, mai ales ca afara a plouat. Ioan Achiriloaie s-a prezentat cel mai bine. Din pacate, brasoveanul nu mai este primul atunci cand trebuie sa urce pe schiuri. Nici Ioan Nan nu s-a prezentat slab, numai ca cei prezenti ar fi asteptat mult mai mult de la un sportiv care viseaza la Jocurile Olimpice. Si pentru ca tot a venit vorba despre intrecerea de anul viitor, Dragos Staicu, cel pe care doar o accidentare il mai poate da jos din avionul de Vancouver, nu este inca la parametri normali. La alergare, el a fost batut pana si de Iulia Craciun, care nu a avut nici un fel de probleme in a le intrece nici pe surorile Bianca si Sandra Narea. Aceasta din urma are probleme serioase din cauza kilogramelor in plus. Revenind la Dragos Staicu, trebuie spus faptul ca schiorul de la AS Schi Club Predeal a reusit sa mai slabeasca. Acest lucru conteaza foarte mult pentru el, avand in vedere problemele pe care le are la spate. In ciuda programului de pregatire fizica pe care l-a efectuat pe Litoral, el dovedeste mari lacune la capitolul motricitate si mobilitate, lucru foarte grav daca tinem cont ca el va trebui sa reprezinte Romania la Jocurile Olimpice, competitie care va incepe fix peste o jumatate de an. Perioada este foarte scurta si e greu de crezut ca lucrurile se vor imbunatati simtitor pana in luna februarie.
Din pacate, schiorii romani nu sunt sportivi, ci doar niste tineri cu o pasiune imensa pentru schiul alpin. Pentru a face performanta nu ai nevoie doar de bani, ci si de vointa si aptitudini fizice. Lucru care le lipseste celor din generatia actuala. Si cand spun asta ma refer la faptul ca multi dintre schiorii care urca pe podium la Campionatul National de Schi Alpin al Romaniei nu stiu nici macar sa alerge corect.
La testele din Poiana Brasov au mai fost prezenti Lilla Petroczi, Bogdan Barbu si Alexandru Barbu, numai ca cei trei nu au rupt deloc gura targului. A atras atentia absenta lui Bogdan Olaru. Reka Ferencz si Kinga Bojthe, de la CSAM Bucegi Predeal, nu au sustinut nici ele testele fizice.
Astept reactii la adresa de e-mail sorin.anghel@jurnalul.ro din partea schiorilor vis-a-vis de testele fizice pe care le-au sustinut astazi. Pana cand nu se vor pune la punct la capitolul pregatire fizica, voi evita sa-i mai numesc sportivi pe cei care sunt legitimati la cluburile din Romania si practica schiul alpin.
Si mai e ceva. O mare parte din vina pentru situatia din schiul alpin romanesc o poarta antrenorii. Cel ce are un elev care nu stie sa alerge corect, degeaba mai e antrenor.

18 comments:

Anonymous said...

Nu prea mi se pare corect sa se faca acuzatii, la unison. Poate unii nu au putut veni pentru ca sunt accidentati sau au avut alte motive intemeiate. Eu cred ca exista si schiori bine pregatiti.

Bernadeta Szwagiel said...

Schiori bine pregatiti exista. Dar putini. Si sunt pregatiti numai din punct de vedere fizic. Nu am spus ca cei care nu au putut merge astazi in Poiana Brasov nu au avut motive intemeiate sa lipseasca. Am spus ca au lipsit si atat. (Sorin Anghel)

Raluca said...

Pot sa fac si eu comentarii chiar daca nu am fost prezenta (ca si tine de altfel)...cel putin nu voi face aprecieri injuste la adresa celor prezenti acolo asa cum rezulta din articol. Schiorii romani ar trebui judecati de cineva care a practicat acest sport. E usor sa judeci, e poate si ceva adevar in faptul ca spotivii nu se ridica la un nivel pe care il asteapta cei de pe margine, dar pana nu faci 1000 de km pana in Austria, pana nu faci frigul pe ghetari uitindu-te in jur si vazand echipe intregi cu n antrenori, nu cred ca esti indreptatit sa spui ca schiorii nu sunt sportivi. Astea ar fi doar cateva aprieri ale uneia care, desi, nu a avut rezultate deosebite, a trait o parte din viata de SPORTIV. Schiorii romani sunt in mare parte soferi, sponsori si antrenori deopotriva. Ca nu le ies alergarile e o problema, dar sunt convinsa ca au remarcat deja exprimarea anemica si greselile facute in articolul scris cam in graba si cam neglijent pentru cineva care nu a facut nici schi, nici sport si ar trebui sa fie mai atent in exprimare (chit ca articolele nu sunt citite decit de acesti inimosi schiori). Din interior se vede altfel decat de pe margine.

Bernadeta Szwagiel said...

Raluca, sigur ca poti sa comentezi. Esti invitata mea. Daca am facut aprecieri injuste imi pare rau. Eu consider ca am facut aprecieri corecte. Este posibil totusi sa gresesc. Nu sunt detinatorul adevarului absolut. Eu nu judec pe nimeni. Eu comentez. Asta imi este meseria! Judecatori sunt altii. Cred totusi ca te-ai dus prea departe cu pregatirea pe ghetar. Inainte sa pleci pe ghetar trebuie sa faci pregatire fizica. Iar pregatirea fizica nu poate da roade daca cel care o face nu stie sa alerge corect. Ca nu le ies alergarile este o foarte mare problema. Una chiar esentiala. Nu poti merge la facultate fara sa faci liceul. E adevarat ca nu am facut schi, dar am facut sport si stiu sa fac corect o alergare, nu ca unii dintre colegii tai, care alearga pe calcaie. Si am facut un sport mult mai popular decat cel pe care tu il practici. Si cand spun ca am facut un sport mult mai popular decat cel pe care tu il practici, ma refer la numarul de sportivi legitimati, nu la doar la cei care il privesc de pe margine. Daca tot insisti pe lipsa mea de atentie in exprimare, poate ma luminezi si imi spui unde am gresit, ca sa vada si lumea cat de bine iti merge mintea. Din punctul meu de vedere, au fost trei greseli. Dar nu de exprimare. Cumpara maine orice ziar din lumea si vei vedea mai mult de 3 greseli la orice text de peste 3000 de semne. Articolele nu sunt citite doar de “acesti inimosi schiori” pentru ca numarul celor legitimati la schi alpin este mai mic decat cel al vizitatorilor de pe blog. E normal ca lucrurile sa se vada altfel din interior pentru ca oricine se implica devine subiectiv. Dar asta nu e de condamnat.
In orice caz, m-am asteptat sa comentezi ceva si despre testele fizice, nu doar despre ceea ce am scris. Incearca sa combati cu argumente ceea ce spui, nu cu afirmatii pline de subiectivism. (Sorin Anghel)

Ioan Valeriu Achiriloaie said...

Unul dintre marile lacune ale noastre este pregatirea fizica. La mine, dupa rezultate, nu este una din ele. Dar cine este constient sunt sigur ca este de acord cu mine. Ca sa faci schi trebuie sa fi atlet. Lucru care il pot spune multi colegi de-ai mei. Chiar daca si-au dat seama prea tarziu si acuma le este mai greu. Sorine eu cred ca ai scris un articol prea urat pentru ca mai suntem si noi cativa care sunt pregatiti, iar lumea care citeste o sa spuna de toti ca asa e. Ori nu mi se pare corect. Te-am salutat. Sanatate numai bine :P .

Bernadeta Szwagiel said...

Da, Ioane, poate am fost prea dur! Cred si eu lucrul acesta. Dar nici voi nu sunteti blanzi cu sportul. (Sorin Anghel)

tot ...Erika said...

Parca data trecuta Bogdan Barbu nu era in lotul national. S-a mai tinut vreun campionat de care nu stim noi ceilalti ? Si parca nu erau admisi doar cei care au iesit pe podium. Sa nu ma inteleaga nimeni gresit , nu contest valoare lui Bogdan reiau doar o veche discutie a valorilor care sunt puse deoparte cu un scop anume.

Bernadeta Szwagiel said...

Bogdan Barbu a sustinut testele fizice deoarece conducatorii clubului Dinamo - Centrul de Pregatire Brasov au dorit sa stie care este situatia sa actuala. (Sorin Anghel)

E said...

Cusuta cu ata alba.

Anonymous said...

vezi,de aceea nu aveti performante, pt ca va mincati intre voi in loc sa va ajutati si sa faceti front comun sa obtineti de la antrenorii vostri si de la federatie ce vreti- SUPORT material si moral.

Anonymous said...

Din pacate, lipseste baza!

Anonymous said...

asa a fost mereu.toti se mananca intre ei in loc sa faca ceva concret.toate tarile au un antrenor cu care sportivii merg la curse,la noi sunt '10' antrenori care se cearta intre ei care sa mearga,care sa traga mai multi bani de la federatie..asa se ajunge la conflicte intre sportivi..uniti-va mai si faceti ceva in privinta asta nu mai bagati atata raca intre voi,faceti ceva frumos in numele sportului pe care il iubiti

Anonymous said...

va multumiti cu putin pentru ca si de la voi cereti putin, conform zicale 'las' ca merge si asa'. nu stiu cum puteti sa va multumiti doar cu participarea la olimpiada cind stiti ca ocupati ulimele locuri din clasament. decit sa ma bata si zimbabwe mai bine nu m-as duce...

dumitru bucuresti said...

Draga Ionica ,faptul ca antrenorul tau te pregateste mai bine la atletism decat la schi se vede. Nu iti mai da tu cu parerea la toate si despre toti.Cand mai ai timp de antrenamente daca aici, pe acest blog,tu comentezi mereu si de toti? Erika, ai ceva cu Bogdan Barbu sau iti dai si tu cu parerea ca Ionica? Faci schi de 10 minute si intrebi ce cauta un anume sportiv la norme? Cand Bogdan castiga concursuri, nu stiai de acest sport... asa ca lasa tu sportivii care au mici probleme de sanatate sau un sezon mai prost, chiar daca nu mai sunt la super LOTUL de schi, sa vina la aceste norme.Cu pantofi speciali de alergare sau fara, cred ca sunt sportivi care nu stiu inca sa alerge prea bine . In sezonul urmator nu mai comentati atat, sportivii sa schieze mai bine si rezultatele sa fie mai bune.

Bernadeta Szwagiel said...

Dumitru, nu stiu de ce crezi tu ca Ionica este mai pregatit la atletism decat la schi. Din punctul meu de vedere, el este pregatit fizic pentru a face schi alpin. Lasa-l pe Ionica sa-si exprime pozitiile. “Erika” nu are nimic cu Bogdan Barbu. A fost o discutie mai veche aici, dupa normele din luna iunie. Intrebarea batea catre altcineva. Cred ca ai gresit si ar fi frumos sa iti ceri scuze in fata femeii. (Sorin Anghel)

Ioan Valeriu Achiriloaie said...

Cine tot sunteti voi sa-mi ziceti mie sa nu mai dau commenturi si alte alea? Nu aveti tupeu sa mi spuneti exact cine sunteti dar aici numa ionica ionica.

OMUL PADURII said...

sunt omul padurii de langa stadion;):*

Anonymous said...

Bine punctat! Foarte mare pasiune si mai putina pregatire. Am vazut ca unii au fost afectati. Ar trebui sa fie obiectivi. Bineinteles ca nu este usor sa combini aceasta pasiune cu lipsurile de tot felul.Iar sa faci in fiecare sezon sacrificii este obositor. Sa fii sofer, antrenor, sponsor (cum spunea cineva!) este foarte greu.
Si mai sunt de acord ca antrenorii ar putea sa faca mai mult la nivelul pregatirii sportivilor. Trebuie sa se inteleaga diferenta dintre un antrenor si un monitor de schi. Multi antrenori parca ar fi monitori (instructori)de schi. Predau tehnica si atat.