A ratat participarea la Jocurile Olimpice ca antrenor al Roxanei Luca după ce patinatoarea s-a accidentat şi a pierdut locul în avionul de Canada, dar a venit la Vancouver în calitate de comentator al TVR. După ce a ieşit din emisie, Marius Negrea şi-a făcut timp pentru a sta de vorbă despre situaţia patinajului românesc.
Jurnalul Naţional: Cum e mai frumos să participi la Jocurile Olimpice? E mai bine să comentezi sau să antrenezi?
Marius Negrea: Munca de comentator este mai dificilă. Pentru mine e foarte greu deoarece comentez câte şase ore pe zi. Sunt la mai multe sporturi. E o muncă frumoasă. Sunt la a 6-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Am fost la două ca sportiv, la trei ca antrenor şi acum am venit doar pentru comentarii la TVR. Dar eu aş vrea să fiu antrenor, nu comentator. Îmi amintesc cum în 1992 concuram mai devreme şi imediat ce ieşeam de pe gheaţă fugeam la Cristian Ţopescu să comentăm împreună evoluţiile marilor staruri ale patinajului.
Ce moment v-a marcat mai mult la această ediţie a Jocurilor Olimpice?
Faptul că elveţianul Simon Ammann a câştigat două titluri olimpice. Nu era favorit, dar a câştigat detaşat. Iarăşi, la patinaj viteză au fost curse spectaculoase. La schi alpin, în proba de coborâre masculină, au venit în 6 sutimi primii trei schiori. A fost bătaie mare acolo. Am comentat atât de multe momente încât nu-mi mai amintesc acum care a fost cel mai impresionant. La biatlon, la Mass-Startul fetelor, mi-a plăcut foarte mult modul în care a câştigat Magdalena Neuner. M-a impresionat!
Românii ce impresie v-au lăsat?Bravo celor de la bob! Mi-a părut foarte rău că au pierdut locul 9. E o performanţă mare acest loc 11 pe care l-au obţinut. Nicolae Istrate şi Florin Crăciun trebuiesc puşi acolo, în frunte, lângă Panţuru, Apostol, Cepoi sau Eva Tofalvi. Mie îmi pare foarte rău că nu sunt rezultate şi la patinaj.
Care ar fi explicaţia?
La noi, vicepreşedintele Nicolae Bellu nu ştie altceva decât să-i sprijine pe antrenorul Cornel Gheorghe şi pe Zoltan Kelemen. Nimeni nu vrea să-mi explice unde sunt junioarele care trebuiau să o urmărească pe Roxana Luca. Toate s-au lăsat. Aşa a păţit şi Matei, urmăritorul lui Kelemen. Simona Pungă a fost dată afară pentru că nu a vrut să se antreneze cu Cornel Gheorghe. I-au luat şi patinele. Eu nu îl critic pe omul Cornel Gheorghe. Nu am nimic cu el. Mă leg doar de funcţia lui. Iar celor din federaţie le reproşez faptul că l-au finanţat doar pe Zoltan Kelemen, care a beneficiat de condiţii bune de pregătire.
De ce i-au asigurat finanţare doar lui Zoltan Kelemen şi pe Roxana Luca nu au băgat-o în seamă?
Eu vreau să dea bani pentru amândoi. Roxanei Luca nu i-au dat nimic. Nici măcar nu au sunat-o să o întrebe cum s-a accidentat. Parcă s-au bucurat când au aflat ce s-a întâmplat. Doar cei de la COSR s-au interesat de soarta noastră. Jos cu pălăria pentru oamenii de acolo, în special pentru Alexandru Epuran. El a fost primul care m-a sunat. Sper ca după alegerile de anul acesta să se schimbe ceva la Federaţia Română de Patinaj.
Candidaţi la un post în cadrul Federaţiei Române de Patinaj?Aş vrea să fiu vicepreşedinte, dar nu prea mă votează cei de la patinaj artistic. Mai repede obţin voturi de la cei de la patinaj viteză. Cei de la artistic se bucură că sunt băgaţi în seamă de Bellu, care îi mai trimite la vreun congres prin străinătate, la mai dă câteva perechi de patine. Ei nu au cum să-l critice. Ei îşi fac treaba la nivelul lor, dar nu gândesc în perspectivă.
Cum poate creşte România la patinaj?
Trebuie să avem relaţii cu străinătatea. Să stăm de vorbă cu specialiştii şi să punem în aplicare ce aflăm de la ei. La noi în ţară nu poţi trăi din patinaj. Eu de aceea am plecat în Germania, ca să fac ce îmi place. Oamenii care au condus federaţia de la noi nu au vrut să colaboreze cu mine. Noi nu avem patinoare. Trebuie să punem sportivii să se pregătească mereu în frig.
Ce rezultate ar fi obţinut Roxana Luca la Olimpiadă dacă se califica?
Intra în finală fără probleme. Am făcut totul pe barba noastră, am forţat şi s-a accidentat de la aterizări. Este şi vina mea. Federaţia din România ne-a dat vara trecută 2.000 de euro pentru pregătire şi ne-au oferit condiţii de antrenament la Miercurea Ciuc. Adică eu trebuia să vin din Germania la Miercurea Ciuc, iar Zoltan Kelemen a fost trimis la pregătire în Statele Unite şi în Germania. Roxana Luca nu mai are motivaţie acum. Dacă venea la Vancouver, ar fi fost la a treia participare. Ăsta era un record. Eu am fost de două ori, Chiper de două ori.
Morariu şi românii
O parte din delegaţia României prezentă la Jocurile Olimpice s-a întâlnit cu oamenii din comunitatea românească din Vancouver. Evenimentul a fost unul emoţionant, sportivii din ţara noastră fiind primiţi cu aplauze. Preşedintele COSR le-a explicat celor prezenţi situaţia sporturilor de iarnă de la noi din ţară. "Noi nu avem tradiţie. Înainte de Revoluţie ne-am orientat către sporturile unde costurile medaliilor erau mai mici. S-a cerut productivitate maximă atunci. Acum am început să avem probleme şi acolo, dar încercăm să recuperăm la sporturile de iarnă, care sunt sporturi foarte scumpe. Avem sportivi foarte talentaţi, care pot ajunge în elita mondială. Nu am obţinut nici o medalie, dar m-a bucurat foarte mult atitudinea sportivilor cu care am venit la Vancouver", a spus Morariu. Astăzi, pentru România intră în concurs numai bobul de patru persoane.
"Nu i-au calculat vârful de formă"
Marius Negrea a comentat evoluţia lui Zoltan Kelemen de la Vancouver. "A fost precaut. A avut probleme cu combinaţia, pe care a greşit-o şi la încălzire. Problema a fost înainte de Jocurile Olimpice. Probabil că nu au calculat cum trebuie vârful de formă sau au fost mai interesaţi de Campionatul European. Doar superoptimiştii credeau că va trece de programul scurt. El a venit pe locul 19 la europene, acolo unde nu au fost americanii, japonezii şi canadienii. Acolo a evoluat bine. La Jocurile Olimpice e cu totul altceva. Tracul e imens. Şi eu am avut probleme cu Roxana Luca, dar am făcut-o să meargă bine. Îmi pare foarte rău că s-au făcut diferenţe între Kelemen şi Roxana Luca. Amândoi trebuiau susţinuţi. Bellu a preluat puterea în federaţie şi face ce vrea el.El e prost văzut şi la federaţia internaţională. Se crede buricul patinajului. A schimbat procese verbale şi a trimis în pregătire pe cine a vrut el."
No comments:
Post a Comment