Thursday, September 18, 2008

Prima fulguială în Retezat şi în Munţii Apuseni

România a avut ieri parte de prima ninsoare din acest sezon. După cîteva zile de ploi, cei dintîi fulgi de zăpadă au căzut în masivele Retezat şi Vlădeasa. La prînz, iarna a făcut cu ochiul şi la Bîlea Lac, în Munţii Făgăraş, acolo unde a nins ca în poveşti. Şi nu sîntem decît în luna septembrie. În vîrful munţilor, iarna tinde spre plus infinit. După o vară obişnuită, au apărut şi ninsorile. Dar numai la altitudini mari. Lucru foarte normal pentru această perioadă. Oamenii care-şi fac veacul pe munte spun că e semn bun. Dacă prima fulguială vine în a doua jumătate a lui septembrie, iar din octombrie se depune şi un strat de vreo cinci centimetri, atunci iarna ce va urma va fi una excelentă. Vestea nu e bună doar pentru cei care practică sporturile de iarnă, ci şi pentru agricultori, care vor avea o recoltă măricică anul viitor.

Surpriza din Apuseni
Ieri dimineaţă, în Carpaţii Occidentali, la staţia meteo din Munţii Vlădeasa, aflată la altitudinea de 1.836 metri, a fulguit uşor, aceasta fiind prima ninsoare înregistrată în ţara noastră după sezonul estival. “A fost doar o fulguială, care a început înainte de ivirea zorilor şi s-a sfîrşit cam pe la ora 10. Nu am avut depunere de strat. Fulgii se topeau la contactul cu solul. Nu putem vorbi despre o ninsoare adevărată din moment ce temperatura a coborît foarte puţin sub valoarea de îngheţ”, a declarat Victoria Costea, meteorologul de serviciu de la staţia meteo Vlădeasa.

Vedere cu Munţii Făgăraş
Ceva mai multă zăpadă a căzut în Masivul Retezat. În zona lacului Zănoaga s-a depus un strat de zăpadă gros de doi centimetri. Bucuria oamenilor de pe munte a fost mică, pentru că în staţiunea Rîu de Mori, din judeţul Hunedoara, s-a produs un incendiu ce a transformat în scrum fostul Complex Turistic Rîuşor. În staţiunile de pe Valea Jiului vremea a fost închisă, vizibilitatea fiind foarte scăzută. “De la cabana Rusu în sus nu se mai vede nimic. Aşa ceaţă smîntînoasă n-am mai văzut pînă acum”, a povestit Daniel Breda, de la Salvamont Parîng. Televizoarele s-au isterizat în momentul în care la Vf. Omu a căzut timid o lapoviţă. Nimic mai mult. În schimb, la Bîlea Lac, ziua a început cu o ploaie care după prînz s-a transformat într-o ninsoare ca în poveşti. Turiştii prinşi pe Transfăgărăşan s-au delectat astfel cu prima zăpadă din acest sezon.

No comments: