Thursday, February 25, 2010

Gaspar: "Reka e viitorul"

Mulţumire, cam asta e starea care a cu­prins delegaţia Ro­mâ­niei în ultima săp­tă­mână de desfăşurare a Jocurilor Olim­pi­ce. Cei mai fericiţi sunt sportivii de la "schi-biatlon", federaţie cu cele mai bu­ne rezultate la Vancouver. Secretarul general Puiu Gaspar a făcut pentru Jurnalul Naţional o analiză a participării românilor.

● Jurnalul Naţional: Sunteţi mulţumit de rezultatele obţinute de sportivii Federaţiei Române de Schi şi Biatlon?
● Puiu Gaspar:
Da, mai ales că au confirmat creşterea pe care am înregistrat-o în ultimii ani. Rămân totuşi cu regretul că Eva Tofalvi putea să facă un rezultat şi mai bun. Am avut ghinion la proba de 15 km - Individual de la biatlon. Am venit aici ca să demonstrăm că România are valori şi la sporturile de iarnă. Trebuie să construim baze sportive şi să organizăm competiţii de nivel internaţional ca să putem avea rezultate. Nu e deloc uşor să ajungi în primele zece echipe ale lumii la biatlon. Mă bucură foarte mult faptul că Reka Ferencz a demonstrat că are valoare. La ştafetă, cea mai mare presiune a fost pe umerii ei. S-a mobilizat şi a arătat tuturor că nu a fost o întâmplare câştigarea titlului mondial la junioare. Ceea ce a făcut Reka la Vancouver ne dă mari speranţe. Alături de tinereţea ei vom pune experienţa Evei Tofalvi şi vom merge mai departe. Colectivul de tehnicieni trebuie să găsească acum încă două fete tinere care să meargă în Cupa Mondială. Trebuie ca peste patru ani, la Soci, să doborâm mitul acestui loc 10 pe care l-am obţinut la Vancouver.

EVA TOFALVI ESTE MOTORUL BIATLONULUI ROMÂNESC
● Ce valorează mai mult? Locul 10 cu ştafeta sau locul 11 obţinut de Eva Tofalvi?

Sunt două lucruri separate. La 15 km - Individual am văzut în cartuşul ratat de Eva Tofalvi toată munca din ultimii 15 ani. La ştafetă am stat cu emoţii până la sfârşit. În ambele cazuri am trăit la intensitate maximă cursele. După cursa fetelor, domnul Morariu a venit la cabină, le-a felicitat pe fete şi le-a anunţat că vor fi răsplătite cu câte 5.000 de euro de COSR.

● Mai continuă Eva Tofalvi?
Nu ştiu dacă va mai participa la ediţia viitoare a Jocurilor Olim­pice, dar sigur o să termine sezonul acesta. Noi avem nevoie de ea şi iarna viitoare. Are foarte multă experienţă şi reprezintă un exemplu pentru sportivele care vin din urmă. La următoarele trei etape de Cupă Mondială vom merge cu Eva Tofalvi, Reka Ferencz, Roland Gerbacea şi Ştefan Gavrilă.

● Cum este Reka Ferencz în comparaţie cu Eva Tofalvi?
Reka are un palmares mai bogat, dar Eva n-a avut la vremea junioratului condiţiile de pregătire care sunt acum. Oricum, Eva este motorul biatlonului românesc. Datorită rezultatelor sale am reuşit să avem cinci fete în Cupa Mondială.

● Eva Tofalvi a căzut psihic după 15 km - Individual?
Pentru ea a fost încărcătura emoţională foarte mare. Toată lumea a aşteptat mult de la ea. Când încerci să te autodepăşeşti, cedezi mult mai uşor. A fost singura sportivă care a mers la toate cele cinci probe. Ea a devenit prima româncă care a luat startul la Mass-Start, care este finala mondială a biatlonului.

● Roland Gerbacea a ratat participarea la Olimpiadă pentru că Federaţia nu l-a trimis în Cupa Mondială acum două sezoane.
Este o greşeală pe care eu, personal, mi-o asum. Sper să în­ţe­lea­gă că la băieţi e foarte greu să mergi în Cupa Mondială. N-am vrut să meargă acolo şi să-şi ia bătăi mari, să fie demoralizat.

● De ce are nevoie România pentru a progresa în biatlon?

De baze sportive pe care să ne antrenăm şi pe care să organizăm întreceri de nivel internaţional. Este foarte important ca sportivul să se antreneze în ţara lui. Aşa nu mai apare stresul, nu se mai rupe de familie, nu-l mai priveşte pe antrenor ca pe un duşman, nu mai stă plecat de acasă zece luni pe an.

● Antrenorul Florin Cristea este tot mai contestat în lumea schiului alpin.
Într-o vreme îl înjura şi Nan, dar Florin Cristea a fost cel care l-a pregătit şi l-a făcut să ajungă la Olimpiadă. Acum nu-l mai în­ju­ră, pentru că şi-a dat seama că are dreptate atunci când pune accent pe pregătirea fizică, care te scuteşte de accidentări. Din păcate, în România mai avem doar doi-trei antrenori buni. Toţi s-au orientat către monitorie, pentru că acolo se fac bani mai uşor.

● De ce nu aduceţi un antrenor din străinătate?
Pentru cine să aduc antrenor străin dacă noi nu avem bază? Antrenorii îi mint pe copii şi pe părinţii acestora că îi fac schiori de performanţă, dar nu fac altceva decât să-i înveţe să schieze ca şi turişti.

7 comments:

Anonymous said...

"bun" comentariul despre baza si antrenorii din schiul alpin :(

Elod Pal-Pal said...

Domnul Gaspar are dreptate cand vorbeste despre lipsa bazelor de pregatire la schi alpin dar ar fi bine sa nu-si termine propozitia asa de simplu ca schiul romanesc depinde in mare parte de ei. Sa-si puna o intrebare? Ce face federatia pentru schi alpin? NU pentru baze! NU pentru antrenori straini! NU banilor! De ani buni se bate joc de acest sport si toata lumea spune ca antrenorii sunt de vina si ii mint pe parinti! Bravo domnule Gaspar, bine ar fi fost daca ati fi incurajat-o pe singura schioare de valoare din tara, pe Edit Miklos, dar nu faceti nimic altceva decat sa demoralizati si sa distrugeti ceea ce altii ( ea si antrenorii ei) au construit.

Cu tot respectul,
Elod Pal Pal

Anonymous said...

Anghele in ce limba trebuie sa-ti spunem ca Florentin Cristea nu l-a pregatit NICIODATA pe Nan . Cristea a fost doar MONITORUL celor care " vin din urma ".

Anonymous said...

Mare si multa dreptate are Elod... gaspar este "donatorul si pupincuristul-sef"al sefilor din ans,cosr,minister,etc...ajuns din mila la aceasta federatie a muscat mana care i-a dat o paine...habarnist si total rupt de SPORT,interesat doar de veniturile proprii si de "ungerea"celor mai sus pusi ca el...poate ca acum cineva va indrazni o verificare a fondurilor derulata prin fundatie si nu se vor margini la analizarea bugetului...este si nesimtit cand face aprecierile fata de sportivi si antrenori,dar ce poti face in fata unuia caruia i s-a urcat banul la creier? Mitic specific...

Anonymous said...

habar nu aveti cei care ati comentat articolul.ar trebui sa va informati mai intai si apoi sa va apucati sa faceti tot felul de comentarii.

Anonymous said...

Cu care dintre comentarii nu esti de acord mai DESTEPTULE.Noi sintem de acord cu toate.

puiu gaspar said...

sunt " miticul specific" caruia nu i plac "anonymous...iii" daca chiar esti convins de ce scrii, de ce nu i ti dezvalui identitatea ? dar cred ca esti unul din frustratii care se dau "cunoscatori in schi" si nu i si aduc aminte nici macar cum ii cheama. te invit la federatie cu cei in drept sa "analizati" cheltuielile fundatiei si dupa sa va spune ti pct de vedere pe blog la fel de "obiectiv" ca pina acum. este prima si ultima oara cind raspund unui anonim si vreau sa l felicit pe Elod ptr problemele adevarate prezentate, dar ar fi bine sa stie ca federatia nu este nimeni altcineva decat , iar conducerea federatiei lucreaza cu aceiasi antrenori pe care i cunosti.