Monday, February 22, 2010

La 3 sutimi de Top 10

"Bobul de doi" condus de echipajul Nicolae Istrate şI Florin Crăciun s-a clasat pe locul 11 şi a ratat la limită o recompensă de 5.000 de euro din partea COSR. Doar 3 sutimi de secundă le-au lipsit românilor ca să ajungă pe locul 10.

Ca român, ca să te califici la Jocurile Olimpice pentru cursele de bob e ca şi cum te-ai înscrie la raliu deşi nu te-ai urcat niciodată la volan. Nu avem baze de pregătire, iar aria de selecţie nu că este mică, este chiar inexistentă. În schimb, avem rezultate şi ghinion. N-o să ne comparăm niciodată cu marile forţe, atâta vreme cât Germania a băgat anul trecut 16 milioane de euro în cercetare pentru bob şi sanie.

REZULTAT ISTORIC
Nicolae Istrate şi Florin Crăciun au realizat un rezultat senzaţional la Whistler Sliding Center. Au fost pe locul 9 după două manşe, dar au încheiat competiţia pe locul 11. "Noi am venit în Canada având ca obiectiv o clasare în primele 15 echipaje. La antrenamente ne-am cam speriat puţin, pentru că am venit numai pe locul 20. Din fericire, am dat startul mai tare la cursele oficiale şi am reuşit acest rezultat cu care o să ne mândrim toată viaţa", spune pilotul Istrate. Au fost la 3 sutimi de locul 10, poziţie ce le-ar fi adus o recompensă de câte 5.000 de euro din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Sunt oameni şi e normal să regrete că au ratat la mustaţă o primă fabuloasă pentru lumea sporturilor de iarnă de la noi din ţară. Bravează însă spunând că nu s-au gândit nici un moment la bani.

CEA MAI BUNĂ CLASARE DUPĂ '84
"Înaintea Jocurilor Olimpice nici nu ne-am imaginat că putem avea o clasare atât de bună. Ca sportiv, după ce te retragi rămâi cu gloria. Noi suntem fericiţi cu ceea ce am realizat, mai ales că România nu a mai avut o clasare în primele 20 de locuri din 1984, de la Sarajevo", explică Florin Crăciun. Cei doi români sunt adevărate insule de excelenţă. Practică un sport nebun, în care nu există frână. Când o iei la vale pe jgheabul cu gheaţă, singurul aliat ţi-e geniul pilotului. Istrate face şi raliu, dar spune că senzaţiile sunt total diferite. "Nici nu se compară. În primul rând că la bob nu frânezi niciodată".

Ioan Dobrescu e încântat
Ultima manşă din cursa lui Istrate şi Crăciun a fost urmărită din tribună şi de Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. "Este un rezultat extraordinar pentru ţara noastră. Jos pălăria în faţa acestor doi băieţi. Au reuşit o adevărată minune", a declarat Dobrescu. Acesta s-a arătat încântat de felul în care s-au prezentat la Jocurile Olimpice fondiştii Paul Pepene şi Petrică Hogiu, precum şi biatlonista Reka Ferencz. Oficialul a promis sprijin din partea COSR pentru ca aceşti trei sportivi să beneficieze de cele mai bune condiţii de pregătire.

Azi, ştafeta la biatlon
În ultima săptămână a JO, emoţiile s-au risipit pentru delegaţia României. Eva Tofalvi s-a clasat pe locul 24 în "finala" de la Mass-Start, cursă la care au participat cele mai bune biatloniste din lume. "Simplul fapt că ea s-a calificat la proba aceasta reprezintă o performanţă.

A greşit ţinta de cinci ori, lucru care i s-a întâmplat de foarte puţine ori până acum Evei. A fost presiunea prea mare, şi din cauza asta a greşit", a explicat antrenorul Marton Simon. Astăzi, ştafeta ţării noastre va concura în proba de 4 X 6 kilometri, obiectivul României fiind o clasare pe una din primele 12 poziţii ale clasamentului. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon, este dispus să schimbe componenţa lotului feminin pentru sezonul viitor al Cupei Mondiale.

România debutează la ski-cross
Plecată de la vârsta de 7 ani din România, Andra Nedelcu trăieşte astăzi cea mai emoţionantă zi din viaţa sa. Sportiva, care locuieşte în Vancouver, va reprezenta ţara noastră în cursa de ski-cross care este programată la Cypress. "Am mari emoţii, dar sper ca totul să iasă bine. Nu m-am gândit la obiectiv, nu m-am gândit la nimic, vreau doar ca totul să iasă bine", a declarat Andra Nedelcu. Ea va fi susţinută de pe margine de părinţii săi, Costi şi Roxana Nedelcu. "Pentru noi, prezenţa Andrei la Jocurile Olimpice reprezintă o bucurie imensă, poate cea mai mare pe care am trăit-o până acum. Copilul ăsta a făcut eforturi uriaşe ca să ajungă aici. Numai ea ştie cum s-a chinuit", mărturiseşte tatăl sportivei din ţara noastră. Mama Andrei ştie cel mai bine ce-i lipseşte copilului său. "Nu are pe cineva care să stea pe margine şi să-i spună câteva cuvinte de încurajare. E singură întotdeauna". Familia Nedelcu a plecat din Braşov, iar acum locuieşte în North Vancouver. Casa din Canada miroase a România. Şi e normal, din moment ce se găteşte româneşte. Tatăl Andrei este mare specialist în ciorbă de burtă, dar lasă pe seama fiicei sale servitul la masă. Nu ratează nici o ocazie să o şicaneze cu privire la prezenţa sa la Jocurile Olimpice. Ştie că lucrul acesta o întăreşte şi mai tare, că îi dă putere şi speranţă. La masă nu se discută altceva decât despre free-style.Dacă vrei să afli amănunte despre cele mai bune sportive din lume la ski-cross, nu este nevoie să cauţi pe Google. O poţi întreba pe Roxana Nedelcu tot ce doreşti. Le ştie pe toate, după culoarea ochilor, numărul la pantof, înălţime, greutate şi tot ce mai vrei.

No comments: