Tuesday, September 30, 2008

Sezonul de schi începe în noiembrie

După o toamnă blândă, vine o iarnă grea, cu precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Meteorologii ne asigură că vom avea parte de un Crăciun perfect, cu zăpadă din belşug.

După cum spun meteorologii, sezonul de schi va începe încă din luna noiembrie, atunci când la munte vor fi ninsori şi viscole, fenomene specifice iernii.

OCTOMBRIE. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale, exceptând regiunile sud-estice unde pot fi mai mari decât mediile multianuale. În intervalele calde, temperaturile maxime pot depăşi 25 de grade Celsius mai ales în sudul ţării. În zonele nordice şi centrale în intervalele reci, temperaturile minime pot coborî sub limita de îngheţ, favorizând producerea brumelor şi a îngheţului la sol. Cantităţile de precipitaţii acumulate pe parcursul lunii pot depăşi valorile normale în cea mai mare parte a ţării.

NOIEMBRIE. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale. În intervalele calde, temperaturile maxime pot să depăşească 20 de grade Celsius în jumătatea sudică a ţării. În zonele nordice şi centrale în intervalele reci, temperaturile minime pot coborî sub -5 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, iar pe areale din vestul, nordul şi centrul ţării vor fi mai mari decât normele climatologice. Trecător, se pot produce fenomenele specifice iernii mai ales în zonele montane.

DECEMBRIE. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale în majoritatea regiunilor. În intervalele calde, temperaturile maxime pot depăşi 15 grade Celsius. În nopţile cele mai reci, temperaturile minime pot coborî sub -10 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, iar pe areale din jumătatea nordică vor prezenta tendinţa de excedent. Precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

2 comments:

Anonymous said...

imi place blogul tau. foarte ingrijit si muncit. te invit si pe forumul meu de turism sa ti-l promovezi si acolo (macar si prin link-ul din semnatura :) )

Bernadeta Szwagiel said...

Merci, dar eu nu sunt pasionat de forumuri.