Wednesday, February 17, 2010

Schiori exotici la Whistler

Ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice este una a surprizelor. La probele nordice, singurul favorit care s-a impus a fost elveţianul Dario Cologna. În rest, numai nume care s-au întâlnit foarte rar cu podiumul. Cei care fac spectacol la schi fond sunt sportivii exotici.

Cursa masculină de schi fond - 15 kilometri liber a fost un adevărat show, de la început până la sfârşit. În prima parte, numele mari s-au duelat pentru glorie. Emoţii, încordare, ţipete de bucurie sau dezamăgiri ce lasă răni adânci, ce se mai pot cicatriza abia în 2014, la Soci. Adevăratul show a început însă abia după ce fondiştii de Cupă Mondială şi-au luat schiurile şi au plecat să se schimbe. Pe traseu au rămas doar schiorii exotici, pentru care dictonul "Important e să participi, nu să câştigi" se aplică perfect.

PACE ŞI PRIETENIE
Ultimii 15 sportivi plecaţi de la start, reprezentând ţări precum Peru, Etiopia, Nepal, Irlanda, Brazilia, Iran, Insulele Bermude, Mongolia, Algeria, India, Argentina sau Ungaria, au transformat stadionul de schi fond din Whistler Olympic Park într-un paradis în care toate naţiunile lumii se bucură de minunăţiile acestui sport. Nu mai este îndârjire, nu mai sunt huiduieli. Toată lumea aplaudă de fiecare dată când unul dintre concurenţi abia se târăşte către linia de sosire. Toţi sunt adevăraţi campioni, indiferent de întârzierea pe care o au faţă de campionul olimpic. Nimeni nu mai priveşte acum către ceas. Mai importante sunt steagurile ce se flutură pe margine. Până şi fetele blonde cu tenul alb ca laptele fac atmosferă pentru cei mai exotici fondişti ai planetei.

SAMBA PE SCHIURI

Brazilianul Leandro Ribela şi argentinianul Carlos Lannes s-au târât ca nişte şerpi până la linia de sosire. Primul chiar a declarat că atunci când a aflat că va participa la Jocurile Olimpice de la Vancouver şi-a pus probleme dacă va reuşi să termine cursa. "Este cea mai fericită zi din viaţa mea. Nici nu mă interesează poziţia din clasament, important este că am reuşit să termin aceeaşi cursă cu marile vedete ale schiului fond mondial. Participarea la Jocurile Olimpice este o experienţă unică, iar dacă reuşeşti să termini un concurs te poţi considera deja un campion", a declarat Ribela, care este însoţit în Canada de un grup de trei ziarişti. În cazul schiorilor exotici, delegaţia este compusă din rubedenii care au grijă să anime publicul astfel încât sportivul să se simtă pe ultima bucată a traseului ca şi cum după linia de sosire l-ar aştepta aurul olimpic.

NEGRU PE ALB
Una dintre legile lui Murphy spune că "Totul îţi ia mai mult timp decât te aşteptai". Pentru Tucker Murphy, din Insulele Bermude, acest principiu este perfect adevărat. A trecut linia de sosire cu o întârziere de aproape zece minute faţă de campionul olimpic, elveţianul Dario Cologna, şi s-a declarat nemulţumit de rezultat. Ar fi putut mai mult! Indianul Lundup Tashi, mongolezul Khash-Erdene Khurelbataar şi nepalezul Dachhiri Sherpa arătau ca nişte extratereştri atunci când au intrat în zona mixtă. Nu vorbesc o iotă de engleză, astfel că au scăpat destul de ieftin de tirul întrebărilor. Adevărata vedetă de la coada clasamentului a fost însă etiopianul Robel Zemichael Teklemariam. Are deja experienţă, fiind la a doua prezenţă la Jocurile Olimpice. Toată lumea l-a aşteptat pe fondistul de culoare la intrarea în stadion, nordicii agitându-se mai tare decât atunci când în faţa lor s-au aflat propriii sportivi. Ca să stai de vorbă cu Teklemariam nu e chiar uşor! Mai repede îl prinzi la vorbe pe Cologna. Etiopianul se plimbă de la o cameră de luat vederi la alta, ajungând să fie unul dintre cei mai urmăriţi oameni de pe planetă. Şi chiar merită. Prezenţa sa la Jocurile Olimpice demonstrează că sporturilor de iarnă sunt destinate oricui. Africanul se antrenează numai pe role, ajungând să fugă pe zăpadă numai câteva zile pe an.

Nici o surpriză, Staicu nu a terminat!
Jocurile Olimpice. Schi alpin. Probă de viteză. Coborâre. Românul Dragoş Staicu. Iarna asta nu a terminat nici o coborâre. Cum să termine tocmai cursa de la Jocurile Olimpice? Vârful de formă din acest sezon l-a atins luna trecută. La un antrenament din Italia, s-a clasat pe penultimul loc, fiind depăşit de câştigător, un schior din Kazahstan, cu 15 secunde. Şi asta nu e tot! Înaintea lui Staicu a mai fost şi un francez de 45 de ani, cu 20 de ani mai bătrân şi cu vreo cinci secunde mai rapid. În urma bravului olimpic român a fost doar un austriac de 71 de ani. Probabil a prins o zi mai proastă. Bătrânul, nu Staicu. La Jocurile Olimpice a venit momentul adevărului. Schiorul din ţara noastră a abandonat după primul timp intermediar, nereuşind să coboare o pârtie despre care a spus cu gura lui la TVR că se aştepta să fie mai grea. La Centrul de Presă, ziariştii de la Reuters şi-au permis să comenteze răutăcios şi nedrept la adresa românului după ce s-au certat între ei în momentul în care au avut de ales între cursa de schi alpin - Coborâre şi cea de schi fond masculine - 15 km Liber. "Cea mai rapidă cursă de la Jocurile Olimpice" şi "nici măcar nu au apucat comentatorii să-i zică numele la televizor", au spus în hohote de râs ziariştii de la Reuters. Titlul olimpic la Coborâre i-a revenit elveţianului Didier Defago. Următoarele două poziţii pe podium au fost ocupate de norvegianul Aksel Lund Svindal şi de americanul Bode Miller. Mâine, cu începere de la ora locală 11:00, 21:00 la Bucureşti, Edit Miklos va lua startul în proba feminină de Coborâre.

Paul Pepene: "Am fost moale"
După titlul mondial U23, mulţi s-ar fi aşteptat ca Paul Pepene să rupă norii la JO. Din păcare, în proba schi fond - 15 kilometri Liber, sportivul de la Dinamo s-a clasat doar pe locul 37. "Puteam mai mult, dar nu m-am simţit deloc bine. Am fost moale rău de tot. De când am venit în Canada am avut mereu dureri în ficat. N-am putut să trag deloc de mine în timpul concursului. Diferenţa dintre Campionatul Mondial de Juniori şi Jocurile Olimpice de iarnă este uriaşă. Sper ca la următoarea probă să mă descurc mai bine", a declarat Pepene. Petre Hogiu, de la CS Vatra Dornei, vicecampion mondial la juniori, a acuzat aceleaşi probleme ca şi colegul său de cameră. El a terminat pe locul 57. Mulţumită de rezultatul său a fost Monika Gyorgy, locul 43 la 10 km - Liber. "A fost cea mai grea cursă pe care am avut-o în acest sezon. Prima bucată a traseului, până la punctul de 1,3 kilometri, a fost numai urcuş. Îmi pare bine că am luat startul cu numărul 54 şi am terminat pe locul 43, ceea ce înseamnă că am reuşit să urc câteva poziţii", a spus dinamovista.

Speranţe la sanie!

Astăzi se va desfăşura concursul de sanie pentru echipajele masculine de două persoane. Ţara noastră va fi reprezentată de Cosmin Chetroiu - Ionuţ Ţăran şi de Paul Ifrim - Andrei Anghel. Primul echipaj, considerat unul cu experienţă, are drept obiectiv clasarea pe primele 15 poziţii. Mihaela Chiraş a căzut ieri în manşa a doua a concursului feminin de sanie şi a ieşit din concurs. Mâine şi poimâine sunt prevăzute cele patru manşe de skeleton, România fiind reprezentată de Maria Mazilu.

6 comments:

Unknown said...

Sincer, numai faptul ca Dragos Staicu a ajuns acolo este de laudat si este o mare reusita...asa ca nu cred ca sunt corecte astfel de comentarii...

Flore said...

Gogule cum a fost la defilare?ti a plakut?esti tare fra....ne vedem:)))

Anonymous said...

Ce- ai patit Anghele ai repetat povestea de acum o luna cu Staicu nu mai ai INSPIRATIE,singurele minciuni pe care le-ai scris in plus au fost acelea cu ziaristii de la Reuters. CINE TE CREDE MAI RATATULE.In ce limba intelegi tu discutiile dintre adevaratii zurnalisti.

Anonymous said...

veti afla o poveste care poate fi verificata atat la clubul Dinamo Brasov cat si in arhiva federatiei.
Pentru ca sunteti mai tineri decat MARELE ANTRENOR FEDERAL CRISTEA FLORENTIN, nu ii cunoasteti povestea.
CRISTEA FLORENTIN a facut schi de PERFORMANTA dar nu a reusit NICIODATA in toata cariera lui de sportiv sa ocupe treapta cea mai de jos a podiumului adica locul 3.
Cu sudoarea fruntii cu multe antrenamente si cu mult efort reusea sa ocupe locul 7-8 la concursuri nationale. Acest fost SPORTIV CU PERFORMANTE are tupeul sa barfeasca impreuna cu un asa zis ziarist SORIN ANGHEL atat sportivii nostrii de frunte cu medalii de campioni nationali cat si antrenori de valoare. Atat ca fost sportiv de performanta cat si ca actual antrenor al lotului national de schi alpin este un ZERO BARAT.
Cat despre domnul asa-zis ZIARIST ANGHEL; cred ca ar trebui sa-si caute alte subiecte sau alt job unde se pricepe(?)mai bine.

Anonymous said...

Nu vreau sa-i iau apararea lui Florin Cristea ca antrenor sau ca fost sportiv. Vreau doar sa spun ca logica precum sportiv slab = antrenor slab este nelalocul ei. Stiti ca tatal Costelici a fost jucator de handbal, dupa care s-a hotarat sa-si antreneze copii la schi? Si uite unde au ajuns...
Ideea este ca a fi antrenor bun sau sportiv bun necesita cu totul alte calitati. Nu este o cauzalitate directa intre cele doua. Desigur, daca ai fost sportiv in acceasi ramura in care si antrenezi, ajuta sa castigi experienta, dar nu garanteaza priceperea ca si antrenor. Se intampla ca unii oameni sa fie si una si alta, dar asta nu e regula. Altii nu sunt nici una nici alta. Unii dintre voi o sa afirme ca in cea din urma categorie se incadreaza si actualul antrenor al lotului, ceea ce poate fi posibil. Argumentul insa ca e slab ca antrenor din cauza ca nu a fost sportiv de varf, nu tine.

Anonymous said...

Posibil sa aveti drepatete ,dar mai inainte de toate trebuie sa fii OM, ceea ce Cristea F nu este. Felicitari tuturor antrenorilor de la schi fond ,ei nu si-au birfit niciodata sportivii cum a facut CRISTEA . RUSINE LUI